De opleiding

In deze hbo-deeltijdopleiding krijg je iedere tien weken les over een ander thema binnen de gezondheidszorg. Je werkt aan praktijkgerichte opdrachten en leert aan de hand van reële casuïstiek de verschillende aspecten van het verpleegkundig vak.

Je besteedt veel aandacht aan klinisch redeneren: je leert de ziekteverschijnselen van je patiënten te koppelen aan je medische kennis. Al vanaf het eerste jaar loop je stage.

Verpleegkunde, tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding Verpleegkunde

Je krijgt één dag in de week les. Je leert over onderwerpen als verpleegkundige methodiek, klinisch redeneren, kwaliteitszorg en verpleegbeleid. De theorie is gebaseerd op praktijksituaties waar je als verpleegkundige mee te maken krijgt. Je ontwikkelt vaardigheden die je als verpleegkundige nodig hebt en past deze meteen toe in de praktijk. In overleg met het stagebureau is het mogelijk om zelf een stageplaats te regelen.

Studieprogramma regulier

Blok A: Theorie
Blok B: Stage 1 - 20 dagen in 10 weken
Blok C: Theorie
Blok D: Theorie

Studieprogramma versneld (voor studenten met een hbo- of wo-diploma)

Blok A: Theorie
Blok B: Theorie
Blok C+D: Stage 50 dagen in 20 weken 

Studieprogramma mbo-v

Blok A: Theorie
Blok B: Theorie
Blok C+D: Stage 3 - 50 dagen in 20 weken en theorie

Vanaf het tweede jaar volg je steeds twintig weken stage, afgewisseld met twintig lesweken. Je leert hoe je voorbehouden handelingen uitvoert. Dat zijn risicovolle handelingen die alleen bepaalde zorgverleners, zoals verpleegkundigen, mogen verrichten. Denk bijvoorbeeld aan het geven van injecties of het inbrengen van een infuus. Wat je in de schoolbanken hebt geleerd, komt tijdens je stage goed van pas. 

Studieprogramma regulier

Blok A: Stage 2 - 25 dagen
Blok B: Stage 2 - 25 dagen
Blok C: Theorie
Blok D: Theorie

Studieprogramma versneld

(voor studenten met een hbo- of wo-diploma)

Blok A: Theorie
Blok B: Theorie
Blok C+D: Stage 3 - 50 dagen in 20 weken

Studieprogramma mbo-v

Blok A: Stage 4 - 60 dagen en theorie
Blok B: Stage 4 - 60 dagen en theorie
Blok C: Afstudeeronderwijs
Blok D: Afstudeeronderwijs

In het derde jaar volg je een halfjaar vakken (profileringsruimte). De rest van de tijd loop je stage.

Doe je het versnelde programma? Dan volg je in het derde jaar al afstudeeronderdelen. In overleg met een externe opdrachtgever of een lectoraat werk je aan een adviesopdracht.

Studieprogramma regulier

Blok A: Stage 3 - 25 dagen
Blok B: Stage 3 - 25 dagen
Blok C: Theorie (profilering)
Blok D: Theorie (profilering)

Studieprogramma versneld

(voor studenten met een hbo- of wo-diploma)

Blok A: Theorie
Blok B: Theorie
Blok C+D: Stage 4 - 60 dagen in 20 weken

Studieprogramma mbo-v

Blok A: profilering
Blok B: profilering

In het laatste jaar van je opleiding studeer je af. In overleg met een externe opdrachtgever of een lectoraat werk je aan een adviesopdracht. Volg je het versnelde programma en is je hbo- of wo-diploma ouder dan vijf jaar? Dan krijg je in het vierde jaar nog een half jaar theorie (profileringsruimte).

Studieprogramma regulier

Blok A: Stage 4 - 30 dagen
Blok B: Stage 4 - 30 dagen
Blok C: Theorie
Blok D: Theorie

Studieprogramma versneld

(voor studenten met een hbo- of wo-diploma)

Blok A: Theorie (profilering)
Blok B: Theorie (profilering)
Blok C: -
Blok D: -

 


Docenten

De meeste docenten hebben een verpleegkundige achtergrond. Sommigen hebben een medische of juridische achtergrond, of een expertise op het gebied van ethiek of reflectie. 90% van de docenten van het domein Gezondheidszorg heeft een masteropleiding afgerond; 10% is gepromoveerd.

Overige informatie

Je hebt les op één vaste dag in de week. De studiebelasting is gemiddeld 30 uur per week (inclusief schooldag).

Tijdens de deeltijdopleiding Verpleegkunde leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van je tweede studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen heb je minimaal 50 studiepunten van de propedeuse nodig (vrijgestelde studiepunten tellen niet mee). Haal je dit niet, dan moet je stoppen met de opleiding.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je ongeveer € 1000 kwijt.
Profielfoto van student Rachel Grubb

"Als verpleegkundige in de eerste lijn kom je in aanraking met allerlei soorten zorgvragen, patiënten, mantelzorgers en andere zorgdisciplines. "

Rachel Grubb

Vragen over de opleiding?