Wil je werken in het mbo? Zie jij wat jongeren wél kunnen en wil jij hen hierin begeleiden? Ben je sensitief en wil jij anderen helpen om hun communicatieve en sociale vaardigheden te verbeteren? Omgangskunde is een kunde vak. Start nu met de Tweedegraads Lerarenopleiding Omgangskunde aan de HU.

 

Je leert lessen geven gericht op de persoonlijke en professionele ontwikkeling van studenten in het mbo. Je lessen gaan over communicatieve en sociale vaardigheden, reflectieve en coachingsvaardigheden. Je maakt kennis met onderdelen uit de psychologie, sociologie en onderwijskunde. Uitgangspunt is dat onderwijs en begeleiding, net als opvoeden, een proces is waarvan de uitkomst niet vast staat. Theorie wordt gekoppeld aan eigen persoonlijke- en de praktijkervaringen. De toepassing van het geleerde wordt zichtbaar in het handelen van de student. Reflectie staat daarbij centraal.

De kern van het vak draait om interactievaardigheden die nodig zijn voor persoonsvorming, beroepsvorming en maatschappijvorming van zowel de student omgangskunde als de leerling of student in het (v)mbo en in het toekomstige beroepenveld.

Ontdek de verschillende kanten van onze lerarenopleidingen

Video afspelen
6:45

tweedegraads Onderwijsbevoegdheid

Met je diploma heb je een tweedegraads onderwijsbevoegdheid. Daarmee kun je diverse vakken geven in het mbo. Bijvoorbeeld Burgerschap, Sociale Vaardigheden of Stagebegeleiding. Ook in de rest van de onderbouw van het vo mag je les geven, mits daar omgangskunde op het rooster staat.

Open dagen

Past deze opleiding bij jou? Ontdek het tijdens de studiekeuze-events!

Aanmelden

Zin om te beginnen? Meld je aan!

Tijdens de opleiding

Help jongeren te verbinden

Zie jij wat mbo-studenten wél kunnen en wil jij ze hierin begeleiden? Leer over omgangsvormen, communicatieve vaardigheden, coaching en hoe je les geeft in persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Na de opleiding Leraar Omgangskunde tweedegraads: studenten in overleg
89%

vindt een baan binnen 1,5 jaar

Na de opleiding

Aan de slag met Omgangskunde

Als Leraar Omgangskunde kun je lesgeven op scholen die het vak omgangskunde aanbieden. Je kunt ook diverse vakken geven in het mbo. Bijvoorbeeld Burgerschap, Sociale Vaardigheden of Stagebegeleiding.

Toelatingseisen Leraar Omgangskunde tweedegraads

Studeren na middelbare school of mbo?

Je kunt starten met de opleiding Leraar Omgangskunde tweedegraads als je een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4) hebt.

Studeren zonder diploma?

Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen (geschikt) diploma? Dan moet je een toelatingsonderzoek doen.

Studeren na hbo of universiteit?

Heb je een afgeronde hbo- of wo-opleiding die aansluit bij een schoolvak? Dan kun je ook de éénjarige kopopleiding volgen.

Is deze opleiding iets voor jou?

  • Je bent een mensenmens

    Je bent bijzonder geïnteresseerd in wat mensen bezielt in hun professionele doen en laten.

  • Interesse in interactie

    Je maakt graag contact met mensen en vindt het interessant te onderzoeken hoe waarden en normen een rol spelen in de interactie tussen mensen.

  • Je wilt mensen begeleiden

    Je wilt leren hoe je anderen in hun ontwikkeling begeleidt op het gebied van communicatie en samenwerking in hun beroep.

Stijn Burgers, opleiding omgangskunde tweedegraads | Hogeschool Utrecht

"Je moet nieuwsgierig zijn naar jezelf en anderen."

Stijn Burgers Vierdejaars student
Wassila Aamri, opleiding leraar omgangskunde tweedegraads | Hogeschool Utrecht

"Het is belangrijk dat je het leuk vindt om voor de klas te staan."

Wassila Aamri Vierdejaars student

Handig om te weten

Aanmelden t/m 1 mei
Startmoment September
Locatie Padualaan 97 Utrecht
Diploma Bachelor of Education (BEd)
Numerus fixus Nee
Croho-naam B leraar vo 2e gr Omgangskunde
Croho-code 35421

Vragen over de opleiding?