Tijdens de opleiding

Vanaf het begin leer je wat het is om voor de klas te staan. Daarnaast kom je meer te weten over de Franse taal en cultuur.

Inhoud van de opleiding Leraar Frans tweedegraads

Vanaf het eerste jaar weet je meteen wat het is om leraar te zijn, want je staat vanaf november één dag in de week voor de klas. Omdat je veel les krijgt in het Frans, gaat je beheersing van de taal met sprongen vooruit. Tijdens een excursie naar Frankrijk kun je je kennis van de Franse taal in de praktijk brengen.

De vakken van jaar 1

Je weet al steeds beter wat voor leraar je wilt zijn. En je weet welk soort school goed bij je past. Je kiest aan het einde van het jaar of je les wilt geven aan de onderbouw van havo en vwo of aan het beroepsonderwijs Daarnaast krijg je meer les in de Franse taal en cultuur en leer je hoe je dit op verschillende manieren kunt overbrengen op leerlingen.

Je staat vanaf het derde jaar twee dagen per week voor de klas. Je leert hoe leerlingen precies talen leren en hoe jij ervoor kunt zorgen dat ze ook echt goed Frans leren.

In je afstudeerjaar bepaal je samen met de school waar je stage loopt aan welk afstudeerproject je gaat werken. De andere helft van het jaar heb je vrije keuzeruimte.

Tijdens de opleiding Leraar Frans tweedegraads: voorbeeld van een lessituatie
 • 40%Praktijk
 • 60%Theorie

Contacturen

16
per week
 • 40%Individueel werk
 • 60%Groepswerk

Zelfstudie-uren

24
per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?


  Tijdens de opleiding leraar Frans tweedegraads krijg je te maken met de volgende lesvormen:

  • Hoorcollege
  • Werkcolleges
  • Projectgroepen
  • Stage
  • Simulatie
  • Vaardigheidstrainingen
  • Overleggen en gesprekken

  Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens, opdrachten en portfolio’s. Je sluit de opleiding Leraar Frans tweedegraads af met een afstudeeropdracht.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

  Aan het begin van je opleiding leer je je leerteambegeleider kennen. Met deze begeleider bespreek je voortgang en eventuele studieproblemen.

  Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 300 kwijt. Je buitenlandreis kost € 425.

  Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

  Heb je al Franse Taal en Cultuur gestudeerd en wil je een tweedegraads bevoegdheid halen? Dan kun je ook de éénjarige kopopleiding volgen.

  In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

  Waarom Leraar Frans studeren bij de HU?

  • Lesgeven in twee vakken

   Je kunt een dubbele lesbevoegdheid halen. Je mag dan lesgeven in twee vakken, bijvoorbeeld twee talen.

  • Les in het Frans

   Tijdens je opleiding kreeg je veel les in het Frans, zo krijg je de taal nog sneller onder de knie.

  • Meteen de praktijk in

   Wat je leert, kun je meteen in praktijk brengen. Vanaf het eerste jaar sta je al voor de klas.

  Studenten voor het gebouw van Padualaan 99

  Interesse in de bachelor Leraar Frans tweedegraads?

  Heb je nog vragen?