HU-studenten winnen internationale prijzen met onderwaterrobot
In het Robosub-project bundelen studenten uit onder meer werktuigbouwkunde, software development en elektrotechniek hun krachten in een multidisciplinair team, ondersteund door docenten, lectoraten en externe partners. Samen bouwen, testen en programmeren zij een eigen autonoom onderwatervoertuig (AOV) dat volledig zelfstandig een reeks complexe missies moet kunnen volbrengen. Denk aan het meten van waterkwaliteit, het inspecteren van kademuren of het in kaart brengen van onderwaterleven; toepassingen die bijdragen aan een duurzamere en veiligere leefomgeving.
De studenten deden met hun robot mee aan de Robotics for Asset Maintenance and Inspection (RAMI) competitie in het Italiaanse La Spezia. De RAMI-competitie wordt georganiseerd door het NAVO-onderzoekscentrum CMRE. Het biedt studenten een unieke leerervaring en stimuleert innovaties in inspectie- en onderhoudsrobotica.
Boeien en pijpleidingen
Het HU Robosub-team ontwikkelde een robot die onder water kan navigeren, visuele inspecties uitvoert, waterkwaliteitsmetingen verricht en uitgerust is met een robotarm. De robot maakt gebruik van beeldherkenning en verlichting voor oriëntatie en taakuitvoering. Tijdens de competitie voeren de robots opdrachten uit zoals het lokaliseren van boeien, het herkennen van kleuren, het inspecteren van pijpleidingen en het detecteren van lekkages. Uiteindelijk gingen de studenten naar huis met de Innovation Award voor de meest innovatieve onderwaterdrone en de Nortek Award voor het meest innovatieve team.
Supertrots
Matthijs Smakman, als lector Smart Systems for Healthy Living betrokken bij het project: “Deze prestatie is het resultaat van een geweldige samenwerking - van studenten, docenten en onderzoekers, in co-creatie met onze praktijkpartners – waaronder regionale mkb-bedrijven en het Ministerie van Defensie. We hebben laten zien wat interdisciplinair samenwerken écht kan opleveren. Ik ben supertrots op dit team. En we gaan door! Op naar nog meer technologische innovatie, onder én boven water.”
Wat betekent zo’n project voor studenten? Student Joshia Boys: “Alles is nieuw voor ons. We leren ontzettend veel in korte tijd en moeten daardoor constant schakelen. Dat we ons werk in Italië écht moesten presteren tegenover andere universiteiten motiveerde ons enorm. Ik ben heel trots op het team en op wat we hebben neergezet!”
Meer weten? Kijk op Robosub.nl.
Hogeschool Utrecht verzorgt veel onderzoek en onderwijs rondom het thema water. Kijk ook eens op hu.nl/water.
HU-nieuwsbrief, blijf op de hoogte
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het belangrijkste nieuws over ons onderwijs, onderzoek en onze impact op de regio.
Meld je aan