De opleiding

Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging? Of wil je meer verantwoordelijkheid krijgen in het laboratorium? Combineer dan werken en leren tijdens de flexibele deeltijd-hbo Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences).

Het flexibele onderwijs bestaat uit blended learning, leren vanuit leerteams en leeruitkomsten. De opleiding biedt een breed biomedisch studieprogramma aan waarbij je je als researchanalist verdiept specialiseert in de biologische vakkennis en laboratoriumtechnieken.

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek , tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding BML

In het 1e deel van je studie leer je theorie en laboratoriumvaardigheden. In het laatste deel kun je je profileren in een specifiek deelgebied van Life Sciences.

Het propedeusejaar is ingericht met theorie en laboratoriumvaardigheden. Dit zorgt voor een stevige basis. Je werkt samen met medestudenten in het project Enzymen aan een onderzoeksvraag om kennis te maken met de beroepstaken van een analist.

Vanaf het 2e jaar verdiep je je in DNA/RNA, cellen en de opbouw en werking van een (micro)-organisme. Je leert over:

  • moleculaire biologie en technieken om biomoleculen te bestuderen.
  • infectieziekten en het afweersysteem.
  • de werking van bloedvaten en het zenuwstelsel.
  • welke processen in de cel ontregeld raken bij het ontstaan van tumoren.
  • data uit biologische experimenten verwerken en interpreteren.

In de cursussen ligt het accent op de integratie van kennis en laboratoriumvaardigheden bij het uitvoeren van onderzoek in een andere context.

In het 3e en 4e jaar ga je aan de slag met onderzoeksprojecten. Werk aan onderzoeksvragen uit je eigen werkveld en/of uit het onderzoekslectoraat van het instituut. Je kunt kiezen uit verschillende thema’s en deelgebieden. Dit houdt het interessant voor jou en je geeft je eigen profilering aan je studieprogramma. Verdiep je tijdens deze projecten in de beroepstaken van een biomedisch analist en ontwikkel competenties tot professioneel onderzoeker.

Het 1e halfjaar sluit aan op jaar 3. Daarbij werk je zelfstandig binnen je werkveld aan een actueel onderzoeksproject van 30 studiepunten. Je kunt ook in een projectgroep samenwerken met het onderzoekslectoraat van het instituut en de opleiding. Tijdens dit project verdiep je je in de kwaliteit van je onderzoekend vermogen en werk je toe naar de eindkwalificaties van de opleiding.

In het 2e halfjaar ga je afstuderen. Je werkt aan je afstudeeronderzoek op je eigen stage- of werkplek in bijvoorbeeld een ziekenhuis, universiteit, bedrijf of onderzoeksinstelling. Een docent en een medewerker van het laboratorium waar je afstudeert begeleiden je hierbij. Je moet meerdere dagen beschikbaar zijn voor de uitvoering van de experimenten in het laboratorium waar je je afstudeeropdracht uitvoert. Afstuderen met een stage in het buitenland is ook goed mogelijk.

De Life Sciences docenten

Ons enthousiaste docententeam combineert actuele vakkennis met praktijkervaring. Met een mix van jong en ervaren, zijn we altijd bereikbaar via de mail en telefoon. We staan voor je klaar om je te begeleiden en inspireren tijdens je studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.

Meer weten over deze opleiding?

De eerste 2,5 jaar volg je 1,5 dag per week onderwijs: op maandag of dinsdag van 12-22 uur en op donderdag van 18-22 uur op de HU. Het laatste deel van de opleiding is vooral gericht op praktisch laboratoriumonderzoek. Dan kan van deze tijden afgeweken worden. De gemiddelde studie-investering is 25 uur per week. Je krijgt te maken met deze lesvormen:

  • Theorieonderwijs
    Volg een combinatie van fysieke en online lessen in de vorm van werkcolleges, vragenuur en zelfstudieopdrachten.
  • Practicumonderwijs
    Leer laboratoriumvaardigheden.
  • Projectonderwijs
    Doorloop de onderzoekscyclus: verdiepen in onderzoeksvraag, experimenten bedenken en uitvoeren, resultaten analyseren en uitkomsten rapporteren.
  • Praktijkbegeleiding
    Begeleiding van de onderzoeksprojecten en afstudeeropdracht op de eigen werk- of stageplek.
  • Leerteambijeenkomsten
    Leer en werk samen met je medestudenten aan je professionele vaardigheden.

Bij deze opleiding kun jij je eigen tempo te bepalen. Als jij bijvoorbeeld veel relevante werkervaring hebt, dan kun je bepaalde toetsen maken zonder de colleges te volgen. Zo kun je je opleidingsduur verkorten. Andersom werkt het ook. Heb je een drukke periode op je werk? Dan kun je modules op een later moment oppakken.

Tijdens de deeltijdopleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences) leer je niet alleen tijdens colleges en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Voor je afstudeeronderzoek is het vereist dat je in een laboratoriumomgeving werkt. De voorwaarde voor je afstuderen is dat je het onderzoek op hbo-niveau uitvoert. Of dat zo is, wordt vooraf samen met je studieadviseur bepaald.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

Heb je te maken met een auditieve, visuele of fysieke beperking, chronische ziekte, psychische kwetsbaarheid of neurodiversiteit zoals dyslexie, ADHD of ASS? Of ervaar je uitdagingen door (mantel)zorgtaken of familieomstandigheden? Bij de HU kun je rekenen op passende ondersteuning. Samen zorgen we ervoor dat jij je studie succesvol kunt voortzetten.

Aan het einde van je tweede studiejaar ontvang je een studieadvies. Dat advies kan inhouden dat je geschikt wordt geacht voor de opleiding, een verwijzingsadvies als een andere opleiding beter bij je lijkt te passen, of het advies om met de studieloopbaanbegeleider een studieplanning op te stellen.

Het betreft hier geen bindend advies: je hoeft het advies niet op te volgen. Uiteraard gaan we ervan uit dat je het advies zorgvuldig weegt.

Er zijn 2 vormen van collegegeld in Nederland: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Zie binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht. Boeken en andere lesmaterialen kosten in jaar 1 en 2 ongeveer € 300. Ook heb je een laptop en rekenmachine nodig.

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, gebouw HL7

Interesse in de bachelor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences)?

Vragen over de opleiding?