Tijdens de opleiding
Vanaf het begin leer je wat het is om voor de klas te staan. Daarnaast kom je meer te weten over de Franse taal en cultuur.
Inhoud van de opleiding Leraar Frans tweedegraads
Vanaf het eerste jaar weet je meteen wat het is om leraar te zijn, want je staat vanaf november één dag in de week voor de klas. Omdat je veel les krijgt in het Frans, gaat je beheersing van de taal met sprongen vooruit. Tijdens een verblijf in Frankrijk kun je je kennis van de Franse taal in de praktijk brengen en nieuwe culturele ervaringen opdoen.
Op het leerplein ga je aan de slag met de Franse taalvaardigheid op het niveau dat bij je past. Samen met de begeleider wordt er een inschatting gemaakt. Naast taalvaardigheid (communication orale & communication écrite) werk je aan grammatica, fonetiek en taalkunde (fonctionnement de la langue). Vanzelfsprekend leer je ook veel over cultuur (le monde francophone), geschiedenis en literatuur (histoire et littérature).
Dit is de eerste module in de leerlijn pedagogisch handelen. Op je leerwerkplek krijg je als leraar dagelijks te maken met adolescenten. Een goed contact met je leerlingen is de basis voor lesgeven. Om contact te kunnen maken is het belangrijk dat je begrijpt hoe adolescenten zich ontwikkelen, welke rol opvoeding speelt bij die ontwikkeling, wat hen bezighoudt en waar hun interesses liggen, wat hen motiveert en hoe ze zich gedragen in groepen. Contact maken begint vaak al als de leerlingen binnenkomen in de ruimte waar jij lesgeeft. Hoe pak je de eerste kennismaking aan, hoe geef je invulling aan jouw rol als gastheer en pedagoog, hoe voer je kleine, informele gesprekjes met leerlingen en hoe stel je onzekere leerlingen op hun gemak?
Dit is de eerste module in de leerlijn vakdidactisch handelen van de Moderne Vreemde Talen (MVT): Duits, Engels, Frans, Spaans. Communicatie ligt aan de basis van deze leerlijn, want als leraar MVT help je jouw leerlingen communiceren in de doeltaal: gesprekjes voeren, lezen, luisteren en schrijven. In deze module leer je hoe je een communicatieve les ontwerpt en uitvoert. Hoe zorg jij ervoor dat de les aansluit bij de belevingswereld van jouw leerlingen? Welke activerende werkvormen zet jij in die aansluiten bij het niveau van jouw leerlingen? Hoe stimuleer jij jouw leerlingen bewust te worden van culturele gebruiken van het doeltaalland? Welk motiverende digitale leermiddelen zet jij in?
Je maakt in deze module ook kennis met verschillende type scholen en onderwijsvormen. Je gaat verkennen of het leraarschap bij je past door middel van stage of (praktijk)opdrachten. Je komt tevens in een leerteam waar je samenwerkt met medestudenten onder begeleiding van een leerteambegeleider.
Je weet steeds beter wat voor leraar je wilt zijn. Ook weet je welk soort school goed bij je past. Je kiest aan het einde van het jaar of je les wilt geven aan de onderbouw van havo en vwo of aan het beroepsonderwijs Daarnaast krijg je meer les in de Franse taal en cultuur en leer je hoe je dit op verschillende manieren kunt overbrengen op leerlingen.
In het voorjaar van jaar 2 ga je drie weken naar Lille. Daar volg je het ‘programme d’immersion’. Dit is verplicht voor alle voltijdstudenten.
Je staat vanaf het derde jaar twee dagen per week voor de klas. Je leert hoe leerlingen precies talen leren en hoe jij ervoor kunt zorgen dat ze ook echt goed Frans leren.
In je afstudeerjaar bepaal je samen met de school waar je stage loopt aan welk afstudeerproject je gaat werken. De andere helft van het jaar heb je vrije keuzeruimte.
Leraar Frans tweedegraads
Studie in Cijfers laat met objectieve cijfers zien hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen.
Studie in cijfers Leraar Frans. Bron: studiekeuze123.nl
Meer weten over deze opleiding?
Tijdens de opleiding leraar Frans tweedegraads krijg je te maken met de volgende lesvormen:
- Hoorcollege
- Werkcolleges
- Projectgroepen
- Stage
- Simulatie
- Vaardigheidstrainingen
- Overleggen en gesprekken
Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt.
Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken of andere lesmaterialen ben je jaarlijks rond €500 kwijt. Je buitenlandreis kost € 425.
Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.
Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in de opleiding óf om te stoppen met de opleiding.
Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids.
Waarom Leraar Frans studeren bij de HU?
-
Lesgeven in twee vakken
Je kunt een dubbele lesbevoegdheid halen. Je mag dan lesgeven in twee vakken, bijvoorbeeld twee talen.
-
Les in het Frans
Tijdens je opleiding kreeg je veel les in het Frans, zo krijg je de taal nog sneller onder de knie.
-
Meteen de praktijk in
Wat je leert, kun je meteen in praktijk brengen. Vanaf het eerste jaar sta je al voor de klas.
Interesse in de bachelor Leraar Frans tweedegraads?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur