Matthijs Smakman

Lector

Dr. ing. Matthijs Smakman is lector van het lectoraat Smart Systems for Healthy Living. Het lectoraat doet praktijkgericht onderzoek naar het ontwikkelen en toepassing van adaptieve systemen die het welzijn van mensen ondersteunen en verbeteren, met speciale aandacht voor technologieën die behandelingen van patiënten verbeteren, zelfredzaamheid ondersteuning en sensoren voor het monitoren van de leefomgeving.

Nieuwe, adaptieve technologieën zoals AI, sensoren, 3d-printing en (sociale) robots gaan een grote impact hebben op de gezondheidzorg. Maar hoe? Vanuit het lectoraat worden oplossingen gezocht om de zorg- en welzijnskwaliteit te behouden en te verhogen door technologische innovaties.  Denk bijv. aan kraakbeen printen met 3D printers, slim gips of het verbeteren nachtrust middels slimme monitoring.

"Alleen door samen met praktijkpartners technologische oplossingen te ontwikkelen, kunnen we de zorg toegankelijk en betaalbaar houden."

Expertises:

  • Sociale Robots
  • Ethiek van Technologie
  • Mens-machine interactie

 


Publicaties

Projecten

Moderne technologie tegen prikangst

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht gebruikt een robot om prikangst bij kinderen weg te nemen. De robot is ontwikkeld in samenwerking met de Hogeschool Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Lees hier meer

Openbare les Matthijs Smakman

Ter gelegenheid van zijn openbare les ‘Samen de gezondheid van mensen behouden en verbeteren met slimme technologische innovaties’ schreef Matthijs Smakman een publicatie.

Download pdf

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Matthijs Smakman

  • Lector
  • Lectoraat: Smart Systems for Healthy Living