De opleiding

De duale opleiding HBO-ICT Cyber Security & Cloud is samen met CITA (Cloud IT Academy) ontwikkeld, op verzoek van het bedrijfsleven. Deze IT-opleiding stoomt jou helemaal klaar voor een goede baan in Cyber Security.

Tijdens de opleiding word je een echte specialist in Cyber Security en Cloud. Een belangrijk deel van het leren vindt plaats bij een bedrijf dat zich bezighoudt met cyber security en/of cloud diensten.

HBO-ICT System Network & Cloud Engineering, tijdens de opleiding

Inhoud van de duale opleiding HBO-ict Cyber Security & cloud

In deze opleiding staat je praktijkervaring centraal. De taken die je tijdens je werk uitvoert, zijn leidend voor je studie. Wij noemen dat je beroepstaken. Hierdoor sluiten opleiding en werk altijd perfect op elkaar aan.

Naast je beroepstaken krijg je ook nog een aantal vakken rondom een aantal thema’s.

In het eerste jaar leer je een aantal basisprincipes. Denk aan Netwerken, Windows Server, Linux, programmeren (scripting) en IT-service management (o.a. ITIL).

Vakken

De bacheloropleiding Cyber Security & Cloud duaal heeft een breed aanbod van vakken en projecten. Het vakkenpakket is vastgesteld samen met ICT-bedrijven. Hiermee sluit jouw kennis straks goed aan bij de behoefte van bedrijven die werken met cloudtechnologie. 

Blok 1 en blok 2 

  • Semester 1 Beroepstaak, waarin je werkt aan een beroepsproduct voor je werkgever. 
  • Basis IT Platformen
  • Netwerken 

Blok 3 en blok 4 

  • Semester 2 Beroepstaak
  • Programming
  • IT Service Management

In jaar 2 ga je de diepte in met vakken rondom Netwerken, Computersystemen, Security, Cloud en servicemanagement.

Semester 3 + 4 Beroepstaak, waarin je werkt aan een beroepsproduct voor je werkgever.

In jaar 3 vervolg je de studie met nieuwe beroepstaken aangevuld met kennisvakken.

In jaar 4 start je met een keuzesemester. Hierin kies je een nieuwe beroepstaak, verdere verdieping en/of minor. In semester 2 studeer je af op een beroepsproduct.

De ICT docenten

Onze docenten zijn professionals die eerst carrière hebben gemaakt in het bedrijfsleven. Daarnaast krijg je les van gastdocenten die experts zijn in Cyber Security & Cloud. Zij delen hun kennis rechtstreeks uit de praktijk.

Rienk van der Ploeg

Drs. Rienk van der Ploeg

Hogeschooldocent

Rienk van der Ploeg neemt heel veel ervaring vanuit het bedrijfsleven mee naar de HU. Zijn ervaring betreft zowel de software ontwikkelkant van de IT, maar ook de kant van de operatie. Kortom, DevOps is de plek waar hij zich het beste thuis voelt. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat hij zich tegenwoordig op de HU volledig heeft gespecialiseerd op alles waar het woord "Cloud" in voorkomt. Cloudtechnologie verandert de manier waarop wij IT-infrastructuren ontwerpen, realiseren en beheren volledig. Hij vindt niets leuker dan jonge mensen goed voor te bereiden op het werken met deze moderne IT-(cloud)infrastructuur.

Ralf Boersma

ing. Ralf Boersma MSc

Hogeschooldocent

Ralf is hogeschooldocent bij het Instituut ICT van de Hogeschool Utrecht. Hij heeft passie voor verschillende aspecten binnen de ICT, waaronder informatiebeveiliging, business continuïteit en het aantonen kwaliteit van processen. Ralf heeft ruime ervaring bij verschillende internationale bedrijven in rollen als Information Security Officer, IT Auditor en Manager Security & Compliance, waarbij de praktijk en theoretisch kader samen de meeste waarden brengen voor de ondernemingen.
Serge Wallagh

Mr. Drs. Serge Wallagh

Opleidingsmanager

Als opleidingsmanager is Serge verantwoordelijk voor de uitstroomrichting.
Alexander Blaauwgeers

Alexander Blaauwgeers MSc

Docent

Alexander Blaauwgeers is al sinds 2010 betrokken bij de opleiding ICT aan de Hogeschool Utrecht. Eerst als Student en sinds 2016 is hij een van de docenten uit het team van CSC. Alexander verzorgt de technische vakken, waaronder Computer Netwerken en Systemen. Daarnaast is hij cursuscoördinator van Service Monitoring. In 2021 is hij afgestudeerd aan de UvA als MSc Security and Network Engineering. Naast ICT houdt hij zich bezig met recht.

Meer weten over deze opleiding?

Tijdens een duale opleiding leer en werk je tegelijkertijd. Naast je opleiding heb je een betaalde functie in een organisatie die aansluit bij jouw opleiding. Je doet werkervaring op, voert studieopdrachten uit op je leerwerkplek en kunt alles wat je leert meteen in de praktijk toepassen.

Het onderwijs bestaat uit kennisvakken en beroepstaken. Er wordt in de duaal opleiding veel gedaan aan begeleiding in het kader van de uitvoering van de beroepstaak. Doelstelling hierbij is om jou te laten groeien naar een volwaardige professional. Elke cursus wordt afgesloten met een formele toets. De vorm van deze toetsing varieert per cursus. De beroepstaak wordt ook afgesloten met een formele toets, in de vorm van het semesterverslag.

Tijdens de duale opleiding HBO-ICT Cyber Security & Cloud leer je niet alleen in de klas en individueel, maar vooral in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in de opleiding óf om te stoppen met de opleiding.

De opleiding Cyber Security & Cloud duaal valt onder de NVAO accreditatie van HBO-ICT.

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je ongeveer € 400 per jaar kwijt.

HBO-ICT System Network & Cloud Engineering

Interesse in de bachelor HBO-ict Cyber Security & Cloud?

Heb je nog vragen?