VAPRO D

 • Bachelor
 • Cursus
 • 2 jaar
 • Utrecht, Incompany

Werk je als procesoperator in de procesindustrie en wil je doorgroeien in de procestechniek? Met de tweejarige cursus VAPRO D combineer je werken met studeren om zo een mooie stap in je carrière te maken.

Cursus VAPRO-D: in een laboratorium

De cursus VAPRO D legt een gedegen basis van zowel wiskundige, chemische als procestechnologische kennis in het eerste jaar. In het tweede jaar wordt meer theoretische kennis en diepgang toegevoegd met vakken als regeltechniek, stroming en warmteoverdracht, en thermodynamica.

Daarnaast stimuleert de opleiding het abstract denken. Gedurende beide jaren is er een evenwichtige balans tussen theoriemodules en opdrachten die uitgevoerd moeten worden op de eigen werkplek.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met Mirjam Oomes via mirjam.oomes@hu.nl en/of 088 - 481 88 79. We helpen je graag verder!

Stuur direct een e-mail

Handig om te weten

Startmoment September
Lesdata De lessen vinden plaats op maandagmiddag en -avond.
Studie-investering 30 uur per week (inclusief colleges)
Kosten

€ 11995 (vrij van btw)

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Locatie Heidelberglaan 7 Utrecht , Incompany
Diploma Bewijs van deelname met studie-investering (120 uur). Met dit bewijs ontvang je van Vapro het Vapro D-diploma.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

Je ontwikkelt specialistische kennis en vaardigheden op het gebied van productie en onderhoud, ontwerp en ontwikkeling, advisering en toepassingsgericht onderzoek binnen de procestechnologie.

De cursus VAPRO D legt een gedegen basis van zowel wiskundige, chemische als procestechnologische kennis in het eerste jaar. Vakken die in dit jaar gevolgd worden, zijn onder andere wiskunde, chemie en procestechnologie.

In het tweede jaar wordt meer theoretische kennis en diepgang toegevoegd met vakken als regeltechniek, stroming en warmteoverdracht, en thermodynamica.

Daarnaast stimuleert de opleiding het abstract denken. Gedurende beide jaren is er een evenwichtige balans tussen theoriemodules en opdrachten die uitgevoerd moeten worden op de eigen werkplek. De ervaring leert dat het programma goed te combineren is met een vijf-ploegendienst-rooster.

Ieder studiejaar bestaat uit vier lesblokken. Elk lesblok telt zes lesweken gevolgd door een aantal tentamenweken. De studiebelasting voor de theorievakken is ca. 30 uur per week, als volgt verdeeld:

 • 10 contacturen op de hogeschool;
 • 20 uur voorbereiding en zelfstudie.

In deze cursus is je werk een essentieel onderdeel van het opleidingstraject. Wat je leert pas je met praktijkopdrachten direct toe op je werk.

Het doel van de cursus is om je op te leiden tot een praktisch ingestelde, pragmatische en oplossingsgerichte technoloog.

Toelating

Voor de cursus VAPRO D gelden de volgende toelatingseisen:

 • een havo of vwo-diploma met NG of NT profiel;
 • een mbo-4 diploma of VAPRO C;
 • een geschikte werkplek waar je de praktijkopdrachten voor de opleiding kunt doen;
 • je werkgever staat achter je opleidingsplannen en is bereid om binnen het bedrijf een mentor aan te wijzen die een rol speelt bij de uitvoering van de praktijkopdrachten.

Een intakegesprek maakt onderdeel uit van de toelatingsprocedure.

Docenten

Alle lessen worden gegeven door docenten die verbonden zijn aan het Institute for Life Sciences and Chemistry van Hogeschool Utrecht. Deze docenten geven ook les aan de reguliere bacheloropleiding Chemische Technologie van dit instituut.

Na deze opleiding

Voor veel studenten is het afronden van de VAPRO D cursus het startpunt van een mooie vervolgstap in hun carrière. Het is ook mogelijk om na het afronden van het VAPRO D traject in te stromen in de duale bacheloropleiding Chemische Technologie van Hogeschool Utrecht, en zo verder te studeren voor een bachelordiploma.

In deze cursus leer je wat je nodig hebt om je werk op professionele wijze uit te voeren door een combinatie van kennis, vaardigheden en een professionele houding.

Bewijs van deelname met studie-investering (120 uur). Met dit bewijs ontvang je van Vapro het Vapro D-diploma.

Veel basisprocestechnologen VAPRO D zijn werkzaam in aan de productie gelieerde functies als: wachtchef, technisch assistent productie, unitcoördinator en projectmedewerker ‘special duties’. Je kunt ook doorgroeien naar een kader- of managementfunctie binnen de procesindustrie, bijvoorbeeld op een productie-, staf- en research & developmentafdeling, of in het bedrijfsleven een commerciële functie vervullen.

Na deze cursus kun je instromen bij de duale opleiding Chemische Technologie.

Overige informatie

De cursus VAPRO D kost € 11.995, vrij van btw. Voor boeken en lesmaterialen ben je ongeveer € 600 per jaar kwijt.

Voorafgaand aan de cursus zal een intakegesprek plaatsvinden. Hierbij wordt o.a. nagegaan of je over de goede vooropleiding beschikt, of de werkplek in overeenstemming is met het niveau van de opleiding, of de werkgever uw opleiding in voldoende mate wil ondersteunen en of u eventueel in aanmerking komt voor vrijstellingen.

Voor de tweejarige cursus VAPRO D met aansluiting op de duale bacheloropleiding Chemische Technologie werkt Hogeschool Utrecht samen met VAPRO.

Waarom VAPRO-D bij de HU?

 • Enige aanbieder

  Hogeschool Utrecht is samen met VAPRO de enige aanbieder van deze opleiding.

 • Combineer studie, werk en privé

  Tijdens de cursus is er een goede balans tussen theoriemodules en opdrachten. De cursus is goed te combineren met een vijf-ploegendienstrooster.

 • Midden in het land

  Utrecht is centraal gelegen. Je kunt de locaties van de HU goed bereiken per openbaar vervoer en de auto.

Direct contact

Mirjam Oomes

Opleidingscoördinator van Institute for Life Sciences and Chemistry
Mirjam is ook opleidingscoördinator van de deeltijd opleiding Chemische Technologie duaal.

Heb je nog vragen?