Carrièreperspectief
Wanneer je de hbo-opleiding Farmakunde deeltijd succesvol hebt afgerond, ontvang je een bachelordiploma van Hogeschool Utrecht. Je mag de titel Bachelor of Science (BSc) voeren.
Bij het behalen van je diploma kun je een Engelstalig International Diploma Supplement (IDS) aanvragen bij het STIP. In het IDS diploma staan jouw studieresultaten in het Engels. Daarmee vergroot je jouw werkkansen in het buitenland.
Arbeidsmarktpositie na Farmakunde
Met een diploma van de hbo-opleiding Farmakunde kun je direct aan de slag. Als farmakundige heb je een breed beroep, je kunt op veel verschillende plekken in het farmaceutische werkveld aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan de farmaceutische industrie, een apotheek of een farmaceutische groothandel. Ook patiëntenorganisaties of centra voor geneesmiddelenonderzoek zijn erg blij met je.
Je kunt aan de slag bij
- Farmaceutische industrie, diverse afdelingen: kwaliteit, marketing & sales, medische afdeling.
- Geneesmiddelengroothandel, diverse afdelingen: kwaliteit, marketing of sales.
- Hoofdkantoor van een apotheekketen.
- Kwaliteitsafdeling van een ziekenhuisapotheek.
- Medisch softwarebedrijf.
Welke competenties ontwikkel je?
Na de opleiding Farmakunde ben je als farmakundige actief rondom geneesmiddelen in:
- Het realiseren van projecten.
- Processen analyseren, ontwikkelen, implementeren, evalueren en verbeteren.
- Management en organisatie en/of marketing.
- Kwaliteitszorg.
- Gezondheidsvoorlichting en communicatie.
- Ondersteunen van geneesmiddelenonderzoek.
- Beheer van ICT applicaties voor apothekers, voorschrijvers en/of patiënten.
Doorstuderen na je diploma?
Wil je na je opleiding Farmakunde doorstuderen? Hieronder vind je enkele masters die veel gekozen worden door onze studenten. Goed om te weten: voor sommige masters aan de universiteit heb je een premaster nodig.
Master Zorgmanagement (Erasmus Universiteit Rotterdam)
Master Gezondheidswetenschappen voor Zorgprofessionals (Universiteit Utrecht)
Master Governance and Leadership in European Public Health (Maastricht University)
Executive Master Evidence Based Practices (Universiteit van Amsterdam)
"We leiden onze studenten breed op en daardoor kunnen ze in de farmaceutische sector de meest uiteenlopende projecten doen."
Carolien Muijs-van RijnsoeverDocent Praktijkgericht Onderzoek en Farmacologie
Doordat onze studenten in de eerste jaren competenties verwerven op gebied van o.a. gezondheidsvoorlichting, bedrijfskunde, farmacologie en kwaliteitsmanagement, kunnen ze in hun stages op verschillende plekken het verschil maken: van de openbare farmacie, ziekenhuisapotheek, farmaceutische industrie, ICT bedrijven in de zorg, etc. Hun veelzijdigheid en daarnaast ook vaardigheden rondom projectmanagement maakt ze erg gewild. Tijdens de opleiding werken we veel met beroepsproducten om een zo goed mogelijk beeld te geven van wat ze kunnen doen in het werkveld.
"Educatie biedt je de mogelijkheid om in het leven verder te komen"
Nandita AdhienDocent Farmacologie, Werkveld 1, Stage 1, 2 en 3, PO
Farmakunde is een brede opleiding. Ik vind het ontzettend fijn om aan deze opleiding een bijdrage te leveren door de kennis, die ik mede opdoe in de praktijk, aan mijn studenten te kunnen overdragen. Kennis die ze later kunnen toepassen. Naast het feit dat studenten van mij leren, leer ik ook van hun. Zelf vind ik het ontzettend mooi om tijdens mijn stagebezoeken te zien hoe studenten aan het eind van de opleiding gegroeid zijn en welke werkzaamheden farmakundigen allemaal kunnen verrichten. Van werkzaamheden die gericht zijn op het managen (van uiteenlopende projecten) tot Quality Assurance. Ook behoort de functie van Clinical Research Associate na het afstuderen tot de mogelijkheden. Naast vakinhoudelijke competenties, zijn tevens goede communicatieve vaardigheden en professioneel handelen erg belangrijk. Ook deze komen tijdens de opleiding aan bod. Deze zijn immers ook noodzakelijk om later de functie van farmakundige zo goed mogelijk te kunnen vervullen.
"Net als de meeste docenten bij Farmakunde kom ik uit de praktijk en gebruik ik die voorbeelden in mijn lessen. "
Ellen de JongDocent Farmakunde
Ik geef les over bedrijfsvoering bij farmaceutische bedrijven of apotheken. Deze expertise maakt farmakundigen uniek. In mijn cursus maak je bijvoorbeeld een marketingplan voor een geneesmiddel. Het is geweldig om te zien hoe studenten een jaar later een heel bedrijfsplan voor een farmaceutische onderneming kunnen uitwerken. Als dit je leuk lijkt, is Farmakunde echt iets voor jou. Onlangs behaalde ik een master in onderwijskunde en was ik zelf weer student. Deze ervaring zet ik in om te zorgen voor goed onderwijs bij de opleiding Farmakunde. Net als de meeste docenten bij Farmakunde kom ik uit de praktijk en gebruik ik die voorbeelden in mijn lessen. Ik werkte aan de marketing en communicatie van geneesmiddelen voor de farmaceutische industrie en verzorgde voorlichtingscampagnes voor goede doelen. Dit werk kunnen farmakundigen ook doen.
Interesse in de bachelor Farmakunde?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur.