De opleiding
Bedrijfskunde deeltijd aan Hogeschool Utrecht is een flexibele opleiding. Dit stelt je in staat om je studie goed te combineren met je werk en je privésituatie. Door flexibel te studeren pas je je studietempo aan zodat je in een drukke periode even niets doet. Heb je juist meer tijd over? Dan kun je ook cursussen tegelijk volgen.
Het onderwijs is modulair opgebouwd rondom specifieke kennis en kunde. Per cursus heb je 4 of 5 contactdagen verdeeld over 10 weken. De kennis ga je direct toepassen in jouw eigen werkomgeving. Je kunt de cursussen klassikaal volgen, maar je kunt er ook voor kiezen om zelfstandig door de stof te gaan. Indien je al veel ervaring met een specifiek onderwerp hebt, dan kun je dit laten beoordelen en hiermee een cursus mogelijk eerder afronden.
Inhoud van de opleiding Bedrijfskunde
Het eerste jaar, de propedeuse, volg je samen met deeltijdstudenten van de opleiding Human Resource Management (HRM). De propedeusefase bestaat uit 4 cursussen:
- Organisatiekunde
- Financieel management
- Informatie- en procesmanagement
- Human Resource Management
Financiële gegevens begrijpen, analyseren en interpreteren staan centraal in deze module. Je maakt je de theorie op het gebied van financieel management eigen en past deze toe binnen je eigen organisatie.
Aan de hand van een organisatieanalyse leer je onderzoek doen in je eigen organisatie. Je geeft aanbevelingen over hoe de cultuur en de structuur kunnen worden verbeterd.
Je leert alles over de functie van HR en de verschillende HR-instrumenten die je kunt inzetten. Je kijkt niet alleen vanuit operationeel niveau, maar ook vanuit organisatorisch en strategisch niveau naar HR.
Je leert zelfstandig een bedrijfsproces op operationeel niveau te analyseren. Je beschrijft de knelpunten van het bedrijfsproces, brengt de oorzaak- en gevolgrelaties in kaart en formuleert een advies om de organisatie-, informatie- en/of processtructuur te verbeteren.
Je leert reflecteren op je eigen handelen. Je leert ook jouw impact te vergroten in het dagelijks handelen als professional en student. Je maakt gebruik van feedback van anderen in dit ontwikkelproces.
In de hoofdfase werk je aan je persoonlijke leiderschapskwaliteiten. Ook onderzoek je wat de consequenties zijn van de internationalisering van het bedrijfsleven voor de organisatie waar je voor werkt. Daarna spitst het programma zich steeds meer toe op bedrijfskunde. Je onderzoekt de hele keten van productie tot en met de levering aan de klant.
Je verbreedt je kennis en competenties met verandermanagement, strategisch- en financieel management. Hiermee leer je je verbetervoorstellen professioneel te onderbouwen en een gedegen advies aan je organisatie te geven.
Om toekomstgericht te zijn, is het anticiperen op digitalisering ook onderwerp in het onderwijs. Welke veranderingen moet een bedrijf initiëren? Wat zijn nieuwe nieuwe business-modellen? Hoe ga je als manager om met (digitale) veranderingen? Wat zijn daarbij de uitdagingen en waar liggen kansen voor jouw organisatie? Om af te studeren werk je aan een zelfgekozen organisatievraagstuk, waarvoor je een oplossing ontwikkelt.
Iedereen heeft te maken met de mondiale invloeden. Deze cursus heeft als doel de (eerste) internationale stappen die de onderneming zet te plaatsen in een brede financieel-economische, maar ook culturele context.
Met behulp van literatuuronderzoek ontwerp je een veranderstrategie, met bijpassende interventies.
Je leert je professionele handelen systematisch te verbeteren en je kunt op basis van reflectie en nieuwe ervaringen structurele veranderingen laten zien in gedragspatronen en onderliggende overtuigingen. Je laat zien dat je vanuit een heldere professionele identiteit gestelde doelen op een effectieve wijze weet te realiseren. Je leert op welke manier jouw professionele ontwikkeling op het gebied van communicatie, samenwerking, advisering, methodisch handelen en persoonlijk leiderschap bijdraagt aan de realisatie van beoogde doelen passend binnen je management- en of adviesrol.
