Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding verdiep je je in de (para)medische en psychologische kant van het beroep. Daarbij leer je om een professionele behandelrelatie met je patiënt op te bouwen door actief te luisteren en informatie te verzamelen.

Tijdens de opleiding Huidtherapie: voorbeeld van een lessituatie

Inhoud van de opleiding Huidtherapie

Het eerste jaar begint met een algemene cursus over de huid en gezondheid, en de huid in alle leeftijdsfasen. De tweede cursus richt zich op het (leren) leven met een chronische huidaandoening waarbij ook adviesvaardigheden, empowerment en zelfmanagement aan de orde komen. Het tweede half jaar komen de cursussen cross culturele communicatie, adviseren in zorgtechnologie en kwaliteit in beeld aan bod. Steeds wordt een brug geslagen tussen theorie en praktijk doordat veel onderwijsactiviteiten worden aangeboden in de kliniek en ‘in de wijk’. Er is aandacht voor ondernemendheid, preventie, zelfregie en interprofessionaliteit.

De aangeboden thema’s van jaar 1, ondernemendheid, preventie, zelfregie en interprofessionaliteit, worden in het tweede jaar verbreed en verdiept. Dit gebeurt aan de hand van drie cursussen. Bij elke cursus zal een casus het startpunt zijn, het case based learning staat centraal.

In het derde jaar loop je stage bij een huidtherapeut. De stageplaats kan in een gezondheidscentrum, kliniek, cosmetisch centrum, ziekenhuis of in huidtherapeutische praktijk zijn. Je volgt onderwijs in de cursus ‘de dynamische huidtherapeut’. Je schrijft een beleidsplan op basis van trends in de gezondheidszorg aan de hand van een praktijkvraag. Je leert overstijgend kijken naar de gezondheidszorgcontext waarbij je aan de slag gaat met innovatie en creativiteit.
In het derde studiejaar vindt ook het profileringsonderwijs plaats. Je hebt een halfjaar vrije ruimte, dit vul je zelf in, in de vorm van minor onderwijs (bijv. studeren in het buitenland) of keuzecursussen.

De afstudeereenheid in jaar 4 bestaat uit een afsluitende huidtherapeutische stage op maat en onderzoek. Tijdens de stage word je klaargestoomd om straks zelf als huidtherapeut aan de slag te gaan. De stage is het vervolg op de huidtherapeutische stage uit jaar 3. Je loopt wederom stage bij een huidtherapeut waarbij je nu zelfstandig en hoog complexe zorg verleent. De stage op maat is bij een aanverwante zorgprofessional op hbo-niveau. Je zoekt een stageplaats bij een (zorg)organisatie zoals een ziekenhuis (bijv. afdeling dermatologie, (plastische) chirurgie), verpleeghuis, kliniek, lectoraat, gezondheidscentrum, huisartsenpraktijk, revalidatiecentrum, brandwondencentrum, gemeentelijke gezondheidsdienst of patiëntenvereniging. Het is ook mogelijk om in het buitenland stage te lopen.
Bij (praktijk)onderzoek bedenk je zelf een onderwerp en schrijf je een onderzoeksopzet en artikel. Dit sluit je af met zelfgeorganiseerd huidsymposium.

Tijdens de opleiding Huidtherapie: voorbeeld van een lessituatie
 • 35%Praktijk
 • 65%Theorie

Contact

28
uur per week
 • 50%individueel werk
 • 50%Groepswerk

Zelfstudie

20
uur per week
Studie in cijfers

Overige informatie

Tijdens deze opleiding krijg je onderwijs in hoorcolleges, werkgroepen, practicumonderwijs en casus-/projectonderwijs. Je werkt veel samen met studiegenoten, docenten en professionals uit de praktijk.

Na elk vak krijg je een toets of een tentamen. Zo'n tentamen is qua omvang vergelijkbaar met wat je gewend bent op de middelbare school.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Je maakt tijdens de eerste dagen van je studie meteen kennis met je persoonlijke leerteambegeleider. Met deze begeleider bespreek je je vorderingen en eventuele studieproblemen.

Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina over collegegeld. Leerboeken en materialen voor het eerste studiejaar kosten ongeveer € 950. In het tweede studiejaar ben je ongeveer €200 kwijt aan boeken. Verder ben je verplicht om tijdens de praktijklessen een wit uniformjasje te dragen.

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een studieadvies. Als de opleiding denkt dat je, gezien je resultaten, de studie hoogstwaarschijnlijk niet zult halen, krijg je het dringend advies om te stoppen. Dit advies mag je naast je neerleggen.

Voordat je begint aan de opleiding krijg je een hepatitis B-vaccinatie.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

Studeren bij de HU

 • Direct aan de slag in de HU-kliniek

  In onze eigen kliniek leer je het vak in de praktijk. Eerst met medestudenten, later met echte patiënten.

 • Aandacht voor interprofessioneel samenwerken en ondernemendheid

  Er is veel aandacht voor samenwerking met andere zorgprofessionals. Dit is belangrijk bij het starten van je eigen praktijk.

 • Goede aansluiting op het beroep

  De problemen die je behandelt komen altijd uit de praktijk. Zo ben je goed voorbereid voor je toekomstige beroep.

Anne Fröger, student Huidtherapie voltijd

"Mensenwerk is waarvoor ik mijn bed uit kom iedere morgen"

Anne Fröger (22) Derdejaars student
Marianne Kappinga, student Huidtherapie voltijd

"Deze opleiding past bij mij omdat ik graag met mensen werk en je naast uiteenlopende huidbehandelingen ook te maken krijgt met de psychische kant van het vak"

Marianne Kappinga (24) Vierdejaars student
Andrea Bandstra, student Huidtherapie voltijd

"Een combinatie van een passie voor de huid en het beste voor de patiënt"

Andrea Bandstra (22) Alumnus