De opleiding

Tijdens de deeltijdopleiding Farmakunde leer je de farmaceutische zorg- en dienstverlening van binnen en van buiten kennen. Je leert veel over de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, maar ook over gezondheidsvoorlichting, kwaliteitsmanagement en bedrijfsvoering.

Tijdens de opleiding Farmakunde: voorbeeld van een lessituatie

Daarnaast is er aandacht voor meer algemene competenties als mondelinge en schriftelijke communicatie, projectmanagement en informatiemanagement. Ook verdiep je je in het doen van praktijkgericht onderzoek. Al deze vaardigheden kun je meteen in je dagelijkse werk toepassen.

Inhoud van de opleiding Farmakunde

Het onderwijs van de deeltijdopleiding Farmakunde is georganiseerd rondom actuele thema's: zes vakinhoudelijke en drie algemene thema's. De vakken die je tijdens de drie studiejaren krijgt, vallen binnen deze thema's.

Bekijk de thema's

De thema's van Farmakunde

Het eerste jaar is een oriëntatiejaar, waarin je belangrijke basiskennis krijgt aangereikt. Je maakt kennis met de vier leerlijnen Farmacologie, Bedrijfsvoering, Kwaliteitsmanagement en Gezondheidsvoorlichting. Daarnaast krijg je te maken met communicatie, professioneel handelen en projectmanagement en praktijkgericht onderzoek.

In het tweede jaar bouw je verder op de kennis en ervaring uit het eerste jaar. Je wordt steeds zelfstandiger in het verwerken van opdrachten en het oplossen van problemen. Ook ontdek je waar je voorkeuren liggen. Dit komt van pas in de tweede helft van het jaar, wanneer je de ruimte krijgt om jezelf te profileren.

Het derde jaar staat in het teken van je afstuderen. Je loopt een half jaar stage in de praktijk, waarbij je zelf een stageopdracht mag bepalen. De stage vindt plaats op een andere werkplek dan die waar je momenteel werkt. Je sluit je studie af met een praktijkgericht onderzoek over een zelfgekozen onderwerp, dat aansluit bij je eigen interesses en kwaliteiten. Zo kun je bijvoorbeeld een meetinstrument ontwerpen om de kennis onder medicijngebruik bij wijkverpleegkundigen te onderzoeken. Of je onderzoekt hoe de Epilepsievereniging Nederland haar kennis kan gebruiken om iets voor kinderen met epilepsie te kunnen betekenen.


Docenten

Alle docenten hebben ervaring in de farmaceutische wereld. Sommigen zijn apotheker, anderen communicatie-expert of bedrijfskundige. Omdat de hbo-opleiding Farmakunde deeltijd erg breed is, hebben we bewust gekozen voor een divers docententeam.

Overige informatie

De opleiding heeft een sterke focus op de praktijk. Naast lessen op de HU ga je ook op je eigen werk aan de slag met praktijkopdrachten. Het is dus belangrijk dat je al in de farmaceutische zorg- en dienstverlening werkt.

Tijdens de deeltijdopleiding Farmakunde leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar heb je minimaal 50 studiepunten nodig. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met de opleiding.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie.  Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt.

Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 400 tot € 600 kwijt.

Vragen over de opleiding?