De opleiding

Bedrijfskunde deeltijd aan Hogeschool Utrecht is een flexibele opleiding. Dit stelt je in staat om je studie beter te combineren met je werk en je privésituatie.

Het onderwijs is modulair opgebouwd rondom specifieke kennis en kunde uit de Bedrijfskunde. Per cursus heb je vijf contactdagen verdeeld over 8 weken. De kennis ga je direct toepassen in jouw eigen werkomgeving. Je kunt de cursussen klassikaal volgen, maar je kunt er ook voor kiezen om zelfstandig door de stof te gaan. Indien je al heel veel ervaring in een specifiek onderwerp hebt, dan kun je dit laten beoordelen en hiermee een cursus halen. Door flexibel te studeren pas je je studietempo aan zodat je in een drukke periode even niets doet. Heb je juist meer tijd over? Dan kun je ook cursussen tegelijk volgen.

Bedrijfskunde, tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding Bedrijfskunde

Je volgt een brede propedeuse, die je gezamenlijk volgt met deeltijdstudenten van de opleidingen Commerciële Economie, Human Resource Management (HRM) en Finance & Control. Daarnaast maak je kennis met het vak Bedrijfskunde. De vier cursussen die je tijdens de propedeusefase volgt zijn: Organisatiekunde, Financieel management, Informatie- en procesmanagement en Marketing management.

Cursussen propedeuse

In de hoofdfase werk je aan je persoonlijke leiderschapskwaliteiten. Ook onderzoek je wat de consequenties zijn van de internationalisering van het bedrijfsleven voor de organisatie waar je voor werkt. Daarna spitst het programma zich steeds meer toe op bedrijfskunde. Je onderzoekt de hele keten van productie tot en met de levering aan de klant.

Je verbreedt je kennis en competenties met verandermanagement, strategisch- en financieel management. Hiermee kun je je verbetervoorstellen professioneel leren onderbouwen en een grondig advies aan je bedrijf geven.

Ondernemen is vooruitzien. Daarom besteed je tot slot veel aandacht aan innovatie en nieuwe business-modellen. Hoe ga je als moderne manager om met veranderingen, wat zijn mogelijke problemen waar je tegenaan kunt lopen, en waar zitten de kansen? Om af te studeren werk je aan een zelfgekozen bedrijfsprobleem, waarvoor je een oplossing ontwikkelt.

Cursussen hoofdfase

Je kunt eigen profilering aan de opleiding aanbrengen door zelf een cursus te kiezen zoals Strategisch HRM, Legal & Contractmanagement, Consultancy, Coaching of Logistiek Management of een andere cursus van Hogeschool Utrecht.

Keuzecursussen

Losse cursussen

Volg je een andere deeltijdopleiding bij Hogeschool Utrecht en wil je een of meerdere cursussen van de bachelor Bedrijfskunde volgen? Dat kan. Neem contact op met het PMO-bureau door een mail te sturen naar pmo@hu.nl. Samen met jou kijken we dan wat de mogelijkheden zijn.

Docenten

De docenten van de deeltijdopleiding Bedrijfskunde zijn hoogopgeleid en hebben veel praktijkervaring. Ze zijn getraind in het optimaal begeleiden van professionals. We stellen er graag een paar aan je voor.

Nathilda de Graaf

Programmaleider deeltijdopleiding Bedrijfskunde

Als programmaleider van de deeltijdopleiding Bedrijfskunde geeft Nathilda de Graaf vorm aan het curriculum van de opleiding. Zij geeft onderwijs in verschillende cursussen zoals Organisatiekunde, Verandermanagement en Logistiek Management. Ook begeleidt ze studenten bij het afstuderen.

Nathilda heeft diverse marketing- en logistieke (project)managementfuncties bekleed bij een grote logistieke dienstverlener en verschillende FMCG organisaties. Zij heeft ruime ervaring in (project)management en veel kennis over implementatieprocessen. Haar passie voor klanttevredenheid loopt als een rode draad door haar loopbaan.

Gert Jan Schop, docent hbo-opleiding Bedrijfskunde deeltijd, Hogeschool Utrecht

Gert Jan Schop

Docent

Gert Jan Schop richt zich als ondernemer, adviseur en coach voornamelijk op strategie, implementatie van strategie, verandertrajecten, business development en goed bestuur bij MKB-bedrijven en hogescholen. Gert Jan heeft zeer ruime ervaring als manager, directeur en ondernemer. Als businesspartner is hij verbonden aan Business School Nederland, waar hij verantwoordelijk is voor de Fast Track MBA-trajecten.

