Wietske Blom-Ham, werd op 1 mei 2023 benoemd tot lector Acute Zorg binnen het lectoraat Proactieve Zorg voor Thuiswonende Ouderen. Wietske gaat daarmee nauw samenwerken met Nienke Bleijenberg, de lector Proactieve Ouderenzorg binnen het lectoraat.
Wietske werkt sinds augustus 2020 als onderzoeker binnen het lectoraat en richt zich met haar onderzoekslijn op het voorkomen van onbedoelde schade door acute zorg bij patiënten met complexe multimorbiditeit.
Wietske heeft ruim 15 jaar ervaring als spoedeisende hulp verpleegkundige in het UMC Utrecht. Vanuit daar voerde zij, samen met verpleegkundigen en artsen, haar promotieonderzoek uit dat zich richtte op decubitus door preventieve wervelkolom immobilisatie bij trauma patiënten (2017). In het verlengde van haar promotieonderzoek richt haar onderzoekslijn zich op de preventie van onbedoelde schade door acute zorg aan patiënten met complexe co-morbiditeit.
Samen met haar team ontwikkelde ze een interventie (ConnectEM) om acute zorg voor psychisch ontregelde patiënten te verbeteren. Momenteel werken ze aan een nationale kennisagenda rondom dit thema en voeren ze een internationale Delphi studie uit voor consensus en definitie van het begrip ‘psychische ontregeling’. Andere onderzoeken binnen haar lijn richten zich op het verbeteren van acute zorg voor ouderen met een kwetsbare gezondheid. Momenteel ontwikkelen ze een anamnese instrument waarmee zorgprofessionals tijdens de eerste opvang binnen (ambulance- en spoedeisende hulp) zowel de acute zorgvraag van ouderen als de context snel en doelgericht in kaart kunnen brengen.
Wietske heeft de ambitie om door onderzoek en onderwijs de kwaliteit en veiligheid van de (verpleegkundige) zorg voor patiënten die acute zorg nodig hebben te optimaliseren.
Expertises
- Acute Zorg
- Spoedeisende hulp
- Praktijkgericht onderzoek
In de media
Oog en oor voor psychisch ontregelde patiënten in de acute zorg
Met de PONTAC-studie onderzocht Wietske samen met haar onderzoeksteam op welke manier de zorg voor psychisch ontregelde patiënten die somatische spoedzorg nodig hebben, verbeterd kan worden.
Lees verder op ZonMwMinder praten, vooral dóen
Bij patiënten met meerdere complexe aandoeningen en specifieke zorgbehoeften is er meer nodig dan het opheffen van acuut levensgevaar. Daarvoor ontbreekt vaak de tijd, maar ook de kennis en kunde.
Lees verder op Arts en AutoPublicaties
- Defining the concept of mental dysregulation in patients requiring ambulance and/or emergency department care: protocol for a Delphi consensus study
- Trends and projections in fall death in the Netherlands from 1990 to 2045
- Interventions to reduce interpersonal stigma towards patients with a mental dysregulation for ambulance and emergency department healthcare professionals: review protocol for an integrative review