Lectoraat Co-Design
Ons lectoraat brengt mensen met verschillende gezichtspunten en vaardigheden samen om gezamenlijk aan complexe innovaties te werken. We onderzoeken hoe ontwerpen kan bijdragen aan maatschappelijke veranderingen, met name op het gebied van gezondheid en duurzaamheid.
Onderzoekslijnen binnen het lectoraat
Er is behoefte aan theoretische kennis en methodes die helpen gestructureerd om te gaan met complexe vraagstukken. Ontwerpers nemen steeds vaker een rol in bij deze vraagstukken. Zij gebruiken hun creativiteit, ontwerptools en -vaardigheden in om veranderingen bij mensen en organisaties te faciliteren.
Ook maken zij toekomstigontwuikkelingen ervaarbaar door middel van het maken van prototypes. Leidend daarin is een systemische benadering: de bewustwording dat complexe problemen slechts vanuit een bewustzijn van de werking van het systeem als geheel benaderd kunnen worden.
Projecten
Enerzijds wordt de samenleving steeds complexer. Anderzijds worden van burgers juist meer zelfredzaamheid en participatie verwacht. Een voorwaarde daarvoor is dat mensen met technologie om kunnen gaan. Co-designers kunnen daarbij helpen.
In deze onderzoekslijn ontwerpen we ’diensten en -producten die de kwaliteit van samenleven in steden verbeteren. Slimme technologische oplossingen kunnen mensen ondersteunen bij zelfredzaamheid, empowerment en maatschappelijke participatie, mits deze op de juiste wijze worden ingezet.
Projecten
Technologie is overal aanwezig. Dat biedt mogelijkheden om het voor iedereen toegankelijk en bruikbaar te maken. Op basis van gebruikersinformatie kunnen we bijvoorbeeld informatie personaliseren en contextualiseren.
In deze onderzoekslijn richten we ons op de mogelijkheden die technologie biedt om het gebruik aan te passen aan de context en individuele mogelijkheden van de gebruiker. Intelligente, lerende systemen kunnen inspelen op veranderingen bij de persoon of in de omgeving. Ook kunnen deze systemen gewenst gedrag stimuleren.
Projecten
- Samen technologie ontwikkelen voor meer zelfredzaamheid
- Veilig videogebruik voor volgen ontwikkeling baby
- Fysiek actief blijven na een beroerte
CHIWAWA: Creatieve onderzoeksmethodes
Wat dragen creatieve onderzoeksmethodes bij aan vernieuwing in de zorg? Hogeschool Utrecht onderzoekt dit bij projecten van het Create Health-programma.
PAIN Pijntherapie in de eerste lijn
PAIN draait om eerstelijns beweegzorg voor patiënten met chronische pijn.
FRIEND (Valpreventie Implementatiestudie)
Om zelfredzaamheid te behouden is het belangrijk om ouderen met een verhoogd valrisico vroegtijdig te signaleren en passende ondersteuning te bieden. We identificeren succesvolle strategieën voor een effectieve, lokale en integrale implementatie van valpreventie in gemeentes en wijken.
Publicaties
- Armchair travelling the innovation journey Building a narrative repertoire of the experiences of innovation project leaders
- Ontwerpen voor zorg en welzijn
- Are agile design approaches useful in designing for health? A case study
Onderwijs
We dragen de ontwerpende manier van denken, onderzoek doen en innoveren, ook wel aangeduid als ‘design thinking’, uit binnen en buiten de HU, en zetten ons in om deze aanpak te borgen en verspreiden in het onderwijs, en de kwaliteit daarvan te verbeteren.
“De ontwerper is als een vroedvrouw: begeleidend, waar nodig sturend en duwend, maar altijd vanuit het besef dat de verandering van de mensen is. Zij maken en bestendigen de uiteindelijke omslag.”
Remko van der Lugt Lector Co-Design