Aan de hand van financiële analyse ga je een bedrijfsprobleem herkennen en diagnosticeren. Vervolgens werk je verschillende scenario’s uit om het probleem op te lossen.
Je leert relatie te leggen tussen het project, het projectsucces en de strategische doelen van de organisatie. Door een project op maat te maken zorg je dat het aansluit op de context en leg je focus op de zaken die er toe doen. Daarbij zet je kennis en invloed in op elementen die een bijdrage leveren aan het projectsucces en het organisatiebelang. Je leert ook hoe je grip op een project hebt én houdt en kunt bijsturen waar nodig.
Als student leer je een werkproces in kaart te brengen en te analyseren. Vervolgens kun je aangeven welke aanpassingen van de besturing van het werkproces nodig zijn zodat de prestatie van het werkproces blijft voldoen aan de gewenste norm. Je kunt aangeven hoe het implementatieplan (wie, wat, wanneer) eruit ziet om zo de aanpassingen van de besturing van het werkproces succesvol door te kunnen voeren.
Je leert hoe je strategie en bedrijfsprocessen binnen de eigen situatie kunt analyseren en verbeteren.
Veel innovatie wordt door ICT mogelijk gemaakt of aangejaagd; veel innovatie heeft ook weer haar weerslag in ICT. Wat zijn de problemen en kansen en hoe ga je daarmee om?
In de rol van entrepreneur, manager of adviseur, ga je tijdens deze cursus een specifiek businessplan ontwikkelen om disruptieve digitale business opportuniteiten te benutten. Hiervoor gebruik je een startup-benadering zoals Design Thinking of Lean-Startup. Dit plan maak je voor de oprichting van zowel een nieuw bedrijf als een afdeling binnen een moederbedrijf rondom de digitale innovatie.
Om af te studeren ga je een bedrijfsprobleem oplossen op basis van analyse en onderzoek.
Tijdens de studie is ruimte om je eigen profilering aan te brengen. Je kunt cursussen kiezen zoals Legal & Contractmanagement, Coaching, Nieuw Economisch perspectief of een andere cursus van Hogeschool Utrecht.
Je doet een onderzoek naar HRM-instrumenten in je eigen organisatie en stelt verbeteringen voor.
Je leert de belangrijkste juridische begrippen (rechtshandeling, overeenkomst, verbintenis, wetgeving, verdragen) met betrekking tot de (internationale) koopovereenkomst en de consumentenkoop. Je leert wetgeving over onder andere productenaansprakelijkheid, intellectuele eigendom (auteursrecht. octrooirecht, merken en modellenrecht) en hoe je dit kunt toepassen in de praktijk.
Je leert over verschillende elementen van logistiek management zoals distributiemanagement, logistiek in de zorg, supply chain management en warehousemanagement. Deze kennis kun je toepassen in je organisatie.
Je leert onderscheid te maken tussen coachen en andere vormen van interactie (zoals leidinggeven, managen, overtuigen, adviseren, trainen, kletsen en counseling). En je leert belangrijke uitgangspunten bij coaching en leert wanneer en waarom coachen een juiste interventie kan zijn.
Wil je een losse cursus volgen?
Volg je een andere deeltijdopleiding bij Hogeschool Utrecht en wil je een of meerdere cursussen van de bachelor Bedrijfskunde volgen? Dat kan. Neem contact met ons op door een mail te sturen naar IPBdeeltijd@hu.nl. Samen met jou kijken we dan wat de mogelijkheden zijn.
De Bedrijfskunde docenten
De docenten van de deeltijdopleiding Bedrijfskunde zijn hoogopgeleid en hebben veel praktijkervaring. Ze zijn getraind in het optimaal begeleiden van professionals. We stellen er graag een paar aan je voor.
