Wietske Blom-Ham, verplegingswetenschapper en spoedeisende-hulpverpleegkundige, werd op 1 mei 2023 benoemd tot lector Acute Zorg binnen het lectoraat Proactieve Zorg voor Thuiswonende Ouderen. Wietske gaat daarmee nauw samenwerken met Nienke Bleijenberg, de lector Proactieve Ouderenzorg binnen het lectoraat.

 

Wietske werkt sinds augustus 2020 als onderzoeker binnen het lectoraat en promoveerde in 2016 op “decubitus bij traumapatiënten door immobiliserend materiaal”, waarin ze de omvang en impact van decubitus en pijn door preventieve immobilisatie onderzocht.

Wietske heeft 15 jaar ervaring als spoedeisende hulp verpleegkundige in een level 1 trauma centrum, waar zij vanuit de praktijk de verschillende onderzoeken binnen haar promotietraject uitvoerde. In het verlengde van haar promotieonderzoek, werkt ze nu aan een eigen onderzoekslijn, die zich richt op de preventie van onbedoelde schade door spoedzorg aan patiënten met complexe multiproblematiek, zoals bijvoorbeeld psychisch ontregelde patiënten en kwetsbare ouderen. 
Wietske combineert haar werk als onderzoeker met haar functie als hoofddocent Acute Zorg, waarin zij binnen het onderwijs van het instituut Verpleegkundige Studies de praktijk en het onderzoek rondom Acute Zorg met elkaar verbind. 

Wanneer iemand acuut wordt opgenomen op een afdeling spoedeisende hulp, ten gevolge van ernstig letsel of een levensbedreigende aandoening, dan kan die opname een grote impact hebben op zowel de patiënt als zijn of haar naasten. Het is belangrijk dat deze patiënten en hun naasten de beste en meest passende spoedzorg ontvangen. Wietske heeft de ambitie om door onderzoek en onderwijs de kwaliteit en veiligheid van de (verpleegkundige) zorg voor patiënten die spoedzorg nodig hebben te optimaliseren. 

Expertises

  • Acute Zorg
  • Spoedeisende Hulp
  • Praktijkgericht Onderzoek

Publicaties


Projecten

Wil je samenwerken of heb  je een vraag?

Wietske Blom-Ham | Onderzoeker lectoraat Proactieve Zorg voor Thuiswonende Ouderen van Hogeschool Utrecht

Wietske Blom-Ham

  • Lector
  • Lectoraat: Proactieve zorg voor thuiswonende ouderen