Foto van docent Rob Spape

Rob Spape

Docent

Rob Spape heeft voor MKB Nederland, Deloitte, Pink Roccade Finance en vanuit zijn eigen onderneming gewerkt als organisatieadviseur, informatiemanager, interim manager en business developer voor tientallen kleine en grote organisaties in diverse branches. Daarnaast heeft hij een praktijk gehad als personal coach en stressconsultant.

Zijn ervaring ligt op het snijvlak van innovatie & bedrijfsontwikkeling, informatievoorziening & bedrijfsontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling & bedrijfsontwikkeling. Als hogeschooldocent verzorgt hij onderwijs in Organisatiekunde, Informatie- en Procesmanagement en Persoonlijke Professionalisering. Rob is ook nauw betrokken bij het afstuderen, waar hij de studenten begeleidt en examineert. Rob ziet het ontdekken of creëren van ieders enthousiasme als basis voor het bouwen van een loopbaan of bedrijf en hoopt van elke student een trotse enthousiaste, kritisch zelfbewuste teamplayer te maken.

Foto van docent Rikard Santapaola

Rikard Santapaola

Docent

Vanuit een sterke achtergrond in software- en systems engineering heeft Rikard uitgebreide kennis en ervaring opgebouwd in de verbetering van businessprocessen door digitalisatie. Hij heeft als manager en adviseur aan diverse verandertrajecten bijgedragen om toegepaste IT-oplossingen te ontwikkelen en de daardoor betrokken bedrijfsprocessen te herontwerpen, in het bijzonder op het gebied van grote industriële constructies.

Na een internationale carrière die hem in contact met verschillende culturen en werkwijzen heeft gebracht, heeft Rikard zich gericht op de studie van agile organisatiearchitecturen en managementmethoden voor het beheer van snelle verandering. Als hogeschooldocent heeft hij zich ten doel gesteld om studenten te voorzien van de praktische kennis die zij nodig hebben om zich als protagonist te profileren in de nieuwe economie.

Portret Boban Vukicevic

Boban Vukicevic MBA

Docent & cursuscoördinator Management van Digitale Transformatie

Boban is bedrijfskundige met brede seniormanagement- en ondernemerschapservaring in het bedrijfsleven bij zowel grote, middelgrote en kleine organisaties. Op dit moment is hij actief als onafhankelijk strategisch adviseur digitalisering.

Daarnaast is Boban actief als lid van meerdere raden van commissarissen (portefeuille digitalisering en innovatie). Hij schrijf graag blogs en boeken met betrekking tot digitale transformatie. Naast HU geeft hij ook les aan de Open Universiteit (Smart Services en MBA).

Zijn belangstelling gaat uit naar het begrijpen van de impact van digitale technologie op organisaties en sociale praktijken. Door deze impact te articuleren en kan hij helpen deze ten goede aan te wenden. Als adviseur, commissaris en docent is zijn missie is om een brug te slaan tussen de technische, bedrijfskundige en maatschappelijke aspecten van de digitale transformatie.

Overige informatie

Een hbo-opleiding biedt je veel kennis en inzichten in de gekozen studierichting. Maar die kennis alleen maakt je nog geen hbo-professional. Juist de combinatie met professionele ontwikkeling zorgt ervoor dat jij straks het verschil kunt maken. Omdat wij weten hoe belangrijk dit is, besteden we hier gedurende de hele opleiding aandacht aan. We noemen dat professionalisering: een dynamisch proces, gericht op het uitdiepen en verbeteren van de kwaliteit van je professionele handelen. Het gaat niet alleen om het ontwikkelen van competenties maar ook om het vormen van een heldere professionele identiteit. Wie ben jij als professional en waar sta jij voor? Wat drijft jou en wat belemmert jou? Hoe zorg je dat je je steeds blijft ontwikkelen? Door onder andere workshops, intervisie, coaching en heel veel ervaring op te doen ontwikkel je je tot een reflective practitioner met impact.

De gemiddelde studiebelasting bedraagt, inclusief de lessen, 15 tot 20 uur per week. Heb je veel relevante werkervaring of een vooropleiding waardoor je bepaalde competenties al hebt verworven? Dan kun je de opleiding sneller afronden. Het onderwijs is praktijkgericht. Naast lessen op de HU ga je ook op je eigen werk aan de slag met praktijkopdrachten.

Tijdens de deeltijdopleiding Bedrijfskunde leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 500 kwijt.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de gids.

"De HU is een grote school met veel aandacht en begrip voor deeltijdstudenten. Ondanks het grootschalige heb ik mij hier altijd thuis gevoeld."

Marga Nap (45 jaar)
Iris Hollaender, docent hbo-deeltijdopleiding bedrijfskunde, Hogeschool Utrecht

"Omdat ik zelf ook werken en leren heb gecombineerd, herken ik de wens om contacttijd effectief en efficiënt in te steken."

Iris Hollaender (61)

Vragen over deze opleiding?