De opleiding

Een chemisch technoloog vertaalt een proces, dat in het laboratorium is uitgedacht, naar een industrieel productieproces. Door middel van theorie en praktijkopdrachten leer je hier alles over.

Alles wat je leert tijdens de opleiding Chemische Technologie kun je vanaf de eerste dag direct toepassen op je werk. Duaal studeren betekent dat je werkplek verandert in een leerwerkplek gedurende het hele opleidingstraject. Voor de onderwijsprojecten werken we samen met de beroepspraktijk en het lectoraat Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry samen in 5 programmalijnen.

Chemische Technologie, tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding Chemische Technologie

Al vanaf het eerste jaar ga je je met de theorie in de breedte ontwikkelen. Je leert de kennis meteen toe te passen in de praktijk doordat de opgedane theoretische kennis meteen toepasbaar is op je eigen werkplek!

Vakken van jaar 1

Je volgt vakken als Procestechnologie, Procesbeheersing, Wiskunde en Chemie.

In het tweede jaar verdiep je je meer in technologisch gerichte onderwerpen zoals thermodynamica, regeltechniek, stromingen warmteoverdracht. Je rondt het jaar af met een praktische opdracht waar je een uitgebreid verslag van maakt. Daarna presenteer en verdedig je deze ook.

In het derde jaar verdiep je je theoretisch verder in de basis van het productieproces zelf. Vakken die aan bod komen zijn onder andere reactorkunde, het ontwerpen van diverse unit operations en bedrijfseconomie. Praktisch werk je dit jaar aan twee opdrachten. Je onderzoekt hoe je eigen bedrijf met het milieu bezig is en je maakt een ontwerp voor een complete fabriek in een door de opleiding aangeleverde casus.

In het laatste jaar van je opleiding ga je aan de slag met een afstudeeropdracht bij je werkgever. Je gaat bijvoorbeeld een productieproces van een fabriek doorlichten en bekijken hoe je die kunt optimaliseren. Je afstudeeronderzoek sluit je af met een verslag, een presentatie en een verdediging. Tijdens het afstuderen word je begeleid door een docent en door een begeleider van je werkgever.

Wil je een losse module volgen?

Je kunt modules van de duale bachelor Chemische technologie ook los volgen. Je kunt theoriemodules van de bachelor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences) ook los volgen. Bij het succesvol afronden van een module ontvang je een certificaat.

"Door het volgen van de vakken tijdens de opleiding ben ik heel anders tegen mijn werk aan gaan kijken"

Fabian de Looze

De Chemische Technologie docenten

De cursussen van de opleiding Chemische Technologie worden verzorgd door een enthousiaste groep docenten. Het docententeam is een goede mix qua routine, ervaring en leeftijd. Alle docenten hebben een masteropleiding gevolgd en zo’n van hen 80% is ook gepromoveerd. De meeste docenten hebben werkervaring in de beroepspraktijk. Zo zijn en blijven ze op de hoogte van de recente ontwikkelingen in het werkveld.

Naast het verzorgen van het onderwijs zijn de docenten ook bezig met onderwijsontwikkeling en/of het doen van onderzoek. Je kunt met je vragen altijd bij hen terecht en ze helpen je graag verder. Het contact is laagdrempelig. Onze docenten zijn goed bereikbaar via mobiel of email en reageren snel op via email gestelde vragen.



Meer weten over deze opleiding?

Tijdens een duale opleiding leer en werk je tegelijkertijd. Naast je opleiding heb je een betaalde functie in een organisatie die aansluit bij jouw opleiding. Je doet werkervaring op, voert studieopdrachten uit op je leerwerkplek en kunt alles wat je leert meteen in de praktijk toepassen.

De duale bacheloropleiding Chemische Technologie start jaarlijks in september en duurt vier jaar. De contacturen worden ingeroosterd op maandag. De studielast is dertig uur per week, waarvan twintig uur zelfstudie.

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je in totaal ongeveer € 1500 kwijt.

Tijdens de duale opleiding Chemische Technologie leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof én verdieping van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in de opleiding óf om te stoppen met de opleiding.

Om deze opleiding te volgen moet je te beschikken over een passende werkplek binnen de procestechnologie en dient je werkgever achter je opleiding te staan.

Chemie, gebouw HL

Interesse in de bachelor Chemische technologie?

Vragen over de opleiding?