Quirine Eijkman

Lector

Quirine Eijkman is lector Toegang tot het Recht aan het Kenniscentrum Sociale Innovatie (KSI) van Hogeschool Utrecht en werkt ook als Ondervoorzitter en Commissielid bij het College voor de Rechten van de Mens. Zij richt zich op maatschappelijke vraagstukken rondom toegang tot het recht en juridische zelfredzaamheid.

In de afgelopen jaren heeft Quirine Eijkman onder andere onderzoek gedaan naar de (neven)effecten van veiligheidsmaatregelen voor de rechtsstaat en mensenrechten en accountability 4 communicatie-surveillance. Ze is co-promotor van een proefschrift over ‘Veiligheid & de Waarde van Privacy’ (Gerdo Kuiper, UVA & Hogeschool Leiden, NWO beurs) en van Daan Weggemans ‘Computer Says No, over autoriteit bij het gebruik van digitale risicoprofielen’ (Universiteit Leiden). Daarnaast volgde zij een post-graduate opleiding Creative Leadership bij THNK. 

Hiervoor was zij werkzaam als hoofd Politieke Zaken en Persvoorlichting bij Amnesty International Nederland, de Universiteit Leiden, de Adviescommissie Internationale Vraagstukken (AIV), het Nederlandse Rode Kruis en de Universiteit Utrecht. In 2007 promoveerde zij aan de Rechtenfaculteit van de Universiteit Utrecht op een rechtssociologisch proefschrift over openbare veiligheid, politiehervormingen en mensenrechtenimplementatie in Costa Rica. Zij studeerde Nederlands en Internationaal Recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Quirine Eijkman zit in de Raad van Advies van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM). Ook is zij lid van het Nederlands Helsinki Comité en was betrokken bij de pilot 'gouden standaard' om de onderbouwing van wetsvoorstellen in de Kamer te verbeteren op basis van wetenschappelijke inzichten.

Zij heeft ruime ervaring in het ontwikkelen en het geven van onderwijs voor bachelor- en masterstudenten op het gebied van Mensenrechten en Veiligheid & de Rechtsstaat.

Expertises

  • Toegang tot recht
  • Rechtsstaat
  • Rechtssociologie

Publicaties


Projecten

In de media

Wetenschappelijke toetsing van wetsvoorstellen 

De Kamer kan bij nieuwe wetsvoorstellen meer gebruikmaken van inzichten van wetenschappers. Een methode en stappenplan daarvoor zijn op 8 september '20 overhandigd aan Tweede Kamer voorzitter Khadija Arib. Quirine Eijkman was betrokken bij de pilot, waarbij ze zich samen met Mr. dr. Liesbeth Hulst (Universiteit Utrecht) boog over de wet verruiming van de mogelijkheden tot het verbieden van rechtspersonen.  

Lees verder

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Quirine Eijkman

  • Lector
  • Lectoraat: Toegang tot het Recht