Be an Engineer

Wil jij graag overstappen naar de techniek en werk je in een andere branche? Kies voor betaald werken en leren met Be an Engineer. Volg een technische hbo-opleiding en breng het geleerde direct in de praktijk bij een van de deelnemende bedrijven. 

Wat is Be an Engineer? 

Be an Engineer is een samenwerkingsinitiatief van hogescholen - waaronder Hogeschool Utrecht - en bedrijven om meer technisch talent te werven. Je volgt een twee- of vierjarige deeltijd hbo-opleiding. Daarnaast ga je direct aan de slag bij een werkgever naar keuze. Je werkgever betaalt je salaris en je opleiding (inclusief literatuur).

Wat kun je verwachten?

Be an Engineer helpt jou bij het vinden van een opleiding en baan in de techniek.

 • Breng samen je interesses en capaciteiten in kaart
 • Kom in contact met deelnemende bedrijven
 • Krijg ondersteuning in de voorbereiding naar het sollicitatieproces
 • Vind een baan waarin jij je skills kunt laten zien en ontwikkel je verder
 • Krijg begeleiding tijdens het leren en werken

Hoe werkt het instroomtraject?

Het traject Be an Engineer is als volgt opgebouwd.

Tijdens een online informatiesessie hoor je alles over het traject, de mogelijkheden en hoe het er in het technische werkveld aan toegaat. Volg presentaties, luister naar gastsprekers en stel je vragen.

Een paar dagen na de informatiesessie ontvang je een link waarmee je je in kunt schrijven. Daarnaast doe je een test om je verwachtingen te peilen. Op basis hiervan ontvang je een advies over welke richting het beste bij jou past.

Tijdens de Meet & Match ga je in korte sessies in gesprek met verschillende deelnemende bedrijven. Zo krijg je in korte sessies een eerste indruk en bespreek je het bedrijf, je gewenste richting, opdrachten en interesses. 

Be an Engineer biedt de mogelijkheid tot het volgen van een sollicitatietraining.

Be an Engineer informeert jou en de deelnemende bedrijven wanneer er een match is. Je kunt vervolgens zelf solliciteren of je ontvangt een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek van het bedrijf.

Wanneer je bent aangenomen is het bedrijf leidend in hoe je contract wordt geregeld. Je bent zelf verantwoordelijk voor de regeling en betaling van je studiekosten door het bedrijf.  Hoe sneller je alles hebt geregeld, hoe eerder je je kunt inschrijven voor de technische studie van jouw keuze.

Wanneer je alles met je nieuwe werkgever hebt geregeld schrijf je je in voor de afgesproken studie. De aanmelddeadline voor een deeltijdopleiding is t/m 31 juli (voor start september) en t/m 31 december (voor start februari) .

Je start met de door jou gekozen opleiding. Het geleerde breng je meteen in de praktijk bij jouw werkgever. Afhankelijk van de door jou gekozen studie bedraagt de duur van het traject twee of vier jaar.

Meer informatie

Lees de brochure voor meer informatie over het traject, deelnemende bedrijven en opleidingen. Of ga naar de website van Be an Engineer.

Deelnemende opleidingen Hogeschool Utrecht

Waarom Be an Engineer?

 • Combineer werken en leren

  Ga direct aan de slag in de techniek én volg daarnaast een erkende hbo-opleiding. 

 • Betaald studeren

  Je studie wordt betaald door je werkgever. Daarnaast ontvang je ook nog salaris.

 • Gemakkelijk instromen

  Heb je een havo-, vwo-, of mbo-4 diploma? Dan stroom je makkelijk in vanuit een andere branche. 

Vragen over Be an Engineer?