Als kandidaat-gerechtsdeurwaarder heb je een maatschappelijk belangrijke en verantwoordelijke functie. Je bent als geen ander betrokken bij het zorgvuldig oplossen van juridische problemen. Bijna altijd hebben die problemen met geld te maken. Denk aan onbetaalde rekeningen, huurgeschillen, arbeidszaken en contractbreuken. Je voert ook uitspraken van rechters uit, bijvoorbeeld beslagleggingen en ontruimingen.

Hogeschool Utrecht is de enige hogeschool in Nederland met deze unieke afstudeerrichting van de opleiding HBO-Rechten (Kandidaat-Gerechtsdeurwaarder) deeltijd. De afstudeerrichting is erkend door het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Onderdeel van de opleiding is een stagejaar als kandidaat-gerechtsdeurwaarder. Deze stage is noodzakelijk voor het halen van je diploma. Je moet zelf zorgen voor een stageplaats. Veel studenten beginnen daarom pas aan de opleiding als ze in de deurwaarderspraktijk werken.

Handig om te weten

Aanmelddeadline T/m 31 juli voor start in september en t/m 31 december voor start in februari
Startmoment 1 september of 1 februari (instroom halverwege het studiejaar voor studenten met juridische ervaring en kennis)
Lesdata Je houdt dezelfde lesdag, afhankelijk van wanneer je start. Start in studiejaar 2024-2025: dinsdag van 09.30 - 19.00 uur. Start in studiejaar 2025-2026: vrijdag van 9.30 - 19.00 uur.
Studie-investering Circa 25 uur per week
Collegegeld € 2530 (vrij van btw)

Dit is het minimale collegegeldtarief per jaar. Bereken welk tarief voor jou geldt.

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Locatie Padualaan 101 Utrecht
Diploma Bachelor of Laws (LLB)
Toelating Bekijk de toelatingseisen
Croho-naam B HBO-Rechten
Croho-code 39205
De opleiding

Ontwikkel juridische vaardigheden en competenties

Eerst leg je de basis in juridische vaardigheden. Daarna ga je de benodigde competenties ontwikkelen, zoals juridisch analyseren en adviseren, maar ook in rechte vertegenwoordigen.

Carrièreperspectief

Aan de slag in een maatschappelijke functie

Je kunt na de opleiding niet alleen aan de slag als gerechtsdeurwaarder, maar ook als juridisch adviseur, incasso medewerker of bewindvoerder. Geef jij juridisch advies of ga je procederen in kantonzaken?

Aanmelden

Zin om te beginnen?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Je persoonlijke leerroute

Bij Hogeschool Utrecht studeer je flexibel. Samen met je studieadviseur bepaal je je eigen studietempo, de volgorde van modules en je toetsmomenten. Zo kun je je studie afstemmen op je werk- en privésituatie en kennisniveau.

Wat kost een hbo-opleiding?

Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding HBO-Rechten (Kandidaat-Gerechtsdeurwaarder)? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 500 kwijt.

Waarom Kandidaat-Gerechtsdeurwaarder studeren bij de HU?

  • Krijg een brede interdisciplinaire basis

    De propedeuse en enkele vakken uit de hoofdfase volg je samen met de deeltijdstudenten HBO-rechten en Sociaal Juridische Dienstverlening.

  • Uniek in Nederland

    Hogeschool Utrecht is de enige hogeschool in Nederland waar je deze opleiding tot kandidaat-gerechtsdeurwaarder kunt volgen.

  • Volg een geheel vernieuwde opleiding

    De opleiding is geheel vernieuwd en ondersteunt je in je ontwikkeling tot een moderne kandidaat-gerechtsdeurwaarder met een brede juridische en communicatieve basis.

Kandidaat-Gerechtsdeurwaarder (HBO-Rechten), gebouw Padualaan 101

Interesse in de bachelor Hbo-Rechten (Kandidaat-Gerechtsdeurwaarder)

Heb je nog vragen?