Tijdens de opleiding
Vanaf de start van je studie loop je stage in het basisonderwijs en volg je lessen op Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht. Door deze combinatie kun je theorieën direct herkennen en toepassen in de praktijk. De lessen die je volgt zijn praktisch, theoretisch en alles wat er tussen in zit. Op deze pagina lees je hoe divers ons onderwijsaanbod is.
Een lespakket ontwerpen en presenteren
Een lespakket ontwerpen, maken en presenteren: dat is één van de opdrachten uit het eerste jaar van de ALPO.
Student Annerieke Roelofsen vertelt erover:
“Deze opdracht is een mooie combinatie van waar de ALPO voor staat: de universitaire kennis en theorie, direct gekoppeld aan de praktijk . De opdracht was duidelijk: analyseer in je stageklas of er een instructieprobleem is, aan wat voor soort lespakket behoefte is en ontwerp dit in een ICT-omgeving aan de hand van het model van Morrison."
"Daar gingen we dan. Samen met drie klasgenootjes zat ik in een groepje en we waren ervan overtuigd dat we een prachtig lespakket neer zouden zetten.
We kregen iedere week hoorcolleges en werkgroepen waarin de stappen van het ontwerpmodel van Morrison werden toegelicht.
• Welke analyses kan ik van tevoren uitvoeren, zodat het lespakket goed zal aansluiten op de doelgroep en de behoeften?
• Hoe bepaal ik welke leerdoelen ik opstel?
• Waarom bied ik de informatie in een bepaalde volgorde aan?
• En: hoe kan ik evalueren of de leerdoelen behaald worden?
Daarnaast kregen we wekelijks een practicumles over hoe een ICT-omgeving ingezet kan worden in een lespakket. Gedurende het ontwerpproces werden we goed begeleid door de docenten die ons regelmatig van feedback voorzagen.
Met mijn groepje ging ik aan de slag. Na wat overleg besloten we om ons lespakket te ontwerpen voor de stageklas van mijn klasgenoot. Uit de analyses was gebleken dat haar groep 6 moeite had met het respectvol omgaan met elkaar. Ook uit de enquête die we hadden afgenomen, bleek dat deze leerlingen eigenlijk altijd vonden dat een ander de schuld had in een conflict. De praktijkopleider van mijn klasgenoot was op zoek naar een manier om dit op te lossen, omdat de huidige methode niet voldoende effect had in deze klas.

We ontworpen een lespakket waarbij leerlingen zowel individueel als in groepjes aan de slag gaan met het onderwerp ‘Respect’. Ze leren over eigenschappen, pesten en respectvol reageren op elkaar. Tijdens de practicumopdracht binnen het lespakket moeten kinderen in groepjes een nieuwsitem voor het Jeugdjournaal maken, waarbij ze een respectloze situatie omzetten in een respectvolle situatie.
We hebben ons lespakket gepresenteerd op de leermiddelenmarkt, waar allemaal groepjes studenten hun lespakket presenteerden en pittige vragen beantwoordden.
Ik vond dit echt een onwijs leuke opdracht, omdat ik het bijzonder vind dat ik binnen een half jaar op de ALPO al mijn eigen lespakket kan ontwerpen. Het was niet altijd even makkelijk en zeker veel werk, maar het eindproduct stond er en we waren er trots op. Het idee dat dit ook daadwerkelijk ingezet kan worden in de klas vind ik ontzettend gaaf. Het lijkt me erg leuk om hier later in de praktijk ook mee aan de slag te gaan.”
Inhoud van de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs
Tijdens jaar 1 maak je kennis met het leraarsvak en oriënteer je je op verschillende typen onderwijs. Je volgt inleidende vakken in bijvoorbeeld onderwijswetenschappen, didactiek en ontwikkelingspsychologie. Je leert hoe je leersituaties ontwerpt en traint jezelf in vaardigheden als analyseren, redeneren en onderzoeksvaardigheden. Je leert vakspecifieke lessen ontwerpen, voorbereiden en uitvoeren in je eigen stageklas. De eerste helft van het jaar loop je stage in de bovenbouw en in de tweede helft van het jaar in de onderbouw.
