De opleiding

De opleiding Fysiotherapie draait om het begrijpen van de werking van het menselijk lichaam en de cliënten begeleiden bij een beweegprobleem. Daarnaast draait de opleiding om het begrijpen en vertalen van wetenschappelijk onderzoek en innovaties naar dagelijkse praktijk van de fysiotherapeut.

Fysiotherapie, tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding Fysiotherapie

Een fysiotherapie opleiding volgen betekent dat je kiest voor een opleiding waarbij je aangeraakt wordt en anderen aanraakt binnen de beroepscontext. In de praktijklessen oefenen studenten op elkaar, vaak is dit in onderkleding.Je volgt onderwijs dat inhoudelijk is opgebouwd uit patiëntprofielen die worden benaderd vanuit diverse invalshoeken.
In het propedeusejaar maak je kennis met de gezondheidszorg in het algemeen. Een belangrijk kenmerk van de opleiding is, dat niet een deel van het lichaam centraal staat, of een apart vak zoals anatomie. Je leert juist om naar de mens als geheel te kijken. Het eerste half jaar leer je veel over fysiologie en anatomie en kinesiologie. Direct worden concrete situaties uit de praktijk het uitgangspunt bij lessen en opdrachten. Hoe begeleid je bijvoorbeeld iemand met knieproblemen die weer wil gaan sporten? Naast het opdoen van kennis over het menselijk lichaam en het beroep Fysiotherapie zal je ook kennis maken met de zorg in bredere zin door het maken van externe opdrachten binnen de gemeente Utrecht.

De modulen jaar 1

In jaar 2 krijg je te maken met verschillende leereenheden. In de leereenheid ‘extramuraal’ ga je aan de slag met de meest voorkomende categorieën van cliënten die je in eerste lijn zorg (particuliere praktijk) tegenkomt. In de leereenheid ‘intramuraal’ ga je aan de slag met dezelfde categorie cliënten maar dan vanuit het perspectief van een ziekenhuis of een revalidatiecentrum. In jaar 2 ben je 10 weken met praktijkleren (juniorstage) op een van de stage instellingen bezig.

De modulen jaar 2

In jaar 3 heb je nog met twee modulen te maken, je kan minor (profilering) onderwijs volgen of je kunt al met je eerste grote stage starten. Je gaat ongeveer twintig weken stage lopen en kunt kiezen uit veel verschillende praktijken en instellingen waar de opleiding contacten mee heeft. Ook kun je zelf stageplaatsen ter goedkeuring voorleggen aan de opleiding, dit geldt niet voor de seniorstage. Naast je stage werk je aan je innovatie-opdracht.

De modulen jaar 3

In jaar 4 loop je 2 lange stages van ieder 20 weken waarvan je de laatste stage ook in het buitenland mag lopen. Je kunt zelf stageplaatsen ter goedkeuring voorleggen aan de opleiding, dit geldt niet voor de seniorstage.

De modulen jaar 4

Docenten

De meeste docenten hebben een fysiotherapeutische achtergrond en hebben een masteropleiding afgerond. Daarnaast is een groot deel van de docenten niet alleen werkzaam binnen het onderwijs, maar ook werkzaam in een fysiotherapiepraktijk en/ of betrokken bij wetenschappelijk onderzoek.


Overige informatie

Studiebelasting 28 uur per week (inclusief lesdag, zelfstudie, projectopdrachten en stages), uitgaande van een eerder afgeronde HBO- of WO-opleiding, relevante voorkennis of eerder behaalde werkervaring. Wanneer geen ervaring op voorgaande punten, wordt de studiebelasting geschat op meer dan 35 uur per week.

Tijdens de deeltijdopleiding Fysiotherapie leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van je tweede studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen naar het derde jaar, heb je minimaal 50 van de 60 studiepunten nodig. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze opleiding aan de HU.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU honourstraject. Je kunt een volledig programma kiezen of zelf met een idee komen. Met het HU honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 600 kwijt.

De introductiedag vindt plaats op donderdag 27 augustus 2020.

Natascha Koomen student Fysiotheraie deeltijd

"Na de opleiding Bewegingstechnologie en Bewegingswetenschappen vond ik Fysiotherapie een mooie aanvulling, omdat ik werken met mensen en het behandelen erg leuk vind."

Natascha Koomen (23 jaar) Eerstejaars student
Foto van Dick van 't Klooster

"Deze opleiding is heel geschikt voor mensen die zowel praktisch als theoretisch van uitdagingen houden. "

Dick van 't Klooster (55 jaar) Docent Fysiotherapie

Vragen over de opleiding?