Lectoraat Proactieve zorg voor thuiswonende ouderen
De zorg staat voor grote uitdagingen. Er komen steeds meer ouderen met meerdere chronische aandoeningen. Het lectoraat richt zich op vraagstukken hoe thuiswonende ouderen met chronische aandoeningen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven functioneren en hoe verpleegkundigen daaraan kunnen bijdragen.
Onderzoekslijnen binnen het lectoraat
We onderzoeken verschillende vraagstukken op het gebied van zorg voorkomen. Onder andere hoe vroegsignalering en preventieve interventies ervoor kunnen zorgen dat ouderen langer zelfstandig en in een goede gezondheid thuis kunnen blijven wonen. Wat zijn effectieve vroegsignaleringsinstrumenten? En hoe organiseren we zorg dicht bij huis, op de juiste plek, en door de juiste professional, samen met een netwerk rondom de cliënt?
Projecten
We onderzoeken hoe transmurale zorg kan worden vormgegeven voor mensen die een (acuut) invaliderend event (zoals een beroerte) hebben doorgemaakt. Deze events gaan vaak gepaard met een abrupt verlies van zelfredzaamheid in het dagelijks functioneren. We werken aan het behoud van goed dagelijks functioneren en de bevordering van herstel, zodat deze mensen optimaal kunnen participeren in de samenleving. Ook onderzoeken we hoe transmurale zorg nog beter op de juiste plek kan worden georganiseerd.
Projecten
Hoe zorgen we voor een goede gedifferentieerde inzet van verpleegkundigen in de praktijk, verpleegkundig specialisten en academisch opgeleide verpleegkundigen. Wat is nodig om hoogwaardige zorg te leveren? We onderzoeken deze vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken en hebben speciale aandacht voor het historisch perspectief. Ook doen we onderzoek naar het werk van verpleegkundigen in verschillende strategische posities (zoals lobby en opinie, adviesraden, RvT en RvB) en onderzoeken we de rol die de verpleegkundige achtergrond speelt bij het invullen van deze rollen.
Projecten
Wijk-leefstijlnetwerk Leidsche Rijn
De druk op de gezondheidszorg neemt toe, zo ook de vergrijzing. Om de zorg en ondersteuning toegankelijk en betaalbaar te houden staat preventie en de focus op gedrag en gezondheid centraal.
SMART AI-ondersteunde zelfmanagement-app bij heup- en knie artrose
In dit project ontwikkelen we stapsgewijs, met input van eindgebruikers, experts en literatuur, een slimme (AI-ondersteunde) zelfmanagement-app: SMART
PREVENT: Integrale wijkgerichte preventie
De komende jaren staat de Nederlandse samenleving voor grote maatschappelijke uitdagingen die gezondheid en welbevinden van mensen onder druk zetten. PREVENT pakt gezondheidsverschillen bij de kern aan door integrale, wijkgerichte preventie en samenwerking te versterken.
Publicaties
- Alledaagse ervaringen van mensen die leven met dementie of een milde cognitieve beperking: een overzichtsstudie
- Engaging community-dwelling older adults in fall prevention programs a qualitative study on strategies promoting participation in fall prevention programs among community-dwelling older adults
- Interventions for improving psychosocial well-being after stroke: a systematic review
Onderwijs
We vertalen resultaten en bevindingen uit onze onderzoeken naar het onderwijs. Studenten van bijbehorende opleidingen (verpleegkunde, MANP, Verplegingswetenschap) zullen hierdoor kwalitatief hoogstaande zorg kunnen bieden aan patiënten.
“Samen met het lectoraat Proactieve zorg voor thuiswonende ouderen werken we aan proactieve ouderenzorg. Het mooie is dat we zo kennis en kunde bundelen.”
Carin de Kok Huisarts en medisch directeur Coöperatie Huisartsen Utrecht Stad (HUS)
Samenwerking
Het lectoraat Proactieve zorg voor thuiswonende ouderen werkt samen met het Instituut Verpleegkundige Studies. Is nauw verbonden met de leerstoel Verplegingswetenschap UMC Utrecht en werkt met het UMCU, HU, Careyn, Axioncontinu, De Rijnhoven en Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra samen binnen de Academische Werkplaats Verpleegkunde in de wijk.