De opleiding

Bedrijfskunde deeltijd aan Hogeschool Utrecht is een flexibele opleiding. Dit stelt je in staat om je studie goed te combineren met je werk en je privésituatie. Door flexibel te studeren pas je je studietempo aan zodat je in een drukke periode even niets doet. Heb je juist meer tijd over? Dan kun je ook cursussen tegelijk volgen.

Het onderwijs is modulair opgebouwd rondom specifieke kennis en kunde. Per cursus heb je 4 of 5 contactdagen verdeeld over 10 weken. De kennis ga je direct toepassen in jouw eigen werkomgeving. Je kunt de cursussen klassikaal volgen, maar je kunt er ook voor kiezen om zelfstandig door de stof te gaan. Indien je al veel ervaring met een specifiek onderwerp hebt, dan kun je dit laten beoordelen en hiermee een cursus mogelijk eerder afronden.

Inhoud van de opleiding Bedrijfskunde

Het eerste jaar, de propedeuse, volg je samen met deeltijdstudenten van de opleiding Human Resource Management (HRM). De propedeusefase bestaat uit 4 cursussen:

  • Organisatiekunde
  • Financieel management
  • Informatie- en procesmanagement
  • Human Resource Management
Cursussen propedeuse

In de hoofdfase werk je aan je persoonlijke leiderschapskwaliteiten. Ook onderzoek je wat de consequenties zijn van de internationalisering van het bedrijfsleven voor de organisatie waar je voor werkt. Daarna spitst het programma zich steeds meer toe op bedrijfskunde. Je onderzoekt de hele keten van productie tot en met de levering aan de klant.

Je verbreedt je kennis en competenties met verandermanagement, strategisch- en financieel management. Hiermee leer je je verbetervoorstellen professioneel te onderbouwen en een gedegen advies aan je organisatie te geven.

Om toekomstgericht te zijn, is het anticiperen op digitalisering ook onderwerp in het onderwijs. Welke veranderingen moet een bedrijf initiëren? Wat zijn nieuwe nieuwe business-modellen? Hoe ga je als manager om met (digitale) veranderingen? Wat zijn daarbij de uitdagingen en waar liggen kansen voor jouw organisatie? Om af te studeren werk je aan een zelfgekozen organisatievraagstuk, waarvoor je een oplossing ontwikkelt.

Cursussen hoofdfase

Tijdens de studie is ruimte om je eigen profilering aan te brengen. Je kunt cursussen kiezen zoals Legal & Contractmanagement, Coaching, Nieuw Economisch perspectief of een andere cursus van Hogeschool Utrecht.

Keuzecursussen

Wil je een losse cursus volgen?

Volg je een andere deeltijdopleiding bij Hogeschool Utrecht en wil je een of meerdere cursussen van de bachelor Bedrijfskunde volgen? Dat kan. Neem contact met ons op door een mail te sturen naar IPBdeeltijd@hu.nl. Samen met jou kijken we dan wat de mogelijkheden zijn.

De Bedrijfskunde docenten

De docenten van de deeltijdopleiding Bedrijfskunde zijn hoogopgeleid en hebben veel praktijkervaring. Ze zijn getraind in het optimaal begeleiden van professionals. We stellen er graag een paar aan je voor.

Nathilda de Graaf

Programmaleider deeltijdopleiding Bedrijfskunde

Als programmaleider van de deeltijdopleiding Bedrijfskunde geeft Nathilda de Graaf vorm aan het curriculum van de opleiding. Zij geeft onderwijs in verschillende cursussen zoals Organisatiekunde, Verandermanagement en Logistiek Management. Ook begeleidt ze studenten bij het afstuderen.

Nathilda heeft diverse marketing- en logistieke (project)managementfuncties bekleed bij een grote logistieke dienstverlener en verschillende FMCG organisaties. Zij heeft ruime ervaring in (project)management en veel kennis over implementatieprocessen. Haar passie voor klanttevredenheid loopt als een rode draad door haar loopbaan.
Gert Jan Schop, docent hbo-opleiding Bedrijfskunde deeltijd, Hogeschool Utrecht

Gert Jan Schop

Docent

Gert Jan Schop richt zich als ondernemer, adviseur en coach voornamelijk op strategie, implementatie van strategie, verandertrajecten, business development en goed bestuur bij MKB-bedrijven en hogescholen. Gert Jan heeft zeer ruime ervaring als manager, directeur en ondernemer. Als businesspartner is hij verbonden aan Business School Nederland, waar hij verantwoordelijk is voor de Fast Track MBA-trajecten.

