Organiseren van verandering in onderwijs
Onderzoekslijnen binnen het lectoraat
Veranderingen in onderwijs hebben een slechte reputatie: ze missen een duidelijk doel, vallen stil, ze missen een transparante evidence-base en de opbrengsten zijn onduidelijk of verdwijnen snel. Wat is nodig om veranderingen effectief en duurzaam te maken? De eerste onderzoekslijn richt zich op de observatie van veranderprocessen in de onderwijspraktijk en de monitoring en evaluatie van de opbrengsten. Er is bijzondere aandacht voor de processen die doorlopen worden en wat dit vraagt van de docent.
De tweede onderzoekslijn focust op het leggen van een stevig theoretisch fundament over veranderprocessen in onderwijs, vertrekkende van bestaande kennis. Wat leren we van verschillende veranderprocessen in verschillende contexten? Wanneer beschouwen we een verandering als een duurzame verbetering en wat is de positie van de docent daarin? Ons doel is om evidence-informed richting te geven aan verandering in onderwijs. Vanuit aandacht voor het veranderproces kijken we naar verschillende types veranderingen (bijvoorbeeld interne ontwikkeling versus externe verantwoording), binnen verschillende thema’s of in relatie tot andere sectoren.
De derde invalshoek betreft actieve betrokkenheid bij het organiseren van veranderprocessen in de beroepspraktijk, bij het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek en bij het ontwikkelen van concrete modellen en tools om de onderwijspraktijk (studenten, docenten, beleid) te ondersteunen. In het lectoraat hebben we bijzondere aandacht voor wat dit vraagt van de docent: welke competenties hebben zij nodig om veranderingen succesvol te maken en hoe kan de organisatie daarbij helpen?
Utrecht leert Aantrekken en behouden van onderwijstalent
Vanwege het toenemende lerarentekort zin is het belangrijk startende en aankomende leraren ertoe te bewegen in het onderwijs én (regio) Utrecht werkzaam te blijven.
Sprong Voorwaarts Leren en ontwikkelen voor Toekomstgericht onderwijs
Sprong Voorwaarts is een anders georganiseerd netwerk van onderwijsmensen. Met oog voor eigenheid en gelijkwaardigheid werken we samen aan toekomstgericht onderwijs.
Onderwijs
Er worden veel onderwijsveranderingen doorgevoerd, maar de opbrengsten hiervan voor de studenten en voor de organisatie op korte en lange termijn zijn vaak niet duidelijk. Het lectoraat wil een bijdrage leveren om veranderingen op een meer doelgerichte, onderbouwde manier te initiëren en implementeren – zowel bij HU-opleidingen als in scholen.
“We brengen veranderprocessen in kaart om nieuwe kennis voor het collectief op te bouwen. Ook onderzoeken we welke competenties onderwijsprofessionals nodig hebben om op een doordachte manier veranderingen te initiëren, te evalueren en te verduurzamen.”
Kristin Vanlommel Lector Organiseren van verandering in onderwijs
Samenwerking
Het lectoraat werkt nauw samen met het Centre of Expertise Talent & Skill, met opleidingen van de HU en met het Teaching and Learning Network. Ook werken zij veel samen met regionale, landelijke en internationale partners in de beroepspraktijk, onderwijs en onderzoek.
Onze lectoren en onderzoekers
Remco Coppoolse
Onderzoeker Normatieve Professionalisering, Organiseren van verandering in onderwijs Bekijk profielIn het nieuws
In de media
Sterke scholen durven te kiezen - interview met Kirsten Vanlommel in het VO-magazine
Lees hier het interview