Lectoraat Innovatie van Zorgprocessen in de Farmacie
Het lectoraat Innovatie van Zorgprocessen in de Farmacie heeft de ambitie om de farmaceutische zorg te verbeteren, zodat mensen langer gezond en zelfstandig kunnen leven. We onderzoeken verbeteringen van informatie over en gebruik en distributie van geneesmiddelen.
Onderzoekslijnen binnen het lectoraat
De bevolking wordt ouder en krijgt daardoor te maken met meer (chronische) aandoeningen. Dat leidt tot een toename van geneesmiddelengebruik. Het belang van therapietrouw neemt daarmee eveneens toe. Hoe zorgen we dat patiënten de juiste dosis medicijnen inneemt op het juiste tijdstip en voor de voorgeschreven duur?
Projecten
- MAKE - IT (Medication Adherence Knowledge, Expertise and Implementation Taskforce)
- PRISMA: mensen met diabetes type 2 zelfstandiger maken
De bevolking van Nederlandse steden wordt steeds diverser. Hoe kunnen farmaceutische zorgverleners zoals apothekers zorgen dat patiënten goed geïnformeerd zijn over de geneesmiddelen die zij krijgen uitgereikt? Hoe kunnen zorgverleners contact onderhouden tijdens de behandeling en zorgen dat zij op de hoogte blijven als er bijvoorbeeld bijwerkingen of wisselwerkingen optreden?
Projecten
We zien een sterke beweging naar meer zelfredzaamheid van mensen. Mensen worden ouder en willen langer zelfstandig thuis wonen, ook als ze chronische aandoeningen hebben. Geneesmiddelengebruik neemt daarmee toe, met een verhoogd risico op geneesmiddel-gerelateerde problemen.
Projecten
Vele zorgverleners zijn betrokken bij een patiënt; de scheiding tussen eerste- en tweedelijnszorg vervaagt. De farmaceutische patiëntenzorg in de eerste en tweede lijn zal door een netwerk van zorgverleners en mantelzorgers rondom de patiënt worden georganiseerd, ondersteund door slimme technologie.
Projecten
Huidtherapie is een relatief nieuw vakgebied waar veel vernieuwende therapieën worden toegepast in de praktijk. Er is behoefte aan meer bewijs voor de werkzaamheid en toepasbaarheid van deze therapieën in samenwerking met de beroepsgroep en de patiënten.
Projecten
- De effectiviteit van de Nederlandse acne-zorg
- Littekens na borstoperaties: hoe te behandelen?
- Hoe voorkomen we een open been door spataderen?
Multidisciplinaire aanpak van eczeem in de eerstelijnszorg
In dit project wordt een zorgtrajectplan met een multidisciplinaire aanpak voor eczeem in de eerstelijnszorg ontwikkeld.
E-Health inzet voor betere Selectie Ouderen voor Medicatiebeoordeling (E-SOM)
In dit project staat een e-Health toepassing (app) centraal waarmee signalen voor mogelijke medicatieproblemen bij ouderen kunnen worden opgevangen.
FRIEND (Valpreventie Implementatiestudie)
Om zelfredzaamheid te behouden is het belangrijk om ouderen met een verhoogd valrisico vroegtijdig te signaleren en passende ondersteuning te bieden. We identificeren succesvolle strategieën voor een effectieve, lokale en integrale implementatie van valpreventie in gemeentes en wijken.
Publicaties
- Engaging community-dwelling older adults in fall prevention programs a qualitative study on strategies promoting participation in fall prevention programs among community-dwelling older adults
- Towards tailored medication self-management Needs of and support for patients with limited health literacy
- Acne healthcare in the Netherlands From fragmented care to an integrated healthcare system
Onderwijs
Er is een sterke band met de opleiding Farmakunde, maar ook met andere (paramedische) zorgopleidingen binnen Hogeschool Utrecht. Farmaceutische zorg is immers interprofessioneel en speelt op vele plaatsen in de gezondheidszorg een belangrijke rol. Het farmaceutisch werkveld is sterk in beweging.
“De context van geneesmiddelengebruik is minstens zo’n grote bron van variabiliteit in effecten van geneesmiddelen als de farmacologie”
Rob Heerdink Lector Innovaties van Zorgprocessen in de Farmacie