Blok 1
Goed handschriftonderwijs leidt tot goedschrijvende kinderen. Leerkrachten moeten daarom zelf een goed ontwikkeld handschrift hebben. In dit vak leer je het methodeschrift, een verbonden lerarenhandschrift en een cursief blokschrift.
Onderwijswetenschappen is het wetenschapsgebied dat onderwijs bestudeert om het te begrijpen en te helpen verbeteren. Je leert in deze inleiding waar het onderwijskundig vakgebied uit bestaat. Ook doe je theoretische kennis op over leren, organiseren van leren en de maatschappelijke context waarin leren plaatsvindt.
In dit vak leer je hoe je de kunstvakken in kunt zetten op de basisschool. Je gaat kijken wat je eigen ervaring is met de kunstvakken en leert zelf kunstlessen ontwerpen. Je bouwt repertoire op zodat je met de kunstvakken aan de slag kunt in de praktijk.
In dit vak leer je hoe je wereldoriëntatie vorm kunt geven op de basisschool. Je leert hoe je goede lessen Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuuronderwijs kunt ontwerpen, voorbereiden en uitvoeren.
Je oefent in de praktijk de rol van leerkracht. Je leert lesgeven, ontwikkelt een goede pedagogische relatie met kinderen en observeert in de eigen groep en school. Ook analyseer, gebruik en ontwerp je leermiddelen en leeromgevingen en je voert in alle vak- en vormingsgebieden praktijkactiviteiten uit.
Blok 2
In de bovenbouw leren kinderen kolomsgewijs optellen en aftrekken, rekenen met breuken en kommagetallen, verhoudingen en meetkunde. In dit vak leer je hoe je leerlingen deze rekenhandelingen kunt uitleggen en aanleren.
In dit vak ga je samen met je medestudenten aan de slag met het ontwerpen en construeren van een lessenpakket. Je voert analyses uit, construeert het product en evalueert. Wetenschappelijke kennis en inzichten staan centraal in dit vak en de ontwerpopdracht.
Je oefent in de praktijk de rol van leerkracht. Je leert lesgeven, ontwikkelt een goede pedagogische relatie met kinderen en observeert in de eigen groep en school. Ook analyseer, gebruik en ontwerp je leermiddelen en leeromgevingen en je voert in alle vak- en vormingsgebieden praktijkactiviteiten uit.
Blok 3
In dit vak bestudeer je verschillende visies op onderwijs aan jonge kinderen en de rol van de leraar om kinderen te onderwijzen en te begeleiden. Je ontwikkelt een eigen visie op onderwijs aan jonge kinderen en leert hoe je de onderwijsleeromgeving het beste kunt inrichten.
In dit vak verdiep je je in de geschiedenis van het ontwikkelingspsychologisch denken. Je leert onderzoeksgericht na te denken over ontwikkeling. Je gebruikt ontwikkelingspsychologische theorieën om de ontwikkeling van het kind in zijn context te verklaren.
Je oefent in de praktijk de rol van leerkracht. Je leert lesgeven, ontwikkelt een goede pedagogische relatie met kinderen en observeert in de eigen groep en school. Ook analyseer, gebruik en ontwerp je leermiddelen en leeromgevingen en je voert in alle vak- en vormingsgebieden praktijkactiviteiten uit.
Blok 4
In dit vak doe je kennis op over spelen en bewegingsrepertoires uit het primair onderwijs. Je krijgt vaktheoretische inzichten en ontwikkelt vaardigheden om onderwijssituaties gericht op bewegen vorm te geven.
In dit vak combineer je wetenschappelijke en praktijkgerichte kennis, vaardigheden, denkgewoonten en handelingsrepertoires. Je leert kritisch keuzes te maken en te handelen in de praktijk en je kennis te gebruiken om dingen te verbeteren.
