Wil je jouw pedagogische kennis verbreden en verdiepen? Jouw handelen in de praktijk verbinden aan deze kennis. Of carrièrekansen vergroten en juist een heel andere en betekenisvolle weg inslaan? Volg dan de master Pedagogiek, waarin dialoog ertoe doet. Je gaat op zoek naar jouw bijdrage aan opvoedingsvraagstukken in onderwijs, welzijn en/of jeugdzorg.

De master Pedagogiek werkt vanuit een specifieke kijk op de wereld: het ecologisch perspectief. Een ecologisch pedagoog beschouwt de wereld als een netwerk van verschijnselen, die onderling afhankelijk en fundamenteel verbonden zijn (een ecosysteem). Tijdens deze opleiding ontwikkel je jouw onderzoekend vermogen. Je leert hoe je achterliggende patronen in de pedagogische praktijk herkent, erkent en in beweging brengt. Je onderzoekt kwesties in je eigen pedagogische praktijk. We begeleiden je in het aanzetten tot duurzame verandering in het belang van het kind en haar omgeving.

Vraag persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met Tjeerd Postma (tjeerd.postma@hu.nl) of Nadia Ezzahi (nadia.ezzahi@hu.nl). We helpen je graag verder en verwijzen indien nodig door naar de coaches (docenten).

Stuur direct een email

Handig om te weten

Aanmelddeadline t/m 31 augustus en t/m 31 december
Startmoment 2 keer per jaar: 1 september en 1 februari
Lesdata Opleidingsdag is woensdag. Ene week fysiek op locatie en andere week online. Lestijden tussen 10.00 en 20.00 uur. Meestal 10.00 tot 17.00 uur en soms 14.00 tot 20.00 uur. Om de week verzorgen we bovendien werkplaatsbijeenkomsten pedagogiek en onderzoekend handelen van 14.00 tot 17.00 uur. Bij meerdere aanmeldingen in een bepaalde regio vinden deze bijeenkomsten mogelijk op locatie plaats.

Studie-investering Circa 20 tot 24 uur per week
Collegegeld € 2314 (vrij van btw)

Dit is het minimale collegegeldtarief per jaar. Bereken welk tarief voor jou geldt.


Bekijk de financieringsmogelijkheden van de Lerarenbeurs

Locatie De Nieuwe Poort 21 Amersfoort
Diploma Master of Arts
Toelating Bekijk de toelatingseisen
Croho-naam M Pedagogiek
Croho-code 44113
Docent Nico de Vos geeft uitleg voor de klas
De opleiding

Ontwikkel jezelf tot pedagoog (MA)

Tijdens de master verstevig je jouw pedagogisch fundament. De nadruk ligt op het verbinden en verdiepen van jouw praktijk met de theorie én met jou als persoon - aan de hand van drie leerdomeinen en een afstudeeronderzoek.

Drie studenten aan tafel
Carrièreperspectief

Masterdiploma behaald, en nu?

Je kunt op allerlei plekken aan de slag. Bijvoorbeeld als leidinggevende of beleidsmedewerker in de jeugdhulp, in het onderwijs of in de kinderopvang, als docent pedagogiek of als coach bij een opleidingsinstituut.

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Je persoonlijke leerroute

In deze deeltijdopleiding bepaal je een eigen route en studeer je in een eigen tempo. Zo wordt het mogelijk dat de opleiding aansluit bij werk- en privéleven en interessegebieden. De uitdaging is de pedagoog te worden, die jij wilt zijn!

Wat kost een masteropleiding?

Ben je benieuwd naar de kosten voor de master Pedagogiek? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Voor boeken en ander studiemateriaal ben je elk jaar ongeveer € 250 tot € 300 kwijt.

Waarom Master Pedagogiek studeren bij de HU?

  • Master pedagoog vanuit ecologisch perspectief

    Ontwikkel vaardigheden hoe je veranderingen bij kinderen en jongeren in gang kunt zetten die duurzaam bijdragen aan een goed kinder-/jongerenleven.

  • Studeren op maat

    Eigenaarschap en eigen verantwoordelijkheid spelen een grote rol. Kies welke thema’s je verkent en op welke wijze je hieraan wilt werken. We dagen je uit om je te ontwikkelen tot de pedagoog die jij wilt zijn.

  • Pedagogiek vanuit rust en verbinding

    In deze master nemen we de tijd om achterliggende patronen te bekijken en duurzame bewegingen op gang te brengen.

Veelgestelde vragen

Als pedagoog houd je je bezig met de algemene en dagelijkse opvoeding van kinderen. Een orthopedagoog is een gespecialiseerde opvoedkundige. Is er bijvoorbeeld sprake van een problematische situatie, zoals een handicap, problemen thuis of zijn er leerproblemen? Dan roep je de hulp in van de orthopedagoog.

Je kunt als leraar in aanmerking komen voor een vergoeding uit de lerarenbeurs als je de master Pedagogiek gaat volgen. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees de volledige voorwaarden van de lerarenbeurs.

Ecologische pedagogiek houdt in dat je de wereld als een netwerk van aan elkaar verbonden verschijnselen bekijkt. Je neemt dus alle aspecten van het leven van een kind mee: de opvoeding thuis, school en jeugdhulp. Zo kan jij de beste begeleiding bieden aan het kind of de jongere.

Certificering van de Master Pedagogiek

De opleiding is in het kader van herregistratie bij het SKJ geregistreerd met 2520.00 punten.

Logo SKJ Kwaliteitsregister Jeugd

Neem contact met ons op

Tjeerd Postma

maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag

Vragen over de opleiding?