Foto van docent Rob Spape

Rob Spape

Docent

Rob Spape heeft voor MKB Nederland, Deloitte, Pink Roccade Finance en vanuit zijn eigen onderneming gewerkt als organisatieadviseur, informatiemanager, interim manager en business developer voor tientallen kleine en grote organisaties in diverse branches. Daarnaast heeft hij een praktijk gehad als personal coach en stressconsultant.

Zijn ervaring ligt op het snijvlak van innovatie & bedrijfsontwikkeling, informatievoorziening & bedrijfsontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling & bedrijfsontwikkeling. Als hogeschooldocent verzorgt hij onderwijs in Organisatiekunde, Informatie- en Procesmanagement en Persoonlijke Professionalisering. Rob is ook nauw betrokken bij het afstuderen, waar hij de studenten begeleidt en examineert. Rob ziet het ontdekken of creëren van ieders enthousiasme als basis voor het bouwen van een loopbaan of bedrijf en hoopt van elke student een trotse enthousiaste, kritisch zelfbewuste teamplayer te maken.
Foto van docent Rikard Santapaola

Rikard Santapaola

Docent

Vanuit een sterke achtergrond in software- en systems engineering heeft Rikard uitgebreide kennis en ervaring opgebouwd in de verbetering van businessprocessen door digitalisatie. Hij heeft als manager en adviseur aan diverse verandertrajecten bijgedragen om toegepaste IT-oplossingen te ontwikkelen en de daardoor betrokken bedrijfsprocessen te herontwerpen, in het bijzonder op het gebied van grote industriële constructies.

Na een internationale carrière die hem in contact met verschillende culturen en werkwijzen heeft gebracht, heeft Rikard zich gericht op de studie van agile organisatiearchitecturen en managementmethoden voor het beheer van snelle verandering. Als hogeschooldocent heeft hij zich ten doel gesteld om studenten te voorzien van de praktische kennis die zij nodig hebben om zich als protagonist te profileren in de nieuwe economie.
Portret Boban Vukicevic

Boban Vukicevic MBA

Hogeschooldocent/onderzoeker, strategisch adviseur, commissaris digitalisering en innovatie

Boban heeft meer dan 20 jaar ervaring als ondernemer en in verschillende directie- en senior managementfuncties in grote, middelgrote en kleine ondernemingen gewerkt. Hij combineert bedrijfseconomische kennis en ervaring met de kennis en ervaring van digitale technologieën. Op dit moment is hij actief als onafhankelijk strategisch adviseur digitalisering.

Daarnaast is Boban actief als lid van diverse raden van commissarissen (portefeuille digitalisering en innovatie). Naast zijn docentschap is hij als onderzoeker betrokken aan de HU Lectoraat Organisaties in Digitale Transitie.

Meer weten over deze opleiding?

Een hbo-opleiding biedt je veel kennis en inzichten in de gekozen studierichting. Maar die kennis alleen maakt je nog geen hbo-professional. Juist de combinatie met professionele ontwikkeling zorgt ervoor dat jij straks het verschil kunt maken. Omdat wij weten hoe belangrijk dit is, besteden we hier gedurende de hele opleiding aandacht aan. We noemen dat professionalisering: een dynamisch proces, gericht op het uitdiepen en verbeteren van de kwaliteit van je professionele handelen. Het gaat niet alleen om het ontwikkelen van competenties maar ook om het vormen van een heldere professionele identiteit. Wie ben jij als professional en waar sta jij voor? Wat drijft jou en wat belemmert jou? Hoe zorg je dat je je steeds blijft ontwikkelen? Door onder andere workshops, intervisie, coaching en heel veel ervaring op te doen ontwikkel je je tot een reflective practitioner met impact.

De gemiddelde studiebelasting bedraagt, inclusief de lessen, 15 tot 20 uur per week. Heb je veel relevante werkervaring of een vooropleiding waardoor je bepaalde competenties al hebt verworven? Dan kun je de opleiding sneller afronden. Het onderwijs is praktijkgericht. Naast lessen op de HU ga je ook op je eigen werk aan de slag met praktijkopdrachten.

Tijdens de deeltijdopleiding Bedrijfskunde leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van je tweede studiejaar ontvang je een studieadvies. Dat advies kan inhouden dat je geschikt wordt geacht voor de opleiding, een verwijzingsadvies als een andere opleiding beter bij je lijkt te passen, of het advies om met de studieloopbaanbegeleider een studieplanning op te stellen.

Het betreft hier geen bindend advies: je hoeft het advies niet op te volgen. Uiteraard gaan we ervan uit dat je het advies zorgvuldig weegt.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 500 kwijt.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de gids.

Heb je nog vragen?