De opleiding

De deeltijdopleiding SJD is een kleinschalige opleiding. Veel van het onderwijs volg je samen met studenten HBO-rechten en/of de opleiding tot Kandidaat-Gerechtsdeurwaarder. Hierdoor leer je al tijdens de opleiding om samen te werken met andere professionals in het juridische werkveld. 

Je combineert de studie met werk in de praktijk en je gebruikt je werkomgeving voor het maken van een deel van de opdrachten. Recht = taal. HBO-juristen moeten uitstekend kunnen lezen, schrijven en gesprekken voeren. Houd je van het recht, teksten en mensen, dan is de studie HBO-rechten wat voor jou.
 
Sociaal Juridische Dienstverlening, tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening

In de propedeuse werk je aan de basis van juridische vaardigheden. Je leert spreken en schrijven met rechtszoekenden in de context van bijvoorbeeld het arbeidsrecht en verbintenissenrecht. 

De modules in de propedeuse zijn integrale modules rond een thema dat aansluit bij de beroepspraktijk. De propedeuse kent 4 thema's die zijn ondergebracht in 4 modules. Je volgt deze grotendeels samen met de studenten van HBO-Rechten (inclusief de afstudeervariant Kandidaat-Gerechtsdeurwaarder).

Modules in de propedeuse

In de hoofdfase ga je dieper in op verschillende rechtsgebieden en methodieken en pas je je kwaliteiten als gesprekspartner en schrijver toe. De hoofdfase is opgebouwd uit blokken van 15 studiepunten. Ieder blok staat in het teken van een thema. Hierbij werk je aan de ontwikkeling van competenties die je als SJD'er nodig hebt. Denk aan: juridisch analyseren en adviseren, bemiddelen en klantgericht werken met specifieke doelgroepen.

Tijdens je studie heb je veel keuzeruimte. Zo kun je de cursussen volgen die aansluiten bij je interesse en je loopbaan. Je besluit de studie met een beroepsproduct dat je zelfstandig ontwikkelt en verantwoordt.

Modules in de hoofdfase

De SJD docenten

Het docententeam bestaat uit juristen, ethici, trainers en taalbeheersers die samen optrekken. Zij combineren hun werk in het onderwijs met werk in de praktijk of onderzoek. Je krijgt ook college van gastdocenten uit de praktijk.

Meer weten over deze opleiding?

Tijdens je opleiding krijg je te maken met verschillende onderwijsvormen die aansluiten bij een moderne leeromgeving waarin fysieke aanwezigheid afgewisseld wordt met online onderwijs:

  • Theorie: je krijgt hoorcolleges, kennisclips, responsie- en werkcolleges en online opdrachten. De colleges zijn niet verplicht. Wij raden je echter wel aan om de colleges te volgen en zoveel mogelijk naar de lesdag te komen. Studenten die actief colleges en trainingen bijwonen, hebben meer succes bij toetsen.
  • Trainingen: samen met je medestudenten train je specifieke beroepsvaardigheden.
  • Leerteam: in een leerteam werk je met een vast groepje medestudenten aan het ontwikkelen van de opleidingscompetenties. Dit doe je onder begeleiding van een docent.
  • Studiebelasting: ongeveer 25 uur per week inclusief de lesdag. Sommige studenten hebben echter meer tijd nodig. Zo kost het maken van portfoliotoetsen vaak veel tijd.

Tijdens de deeltijdopleiding Sociaal Juridische Dienstverlening leer je in de klas en individueel, in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van je tweede studiejaar krijg je een bindend studieadvies*. Om door te stromen heb je minimaal 50 studiepunten van de propedeuse nodig (vrijgestelde studiepunten tellen niet mee). Haal je dit niet, dan moet je stoppen met de opleiding.

*Onder voorbehoud, nog geen besluit genomen over 'bindend' of 'dringend' studieadvies.

Voor de cursus De Praktijk moet je relevant werk hebben. Voor de andere cursussen is het niet verplicht. Geen relevant werk hebben maakt de studie wel lastig. Je moet dan zelf op zoek naar een werkomgeving waar je opdrachten moet uitvoeren. Met een relevante werkomgeving kun je oefenen en toepassen wat je leert.

Je hoeft geen betaald werk te hebben. Vrijwilligerswerk kan ook een goede werkomgeving zijn. Als je nog geen relevant werk hebt, adviseren we je om gedurende het eerste jaar over te stappen naar een passende baan.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer €500 kwijt.

Sociaal Juridische Dienstverlening, Foodcourt Padualaan 101

Interesse in de bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening?

Vragen over de opleiding?