Tijdens de opleiding

In vier jaar leer je hoe je les kunt geven aan kinderen en hoe je verschillende typen onderwijs kunt toepassen en verbeteren. Je krijgt les op de HU en Universiteit Utrecht en loopt stage vanaf jaar 1. Lees hier wat je doet tijdens de opleiding ALPO.

Inhoud van de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs

Tijdens jaar 1 maak je kennis met het leraarsvak en oriënteer je je op verschillende typen onderwijs. Je volgt inleidende vakken in bijvoorbeeld onderwijswetenschappen, didactiek en ontwikkelingspsychologie. Je leert hoe je leersituaties ontwerpt en traint jezelf in vaardigheden als analyseren, redeneren en onderzoeksvaardigheden.

De vakken van jaar 1

In het tweede jaar volg je verdiepende cursussen op het gebied van didactiek en ontwikkeling van lesmateriaal. We gaan in op de geschiedenis van onderwijs en opvoeding, maar ook op de maatschappelijke processen en uitdagingen waarmee een school te maken heeft.

Het derde jaar staat de zorg voor kinderen in het onderwijs centraal. Je krijgt les in eventuele beperkingen of leerproblemen bij kinderen. Daarnaast besteden we aandacht aan reflectie, academisch schrijven en onderzoek op verdiepend niveau. Je onderzoekt tijdens je stage specifieke, orthopedagogische (opvoedkundige) ontwikkelingsvragen bij kinderen in de praktijk.

In het vierde jaar volg je verdiepende cursussen en werk je aan je scriptie (bachelorthesis). De rest van het vierde jaar wijd je aan je afstudeerstage op een basisschool.

Tijdens de opleiding Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs: voorbeeld van een gymles
 • 25%Praktijk
 • 75%Theorie

Zelfstudie

22
uur per week
 • 70%individueel werk
 • 30%Groepswerk

Zelfstudie

22
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  Tijdens de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO) krijg je te maken met de volgende lesvormen:

  • hoorcolleges
  • werkcolleges
  • projectgroepen
  • stage
  • simulaties
  • vaardigheidstrainingen
  • intervisie

  Je wordt op verschillende manieren getoetst. Je sluit je vakken af met een kennistoets, verslag, presentatie of essay. Daarnaast schrijf je wetenschappelijk artikelen en werk je aan een legitimeringsrapport.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

  De opleiding werkt met specifieke ALPO-studentgroepen. Iedere groep krijgt begeleiding van een studieloopbaanbegeleider van de HU. Naast individuele gesprekken over de studievoortgang worden groeps- en intervisiebijeenkomsten georganiseerd rond thema’s uit de beroepspraktijk.

  Je betaalt wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld. Om voor wettelijk collegegeld in aanmerking te komen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Ben je benieuwd wat jij aan wettelijk collegegeld betaalt? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Reken daarnaast ook op een extra bedrag voor Outdoor, boeken en andere lesmaterialen.

  Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

  Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

  In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

  Waarom ALPO studeren bij de HU?

  • Een unieke combi

   De ALPO van de HU en de Universiteit Utrecht (UU) is de enige ALPO in Nederland, die de combinatie heeft gemaakt tussen Onderwijswetenschappen en het vak leraar basisonderwijs.

  • Brede ontwikkeling

   Binnen de ALPO ontwikkel je je in de breedte, omdat je leert op drie verschillende leerplekken: de HU, de UU en op je stageschool. In je studie maak je in de verschillende jaren ook kennis met verschillende visies op onderwijs. 

  • Gevarieerd toekomstperspectief

   Je bent geïnteresseerd in onderwijs, maar weet nog niet precies wat je later wilt gaan doen? Met de ALPO kun je alle kanten op: leraar, onderzoeker, adviseur, ontwerper en meer!

  Annerieke Roelofsen, student Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO)

  "Wat ik erg tof vond, was dat ik in mijn eerste jaar al een eigen lespakket ontworpen heb."

  Annerieke Roelofsen Student
  Anne Breur, student Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO) voltijd

  "De ALPO is een fijne mix van theorie en praktijk, wat mij heel erg aanspreekt"

  Anne Breur Student
  Studenten op het Utrecht Science Park

  Interesse in de bachelor Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO)?

  Vragen over de opleiding?