Lectoraat Toegang tot het Recht
Hoe maak je 'het recht' toegankelijk voor iedereen? Het lectoraat Toegang tot het Recht onderzoekt de knelpunten in juridische hulp- en dienstverlening. Daarbij kijken we vooral naar nieuwe vormen van laagdrempelige toegang, zoals digitale klachtenprocedures. Ook onderzoeken we juridische vaardigheden van lokale professionals, de kwaliteit van alternatieve vorm van conflictbeslechting en juridische zelfredzaamheid.
Onderzoekslijnen binnen het lectoraat
Om mensen juridisch zelfredzaam te maken, moet er een basis zijn van rechtszekerheid en rechtsgelijkheid. Iemand moet het vertrouwen hebben dat zijn rechten gerespecteerd worden en dat iedereen gelijk is voor de wet.
Deze onderzoekslijn richt zich op de factoren die bijdragen aan juridische zelfredzaamheid. Wat zijn de gevolgen van de globalisering van toegang tot het recht op lokaal niveau? We kijken onder andere naar innovatie van werkwijzen en kwaliteit, bijvoorbeeld bij (eerstelijns) rechtshulp en (alternatieve) geschilbeslechting.
Projecten
- Betere (rechts)hulp bij multiproblematiek
- COVID-19 Maatregelen & Je Recht
- Podcastserie over de impact van Covid-19 maatregelen op onze grondrechten en rechtsstaat
- Beter verwijzen naar Schadefonds Geweldsmisdrijven
Sociale wijkteams en sociale forensische professionals werken op het snijvlak van hulp en recht. Nu veel voorzieningen zijn overgeheveld naar gemeentes, is het nog belangrijker dat zij voldoende kennis hebben van het recht.
In deze onderzoekslijn kijken we bijvoorbeeld naar de juridische vaardigheden van lokale professionals binnen de bijzondere rol die ze vervullen als 'poortwachters van het recht'.
Projecten
Digitale vaardigheden zijn van belang voor de toegankelijkheid van digitale overheidsdiensten. Wanneer deze vaardigheden onderontwikkeld zijn bij groepen burgers, kan dit hun toegang tot het recht in de weg staan.
Voor het lectoraat ligt de focus op het gebruik van digitale platformen die niet in dezelfde mate toegankelijk zijn voor alle groepen burgers. Waardoor ontstaat de 'digital divide'? En welke gevolgen heeft deze digitale kloof voor het verwezenlijken van (mensen)rechten?
Projecten
Strafrechtmediation: Geborgd in kwaliteit
Mediation in strafzaken verreist het ontwikkelen van kwaliteitsstandaarden. Dit onderzoek richt zich hierop.
Multicriteria-beslisboom voor Rechtshulpverleners
Onderzoekers van Hogeschool Utrecht en Hogeschool van Amsterdam gaan een (online) multicriteria-beslisboom ontwikkelen voor juridische professionals.
COVID-19 Maatregelen & Je Recht
Tijdens de COVID-19 pandemie worden aan burgers wetten en regels opgelegd en worden vrijheden ingeperkt, met grote en kleine gevolgen. Wat is de impact daarvan op burgers en proberen zij hun recht te halen?
Onderwijs
Onze onderzoeksresultaten worden gebruikt in praktijkonderwijs en opleidingen. Hiermee verbeteren we de kwaliteit van de diensten van juridische en sociale professionals. Ook vergroten we zo de toegankelijkheid van het rechtssysteem voor alle burgers.
Het lectoraat is betrokken bij de honoursmodules Toegang tot Recht en Mensenrechten en duurzame ontwikkeling. Studenten uit de honoursmodule Toegang tot Recht maakten een essaybundel, waarin ze onderzochten wat toegang tot recht is en hoe het zich verhoudt tot maatschappelijke ontwikkelingen.
“We zien veel verspilling van maatschappelijk geld voor mensen die op meerdere levensdomeinen problemen ervaren. We brengen o.a. in samenwerking met het lectoraat Toegang tot het Recht kennis en ervaring samen om gezamenlijk te leren en bij te dragen aan het verbeteren van de (sociaal)juridische keten.”
Anke Verkade-Bosma Bestuurder De Sociale Basis Dordrecht e.o.
Samenwerking
We werken samen met onder andere: Juridisch Loket, Vereniging van Mediators in Strafzaken, U Centraal, Stichting Rijnstad, Sociale Dienst Drechtsteden, Vivenz Maatschappelijke Dienstverlening, Privacy First, College voor de Rechten van de Mens en het Legal Empowerment Lab.