Tijdens de opleiding

Bij de opleiding Bedrijfskunde staat de digitale verandering in en van organisaties centraal. Daarvoor heb je kennis nodig van de bedrijfskundige processen. Je leert niet alleen op school, maar ook in de praktijk.

Inhoud van de opleiding Bedrijfskunde

In het eerste jaar ga je meteen aan de slag met het opstarten van je eigen bedrijf. In een projectgroep ga je de markt analyseren en op basis daarvan stel je een businessplan op. Je leert onder meer een marketing-, organisatie- en een financieringsplan te schrijven. Om je goed te ondersteunen bij dit project volg je diverse theoretische cursussen. Tevens wordt er gewerkt aan je vaardigheden. Bijvoorbeeld je presentatie- en je onderzoeksvaardigheden.

In het tweede semester ga je in een projectgroep een bestaand bedrijf helpen beter te worden. Je doet dit door de organisatie en de keten te onderzoeken en geeft op basis hiervan een advies om processen te verbeteren en duurzamer te maken. Ook hier krijg je weer de theorie en passende vaardigheden bij.

Vakken

Het jaar bestaat uit vier blokken. Ieder blok werk je in een groep aan een project, heb je een theorievak en vakvaardigheden.

De projecten staan hierboven beschreven. De theorievakken die je krijgt zijn:

 • Marketing
 • Algemene Economie
 • Organisatie-inrichting
 • Finance
 • Ketenanalyse
 • Organisatiekunde

De vakvaardigheden in jaar 1 zijn met name gericht op het beter leren kennen van jezelf en jouw vaardigheden te ontwikkelen. Onderwerpen die aan bod komen zijn: reflecteren, communicatie- en presentatie skills, onderzoek- en schrijfvaardigheden en Engels.

In het tweede jaar verdiep je je verder in diverse bedrijfskundige vraagstukken en ga je op stage. Het eerste semester ga je in de praktijk voor een bedrijf een project ontwerpen. Zo schrijf je een projectplan, houd je de planning en het budget bij en doe je aan stakeholdermanagement. Je krijgt de bijpassende projectmanagementtheorie en vaardigheden aangereikt. De vaardigheden zijn gericht op het effectiever samenwerken met anderen.

Het tweede semester ga je drie dagen per week op stage en volg je de overige dagen vakken op school. Naast het opdoen van werkervaring, voer je ook opdrachten uit van de theorievakken in de praktijk. Zo ga je bijvoorbeeld de hele HR-cyclus in kaart brengen: de in-, door- en uitstroom van medewerkers. Ook ga je meer leren over het gebruik van data en IT in de praktijk. Het leuke van de stage is dat je vrij bent om een bedrijf te kiezen. Je kan daardoor je eigen voorkeuren onderzoeken.

Vakken

De theoretische vakken in dit jaar zijn:

 • Financieel management
 • Informatiemanagement
 • Projectmanagement
 • Mens en Organisatie
 • Marketing Management
 • Bedrijfskundig Redeneren
 • Economie

Onderwerpen die in de vaardigheden lessen naar voren komen zijn: gespreksvaardigheden, acquisitievaardigheden, communicatie en overtuigen.

In jaar 3 loop je in het eerste semester vier dagen per week stage. Je helpt als junior projectleider bedrijven bij het implementeren van innovatieve oplossingen en verbeteringen. In de andere helft van het derde jaar werk je samen in een projectgroep aan een organisatievraagstuk in de 'echte' praktijk. Zo word je stap voor stap dé professional waarnaar bedrijven op zoek zijn.

Vakken

De theoretische vakken in dit jaar zijn:

 • Organisatie, strategie en performance
 • Organisatie, gedrag en verandering

Naast je stage volg je de workshops Design Thinking en Persoonlijk leiderschap.

In het laatste jaar start je met een minor. Een minor is een vrije ruimte in je opleiding waarmee je een eigen draai kunt geven aan de opleiding. Zo kan je kiezen om je te specialiseren op een bepaald onderwerp of je kennis te verbreden. Je kan de minor volgen aan de HU, maar ook aan andere onderwijsinstellingen in Nederland. Er zijn zelfs mogelijkheden om je minor in het buitenland te volgen.

Voorbeelden van minoren zijn: International business skills, Project management, Organisatiepsychologie en Charismatisch leiderschap.

Wil je doorstuderen? Dan zijn er voor sommige masteropleidingen ook premasters beschikbaar die je als minor kunt volgen. Bijvoorbeeld de premaster Data Driven Business, waarmee je na het afronden van je bacheloropleiding meteen kunt starten met deze master aan de HU.

In het tweede semester begin je aan je afstuderen. Je kan een onderwerp en een bedrijf naar keuze kiezen, zolang het onderwerp maar te maken heeft met óf het verbeteren van een proces, dienst of ontwerp óf met een implementatie van een onderwerp. Als je dit hebt afgerond ben je klaar en goed voorbereid om aan het werk te gaan.

Tijdens de opleiding Bedrijfskunde: voorbeeld van een lessituatie
 • 50%Praktijk
 • 50%Theorie
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  • Projecten
  • Werkcolleges
  • Leerteambijeenkomsten
  • Praktijkmomenten
  • Zelfstudie

  Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens, opdrachten, portfolio’s en assessments. Tijdens de opleiding krijg je met alle toetsvormen te maken.

  Je wordt gekoppeld aan een leerteambegeleider, waarmee je persoonlijke vorderingen en eventuele studieproblemen bespreekt.

  Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina over collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 450 tot € 700 kwijt.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

  Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

  In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

  Waarom Bedrijfskunde studeren bij de HU?

  • Startklaar voor het werkveld

   Door niet alleen de theorie te leren maar ook vaardigheden, ontwikkel je je tot een professional met visie op ontwikkelingen en trends van nu, straks en later.

  • Jouw persoonlijke ontwikkeling staat voorop

   Jouw persoonlijke groei als student naar startklare professional staat voorop. Er is veel tijd voor training en begeleiding.

  • Wendbaar en daadkrachtig

   Voor een verandering en technologische ontwikkelingen draai jij je hand niet meer om. Je denkt in kansen en mogelijkheden.

  Vragen over de opleiding?