Nathilda de Graaf
Programmaleider deeltijdopleiding Bedrijfskunde
Als programmaleider van de deeltijdopleiding Bedrijfskunde geeft Nathilda de Graaf vorm aan het curriculum van de opleiding. Zij geeft onderwijs in verschillende cursussen zoals Organisatiekunde, Verandermanagement en Logistiek Management. Ook begeleidt ze studenten bij het afstuderen.
Nathilda heeft diverse marketing- en logistieke (project)managementfuncties bekleed bij een grote logistieke dienstverlener en verschillende FMCG organisaties. Zij heeft ruime ervaring in (project)management en veel kennis over implementatieprocessen. Haar passie voor klanttevredenheid loopt als een rode draad door haar loopbaan.
Gert Jan Schop
Docent
Gert Jan Schop richt zich als ondernemer, adviseur en coach voornamelijk op strategie, implementatie van strategie, verandertrajecten, business development en goed bestuur bij MKB-bedrijven en hogescholen. Gert Jan heeft zeer ruime ervaring als manager, directeur en ondernemer. Als businesspartner is hij verbonden aan Business School Nederland, waar hij verantwoordelijk is voor de Fast Track MBA-trajecten.
Rob Spape
Docent
Rob Spape heeft voor MKB Nederland, Deloitte, Pink Roccade Finance en vanuit zijn eigen onderneming gewerkt als organisatieadviseur, informatiemanager, interim manager en business developer voor tientallen kleine en grote organisaties in diverse branches. Daarnaast heeft hij een praktijk gehad als personal coach en stressconsultant.
Zijn ervaring ligt op het snijvlak van innovatie & bedrijfsontwikkeling, informatievoorziening & bedrijfsontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling & bedrijfsontwikkeling. Als hogeschooldocent verzorgt hij onderwijs in Organisatiekunde, Informatie- en Procesmanagement en Persoonlijke Professionalisering. Rob is ook nauw betrokken bij het afstuderen, waar hij de studenten begeleidt en examineert. Rob ziet het ontdekken of creëren van ieders enthousiasme als basis voor het bouwen van een loopbaan of bedrijf en hoopt van elke student een trotse enthousiaste, kritisch zelfbewuste teamplayer te maken.
Rikard Santapaola
Docent
Vanuit een sterke achtergrond in software- en systems engineering heeft Rikard uitgebreide kennis en ervaring opgebouwd in de verbetering van businessprocessen door digitalisatie. Hij heeft als manager en adviseur aan diverse verandertrajecten bijgedragen om toegepaste IT-oplossingen te ontwikkelen en de daardoor betrokken bedrijfsprocessen te herontwerpen, in het bijzonder op het gebied van grote industriële constructies.
Na een internationale carrière die hem in contact met verschillende culturen en werkwijzen heeft gebracht, heeft Rikard zich gericht op de studie van agile organisatiearchitecturen en managementmethoden voor het beheer van snelle verandering. Als hogeschooldocent heeft hij zich ten doel gesteld om studenten te voorzien van de praktische kennis die zij nodig hebben om zich als protagonist te profileren in de nieuwe economie.
Boban Vukicevic MBA
Hogeschooldocent/onderzoeker, strategisch adviseur, commissaris digitalisering en innovatie
Boban heeft meer dan 20 jaar ervaring als ondernemer en in verschillende directie- en senior managementfuncties in grote, middelgrote en kleine ondernemingen gewerkt. Hij combineert bedrijfseconomische kennis en ervaring met de kennis en ervaring van digitale technologieën. Op dit moment is hij actief als onafhankelijk strategisch adviseur digitalisering.
Daarnaast is Boban actief als lid van diverse raden van commissarissen (portefeuille digitalisering en innovatie). Naast zijn docentschap is hij als onderzoeker betrokken aan de HU Lectoraat Organisaties in Digitale Transitie.
Meer weten over deze opleiding?
