Na de opleiding

Met je diploma kun je aan de slag als juf of meester in het reguliere basisonderwijs, het speciaal basisonderwijs, het speciaal voortgezet onderwijs en in het praktijkonderwijs. Je vindt waarschijnlijk al snel een baan. Je kunt natuurlijk ook doorstuderen en een master volgen.

Wat kan ik worden met Leraar Basisonderwijs?

Je mag lesgeven in alle klassen van het basisonderwijs. Geef jij liever les aan kleuters in groep 1 en 2? Of werk je graag met pubers uit groep 8? Naast het lesgeven zijn er nog meer taken die een leerkracht doet. Zo bereid je lessen voor en kijk je toetsen na. En vergeet niet dat je als juf of meester op een basisschool ook contact hebt met de ouders van leerlingen, onder andere tijdens ouderavonden.

Je mag voor de klas staan op scholen van het speciaal basisonderwijs. Je mag lesgeven in de onderbouw van het speciaal voortgezet onderwijs. Hier werk je met leerlingen met een beperking of gedragsstoornis.

Je mag lesgeven aan leerlingen van het speciaal voortgezet onderwijs.

Je mag voor de klas staan op scholen van het praktijkonderwijs. Je mag bepaalde vakken geven in het praktijkonderwijs. Dat zijn: Nederlands, Engels, wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde, biologie, verzorging, muziek, handvaardigheid, tekenen en praktijk oriënterende vakken.

Na een paar jaar voor de klas te hebben gestaan, kun je doorgroeien in het basisonderwijs. Je kunt binnen je school solliciteren naar de functies van bijvoorbeeld bouwcoördinator of (adjunct-)directeur. Voor deze functies zijn wel aanvullende cursussen/opleidingen nodig.

Je kunt aan de slag bij

  • Basisscholen
  • Basisscholen voor speciaal onderwijs
  • Middelbare scholen voor speciaal onderwijs
  • Scholen voor praktijkonderwijs
Na de opleiding Leraar Basisonderwijs: praktijkvoorbeeld

startsalaris leraar basisonderwijs

€2.678
is ongeveer het startsalaris

Baankans

97%
vindt een baan binnen 1,5 jaar

    Doorstuderen na je diploma?

    Wil je na je pabo opleiding niet meteen voor de klas staan? Je kunt natuurlijk ook doorstuderen. Zo kun je met de juiste minor op zak in 1,5 jaar je Pedagogiek-diploma halen, of aan Hogeschool Utrecht een master volgen. Deze masters sluiten goed aan op de opleiding Leraar Basisonderwijs.

    Heb je nog vragen?