In dit vak staat onderzoek centraal. Aan bod komen de kenmerken, stappen, grondvormen en ethische aspecten van wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast maak je kennis met verschillende vormen van gegevensverzameling, onderzoeksvaliditeit en richtlijnen. Je leert de basisbegrippen van methodenleer, beschrijvende statistiek en inductieve statistiek, hypothesetoetsen en betrouwbaarheidsintervallen.
Je oefent in de praktijk de rol van leerkracht. Je leert lesgeven, ontwikkelt een goede pedagogische relatie met kinderen en observeert in de eigen groep en school. Ook analyseer, gebruik en ontwerp je leermiddelen en leeromgevingen en je voert in alle vak- en vormingsgebieden praktijkactiviteiten uit.
In het tweede jaar volg je verdiepende cursussen op het gebied van didactiek en ontwikkeling van lesmateriaal. We gaan in op de geschiedenis van onderwijs en opvoeding, maar ook op de maatschappelijke processen en uitdagingen waarmee een school te maken heeft. Je bekwaamt je verder in het doen van onderzoek en je doet veel ervaring op in de praktijk.
Het derde jaar staat de zorg voor kinderen in het onderwijs centraal. Je krijgt les in eventuele beperkingen of leerproblemen bij kinderen. Daarnaast besteden we aandacht aan reflectie, academisch schrijven en onderzoek op verdiepend niveau. Je onderzoekt tijdens je stage specifieke, orthopedagogische (opvoedkundige) ontwikkelingsvragen bij kinderen in de praktijk. Een stage in het Speciaal (Basis)Onderwijs is optioneel.
In het vierde jaar staat de school als organisatie in ontwikkeling centraal. Je volgt cursussen op gevorderd niveau en besteedt daarnaast een kwart van het jaar aan de bachelorthesis. Je voert dan in een tweetal en deels zelfstandig een wetenschappelijk onderzoek uit over een voor de stageschool relevant onderwerp waarbij de theorie uit de voorgaande jaren wordt toegepast, en daarover wordt gerapporteerd in de vorm van een wetenschappelijk artikel. Een ander groot deel van het jaar besteed je aan de afstudeerstage op een basisschool waarin je alle taken van een leerkracht uitvoert. Deze stage sluit je af wanneer de stageschool en de opleiding je bekwaam achten als professional om te gaan met kinderen, de school en de omgeving. Een stage in het buitenland is optioneel.
Meer weten over deze opleiding?
Tijdens de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO) krijg je te maken met de volgende lesvormen:
- hoorcolleges
- werkcolleges
- projectgroepen
- stage
- simulaties
- vaardigheidstrainingen
- intervisie
Je wordt op verschillende manieren getoetst. Je sluit je vakken af met een kennistoets, verslag, presentatie of essay. Daarnaast schrijf je wetenschappelijk artikelen en werk je aan een legitimeringsrapport.
De UU en de HU bieden diverse honoursprogramma's voor studenten die op zoek zijn naar extra kansen om hun nieuwsgierigheid te voeden en zich persoonlijk te ontwikkelen. Je volgt een honoursprogramma naast je reguliere bacheloropleiding.
Universiteit Utrecht
De UU biedt zowel facultaire als universiteitbrede honoursprogramma's. Meer weten? Lees op uu.nl over de universitaire honoursprogramma's, bekijk de Instagram van het Honours College of stuur een mail naar honourscollege@uu.nl.
Hogeschool Utrecht
Als je rooster het toelaat, kun je ook een HU-honourstraject volgen. Dat kan een volledig programma zijn of je komt zelf met een idee. Lees meer over HU Honours.
De opleiding werkt met specifieke ALPO-studentgroepen. Iedere groep krijgt begeleiding van een studieloopbaanbegeleider van de HU. Naast individuele gesprekken over de studievoortgang worden groeps- en intervisiebijeenkomsten georganiseerd rond thema’s uit de beroepspraktijk.
