Microsystemen zijn multidisciplinaire sensorsystemen die via het internet hun metingen doorgeven, ook wel ‘Internet of Things’ genoemd. Ze worden bij de HU toegepast voor het meten aan mensen en hun leefomgeving. Het lectoraat onderzoekt de multidisciplinaire systeemontwikkeling van deze producten.

Onderzoekslijnen binnen het lectoraat

Bij IoT-producten komen veel disciplines bij elkaar. Zo worden de technologie van het meten, van het realiseren, en de software tegelijkertijd ontwikkeld. Probleempunten worden onderzocht en met behulp van modellen, diagrammen, en grafieken gevisualiseerd. Dit proces, dat ‘Systems Engineering’ heet, zorgt dat de leden van multidisciplinaire projectteams elkaar beter kunnen begrijpen. Het doel van het lectoraat is om een uitdagend proces, door middel van visuele communicatie een stuk eenvoudiger en daarmee succesvoller te maken.

Projecten

  • Zero Emission Tree

Met behulp van moderne methoden, zoals 3D printen, waterstraalsnijden, en laserbewerken, is het mogelijk om snel en goedkoop prototypes te maken. Deze prototypes worden al heel vroeg in het productontwikkelingsproces gebruikt om de leerervaring van de ontwikkelaars te vergroten. Op deze wijze wordt de ontwikkeling met korte en cyclische slagen versneld. Omdat alle projectleden het proces simultaan doormaken wordt ook het groepsproces verbeterd. Deze methodiek wordt ‘Agile Development’ genoemd. Het wordt beschouwd als de ontwikkelmethodiek van de toekomst.

De ontwikkelmethodieken, die in het lectoraat steeds verbeterd worden, worden ook toegepast voor de ontwikkeling van medische systemen en processen. Omdat er in de medische omgeving zo’n hoge eisen gesteld worden, worden de ontwikkelmethodieken van het lectoraat ook toegepast om de kwaliteit van medische systemen en processen te verbeteren en de kans op fouten bij de uitvoering te verkleinen. Zo wordt de kans op goede afloop bij medische ingrepen vergroot.

Projecten


Onderwijs

Het onderzoek werkt door in het onderwijs doordat studenten in groepen leren om snelle en gestructureerde microsystemen te ontwerpen.

Electronica Erik Puik | Lector Microsysteemtechnologie

“Meten met moderne sensoren aan mensen en hun omgeving geeft snel feedback. Hierdoor kunnen we in korte slagen leren en daarna snel en effectief ingrijpen.”

Erik Puik lector Smart Systems for Healthy Living

Samenwerking

Het lectoraat zoekt naar bedrijven en instellingen die geplaagd worden door lastige uitdagingen in de productontwikkeling van multidisciplinaire producten. Ze mogen ondersteuning verwachten bij het structureren van het ontwikkelingsproces in raad en daad.

ArthroSave
Dot Dot agency
RND Inventions
Slechtziend.nl

Onze lectoren en onderzoekers

Erik Puik | lector | lectoraat Microsysteemtechnologie

Erik Puik

Lector Smart Systems for Healthy Living Bekijk profiel
Tim Idzenga | onderzoeker | lectoraat Microsysteemtechnologie

Tim Idzenga

Onderzoeker Smart Systems for Healthy Living, Wiskundig en Analytisch vermogen van Professionals Bekijk profiel
Diederik Yamamoto-Roijers | onderzoeker | lectoraat Microsysteemtechnologie

Diederik M. Yamamoto-Roijers

Onderzoeker Smart Systems for Healthy Living Bekijk profiel
Patrick van Veenendaal | onderzoeker | lectoraat Microsysteemtechnologie

Patrick van Veenendaal

Onderzoeker Smart Systems for Healthy Living Bekijk profiel

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Tim Idzenga | onderzoeker | lectoraat Microsysteemtechnologie

Tim Idzenga

  • Onderzoeker
  • Lectoraten: Smart Systems for Healthy Living, Wiskundig en Analytisch vermogen van Professionals

Volg dit lectoraat