De opleiding

Bij deze opleiding doe jij jouw ervaring grotendeels in de praktijk op. Je gaat namelijk een groot deel van de week aan de slag bij jouw opdrachtgever. Daarnaast werk je binnen je bedrijf aan de praktijkopdrachten die je vanuit de opleiding krijgt. De theorie en vaardigheden worden besproken en geoefend op school. Wat je op school leert, kun je dus direct toepassen bij je bedrijf.

3 studenten bekijken de logistieke processen tijdens een werksituatie.

Inhoud van de opleiding Logistiek Management

Tijdens deze studie in deeltijd ga je 1 dag per week naar school. De projectopdrachten en je stages voer je uit bij je eigen werkgever.

Je ontwikkelt een brede basis doordat je inzicht krijgt in de verschillende deelgebieden in de logistiek. Je bekijkt de goederenstroom aan de hand van de productie, distributie, dienstverlenend warehouse en retouren. Tijdens de opleiding werk je aan skills als projectmatig werken, communicatie, jezelf presenteren en samenwerken.

Je maakt de overgang van logistiek naar supply chain management. Aan de hand van het integraal logistiek concept zoomen we in op grondvormen, besturing, informatiestromen en organisatieaspecten. De rol van inkoop in de supply chain krijgt ruim aandacht. Ook leer je hoe je verantwoordelijkheid kunt nemen voor je gedrag. Je leert te reflecteren en je gedrag bij te stellen wanneer dat nodig is.

Je gaat je verdiepen in e-commerce en wat daar allemaal op logistiek gebied bij komt kijken. Denk aan het goed organiseren van stadsdistributie. Belangrijk is ook het automatisch verwerken van data tussen de internetbesteller, de voorraad, het magazijn en de logistiek dienstverlener.

Je rondt je opleiding af in dit laatste semester, waarin alle geleerde theorie en vaardigheden uit de voorgaande blokken samenkomen. Je gaat dieper in op verbeterprocesmethoden, je leert Lean en Six Sigma te gebruiken als basis voor continu verbeteren. Je kijkt naar duurzaamheid binnen bedrijven. Ook gaan we in op wat er komt kijken bij het doorvoeren van een verandering in een organisatie. Hoe zorg je er voor dat deze verandering blijvend voor positieve resultaten kan zorgen?

De Logistiek Management docenten

De docenten komen allemaal uit de logistieke branche en staan te popelen om jou de kneepjes van het vak te leren.

Meer weten over deze opleiding?

Een Associate degree is een praktijkgerichte, tweejarige hbo-opleiding. Met een Ad-diploma vergroot je je kans op een baan, zonder meteen een volledige vierjarige bacheloropleiding te moeten volgen. Na een Ad-opleiding kun je alsnog doorstromen naar een bacheloropleiding en deze verkort doorlopen.

Tijdens de opleiding Logistics Management krijg je te maken met de volgende lesvormen:

  • hoorcolleges
  • werkcolleges
  • projectopdrachten
  • opdrachten en projecten voor externe opdrachtgevers
  • individuele reflectie

Om je studievoortgang te bepalen maak je toetsen, verslagen en dossiers. Je geeft ook regelmatig een presentatie. In praktijksituaties bedenk je creatieve oplossingen voor problemen. Je doet onderzoek, spreekt experts en professionals en je toont je persoonlijke en professionele houding.

Persoonlijke begeleiding. Dat krijg je van je loopbaanbegeleider (lb’er). Met jouw begeleider bespreek je vorderingen en eventuele studieproblemen. Ook kun je bij hem terecht met vragen over je studie. Tijdens de startdagen aan het begin van je opleiding maak je al kennis met je studieloopbaanbegeleider.

Je betaalt wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld. Om voor wettelijk collegegeld in aanmerking te komen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Ben je benieuwd wat jij aan wettelijk collegegeld betaalt? Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Reken daarnaast ook op een extra bedrag voor Outdoor, boeken en andere lesmaterialen.

Aan het einde van je eerste studiejaar ontvang je een studieadvies. Dat advies kan inhouden dat je geschikt wordt geacht voor de opleiding, een verwijzingsadvies als een andere opleiding beter bij je lijkt te passen, of het advies om met de studieloopbaanbegeleider een studieplanning op te stellen.

Het betreft hier geen bindend advies: je hoeft het advies niet op te volgen. Uiteraard gaan we ervan uit dat je het advies zorgvuldig weegt.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Buitenkant gebouw De Nieuwe Poort te Amersfoort

Interesse in de opleiding Logistiek Management?

Heb je nog vragen?