Deze opleiding leidt tot 2 bachelordiploma’s. Aan het einde van het eerste jaar krijg je daarom 2 bindend studieadviezen. Deze geven, op grond van het aantal behaalde studiepunten, aan of je mag doorgaan met je opleiding.
Leraar primair onderwijs (HU)
Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 45 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar én alle geoormerkte cursussen. Kijk voor meer informatie in de ALPO-studiegids.
Onderwijswetenschappen (UU)
In het eerste jaar kun je 45 studiepunten halen die meetellen voor de bachelor Onderwijswetenschappen. Daarvan moet je er minimaal 30 van de 45 hebben gehaald.
De regels voor de ALPO zijn bij de UU ondergebracht in de Onderwijs- en Examenregeling (OER) en bij de HU in de Studiegids. Daarin staan de hoofdzaken van het onderwijs en de examinering. Deze regelingen zijn bindend.
Je betaalt collegegeld. Als ALPO-student regel je de betaling van het collegegeld bij Hogeschool Utrecht en niet bij de Universiteit Utrecht. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Zie binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht.
Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.
Waarom ALPO studeren bij de HU?
-
Praktijkervaring vanaf de start
Je loopt stage in verschillende groepen van de basisschool.
-
Actuele wetenschappelijke kennis als basis
Je staat met de meest recente pedagogische en onderwijskundige inzichten voor de klas.
-
Focus op actuele onderwijspedagogische thema’s
Denk aan onderwerpen als onderwijsinnovatie, passend onderwijs en kansen(on)gelijkheid.
-
Nabijheid op levendige campus
De locaties van de UU en de HU bevinden zich naast elkaar op de levendige campus van het Utrecht Science Park.
-
Onderdeel van een hechte gemeenschap
Een hechte gemeenschap van sociale en betrokken studenten en de actieve studievereniging VOCUS.
"Wat ik erg tof vond, was dat ik in mijn eerste jaar al een eigen lespakket ontworpen heb."
Annerieke RoelofsenStudent
De ALPO is voor mij de ideale combinatie van theorie en praktijk. Ik vind het erg leuk om iedere week stage te lopen en de kennis en vaardigheden van de PABO in de praktijk te brengen. De bachelor Onderwijswetenschappen geeft mij net dat extra stukje uitdaging.
Wat ik erg tof vond, was dat ik in mijn eerste jaar al een eigen lespakket ontworpen heb. Ik zat nog geen half jaar op de studie, maar stond samen met mijn groepje al ons eigen lesmateriaal te presenteren op de leermiddelenmarkt.
Het lijkt me heel leuk om later voor de klas te staan, maar ook mezelf in te zetten voor het verbeteren van het onderwijs. Zo word ik dus juf met wat ‘extra’.
"De ALPO is een fijne mix van theorie en praktijk, wat mij heel erg aanspreekt"
Anne BreurStudent
De ALPO is een fijne mix van theorie en praktijk, wat mij heel erg aanspreekt. Tijdens mijn stage leer ik veel over het lesgeven, maar ook over mijzelf: op wat voor manier wil ik dingen aanpakken en waarom? Tijdens college bespreek je theorieën en modellen die je vaak ook terugziet en kan gebruiken in de praktijk. Daarnaast voer ik af en toe ook zelf onderzoek uit tijdens mijn stage, ontwerp ik een les(senpakket) of geef ik advies over een bepaald vraagstuk. Er is hierbij afwisseling tussen samenwerken en individuele opdrachten. Dit zie ik ook terug in mijn stage, waarbij ik soms zelf verantwoordelijk ben en soms in een team een activiteit organiseer, zoals de Sinterklaasintocht op mijn stageschool.
Interesse in de bachelor Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO)?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag, van 9.30 tot 16.30 uur