Een hbo-opleiding biedt je veel kennis en inzichten in de gekozen studierichting. Maar die kennis alleen maakt je nog geen hbo-professional. Juist de combinatie met professionele ontwikkeling zorgt ervoor dat jij straks het verschil kunt maken. Omdat wij weten hoe belangrijk dit is, besteden we hier gedurende de hele opleiding aandacht aan. We noemen dat professionalisering: een dynamisch proces, gericht op het uitdiepen en verbeteren van de kwaliteit van je professionele handelen. Het gaat niet alleen om het ontwikkelen van competenties maar ook om het vormen van een heldere professionele identiteit. Wie ben jij als professional en waar sta jij voor? Wat drijft jou en wat belemmert jou? Hoe zorg je dat je je steeds blijft ontwikkelen? Door onder andere workshops, intervisie, coaching en heel veel ervaring op te doen ontwikkel je je tot een reflective practitioner met impact.
De gemiddelde studiebelasting bedraagt, inclusief de lessen, 15 tot 20 uur per week. Heb je veel relevante werkervaring of een vooropleiding waardoor je bepaalde competenties al hebt verworven? Dan kun je de opleiding sneller afronden. Het onderwijs is praktijkgericht. Naast lessen op de HU ga je ook op je eigen werk aan de slag met praktijkopdrachten.
Tijdens de deeltijdopleiding Bedrijfskunde leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.
Aan het einde van je tweede studiejaar ontvang je een studieadvies. Dat advies kan inhouden dat je geschikt wordt geacht voor de opleiding, een verwijzingsadvies als een andere opleiding beter bij je lijkt te passen, of het advies om met de studieloopbaanbegeleider een studieplanning op te stellen.
Het betreft hier geen bindend advies: je hoeft het advies niet op te volgen. Uiteraard gaan we ervan uit dat je het advies zorgvuldig weegt.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).
In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 500 kwijt.
In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de gids.
"De HU is een grote school met veel aandacht en begrip voor deeltijdstudenten. Ondanks het grootschalige heb ik mij hier altijd thuis gevoeld."
Marga Nap (45 jaar)
"De HU is een grote school met veel aandacht en begrip voor deeltijdstudenten. Ondanks het grootschalige heb ik mij hier altijd thuis gevoeld."
Marga Nap (45 jaar)
Het leren onderbouwen van doelstellingen op operationeel, tactisch en operationeel niveau, het onderwerp verandermanagement en het schrijven van mijn scriptie zijn voor mij het meest waardevol gebleken in de praktijk. Daarnaast vond ik het ontzettend waardevol om lering te trekken uit het de casuïstiek van interessante bedrijven waar mijn medestudenten werkzaam waren. De kwaliteit van de lesstof is bij de HU van hoog niveau en het grootste deel van de docenten beschikt over grote praktijkervaring. Het volgen van deze opleiding was best een opgave met een baan en twee kinderen maar het was zeker meer dan de moeite waard. Ik kan deze opleiding, het “jezelf doorontwikkelen” dan ook zeker aanraden bij anderen. De HU is een grote school met veel aandacht en begrip voor deeltijdstudenten. Ondanks het grootschalige heb ik mij hier altijd “thuis” en een “jong van geest-student” gevoeld.
"Omdat ik zelf ook werken en leren heb gecombineerd, herken ik de wens om contacttijd effectief en efficiënt in te steken."
Iris Hollaender (61)
"Omdat ik zelf ook werken en leren heb gecombineerd, herken ik de wens om contacttijd effectief en efficiënt in te steken."
Iris Hollaender (61)
Als bedrijfskundige met ruime ervaring in de consultancy en in onderzoek geef ik mijn kennis en praktijkervaring graag door aan gemotiveerde studenten die leren en werken combineren en alles uit de kast willen halen! Omdat ik zelf ook werken en leren heb gecombineerd, herken ik de wens om contacttijd effectief en efficiënt in te steken. Waar nodig koppel ik mijn praktijkkennis direct terug, geef gerichte aanwijzingen waardoor studenten weer verder kunnen.
Theorie koppel ik aan hoogte- en dieptepunten (!) uit mijn eigen praktijk; ik geef leestips en nodig in overleg inspirerende professionals uit. Ik daag studenten uit om praktijkvragen te analyseren in Intervisie-bijeenkomsten. Contactmomenten zijn ‘’kwalitatieve tijd’’ en leveren bewijsmateriaal op voor de portfolio’s.
Interesse in de bachelor Bedrijfskunde?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur.