Bij de master Pedagogiek staat groei centraal. Allereerst natuurlijk bij kinderen, maar jouw eigen groei als professional is minstens zo belangrijk. Je leert hoe je een bijdrage levert aan goede opvoeding en goed onderwijs. De opleiding verbreedt, verdiept én verstevigt jouw professionaliteit.

Elk kind is uniek, en kinderen staan nooit op zichzelf. Ze hebben altijd een netwerk om zich heen van belangrijke betrokkenen: een ecosysteem. Denk aan ouders, andere opvoeders en leerkrachten maar ook aan de sportvereniging of de online omgeving. Dit ecosysteem is van invloed op het floreren van kinderen. Bij de master Pedagogiek leer je te kijken naar deze bredere context waarin kinderen zich bevinden.

Kinderen groeien op in een complexe maatschappij met grote thema’s als klimaatverandering, polarisatie, oorlogen en asielproblematiek. Als pedagoog speel jij een sleutelrol in hun ontwikkeling. Je leert te kijken naar alle aspecten van het leven van een kind. Dit doe je vanuit een ecologisch perspectief, waarbij het belang van het kind altijd centraal staat. Zo krijg je zicht op de bredere context waarin kinderen opgroeien. We geven je handvatten mee om pedagogische uitdagingen op een duurzame manier in beweging te krijgen.

Past deze opleiding bij mij?

Als professional voel je je aangesproken tot het beroep van leraar, hulpverlener, manager, beleidsmedewerker in het sociale domein. Je wilt jouw mogelijkheden verruimen om aan te zetten tot duurzame verandering in het belang van het kind/jongere in haar omgeving. En je wilt kennis ontwikkelen en laten circuleren in jouw organisatie. De samenleving heeft behoefte aan professionals met een nieuw perspectief op kennis en kennisgebruik. Kennis die actueel en dynamisch is. 

Je leert in deze opleiding hoe je achterliggende patronen in de pedagogische praktijk herkent, erkent en in beweging brengt. Je onderzoekt kwesties in je eigen pedagogische praktijk. We begeleiden je in het aanzetten tot duurzame verandering in het belang van het kind en haar omgeving. Bij ons doe je geen onderzoek om het onderzoek doen of om het behalen van je studiepunten, maar om daadwerkelijk verandering in jouw pedagogische praktijk te bewerkstelligen. 

De master opleiding pedagogiek werkt vanuit een specifieke kijk op de wereld: het ecologische perspectief. Het ecologische perspectief beschouwt de wereld vanuit de kijk dat alles met elkaar in verbinding staat en er daarom altijd sprake is van onderlinge afhankelijkheid en invloed.

De masteropleiding start met een nieuw initiatief om het werkveld nog beter bij het onderwijs te betrekken. Buiten het reguliere onderwijsaanbod om kun je deelnemen aan ons onderzoekscollectief. Hierin pakken we samen met elkaar en met het werkveld complexe pedagogische vraagstukken participatief op. Dit betekent dat naast de in de master opgedane kennis en kunde ook urgente vraagstukken uit jouw praktijk onderzocht kunnen worden door een collectief bestaande uit onderzoekers, jijzelf, collega’s uit het werkveld en andere belanghebbenden. Wij zetten ons netwerk in om jouw school/(jeugd)zorgteam/gemeente in beweging te zetten. 

Vraag persoonlijk advies

Heb je een vraag? Docenten Anita van Griethuijsen en Nadia Ezzahi helpen je graag verder!

Stuur direct een email

Handig om te weten

Aanmelddeadline t/m 31 augustus en t/m 31 december
Startmoment 1 september en 1 februari
Lesdata Woensdag tussen 10.00 en 17.00 uur of tussen 14.00 en 21.00 uur
Studie-investering 20 tot 24 uur per week
Collegegeld € 2314 (vrij van btw)

Dit is het minimale collegegeldtarief per jaar. Bereken welk tarief voor jou geldt via de collegeldmeter. Geef bij het invullen van de meter aan dat het gaat om een opleiding binnen Gedrag en Maatschappij.

Locatie De Nieuwe Poort 21 Amersfoort
Diploma Master of Arts
Toelating Bekijk de toelatingseisen
Croho-naam M Pedagogiek
Croho-code 44113
Docent Nico de Vos geeft uitleg voor de klas
De opleiding

Ontwikkel jezelf tot pedagoog (MA)

Tijdens de master verstevig je jouw pedagogisch fundament. De nadruk ligt op het verbinden en verdiepen van jouw praktijk met de theorie én met jou als persoon. 

Drie studenten aan tafel
Carrièreperspectief

Masterdiploma behaald, en nu?

Je kunt op allerlei plekken aan de slag. Bijvoorbeeld als leidinggevende of beleidsmedewerker in de jeugdhulp, in het onderwijs of in de kinderopvang, als docent pedagogiek of als coach bij een opleidingsinstituut.

Kennismaken op locatie

Heb je je online georiënteerd en wil je ons graag persoonlijk ontmoeten? Kom naar de studiekeuze-events op locatie!

Online open avonden

Bezoek onze online open avonden tussen 28 mei en 7 juni. Wij staan klaar voor jou en je vragen.

Je persoonlijke leerroute

In deze deeltijdopleiding bepaal je een eigen route en studeer je in een eigen tempo. Zo wordt het mogelijk dat deeltijd pedagogiek aansluit bij werk- en privéleven en interessegebieden. De uitdaging is de pedagoog te worden, die jij wilt zijn!

Wat kost een masteropleiding?

Ben je benieuwd naar de kosten voor de master Pedagogiek? Bereken eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt in de collegegeldmeter. Voor boeken en ander studiemateriaal ben je elk jaar ongeveer € 250 tot € 300 kwijt.

Veel cao’s faciliteren een loopbaanbudget. Overleg met je werkgever of je dit budget kunt inzetten om deze master te volgen. Je kunt ook bespreken of je uren kunt krijgen voor (je activiteiten in het werkveld vanuit) de studie.

Waarom master pedagogiek bij de HU?

  • Het ecologisch perspectief staat centraal

    We kijken vanuit een breder, oftewel ecologisch perspectief naar de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Daarmee zetten we het belang van het kind en de interactie tussen het kind, betrokkenen en de omgeving centraal.

  • Voor, met en in de pedagogische praktijk

    Het draait om jouw leerproces en jouw praktijk. Je leert je eigen vraagstuk met theorie te verdiepen en krijgt de tools om er naar te handelen op je werk.

  • Persoonlijke leerroute

    Eigenaarschap en eigen verantwoordelijkheid spelen een grote rol. Uiteraard met de juiste begeleiding kies je zelf welke thema’s je verkent en hoe je dit doet. Er is veel ruimte voor jouw interesses en de onderzoeksvragen die je meeneemt uit jouw praktijk.

Vragen over de opleiding?

Volg ons en blijf op de hoogte