Tijdens de opleiding

Je leert hoe kinderen zich ontwikkelen en hoe je deze ontwikkeling ondersteunt en stimuleert. Je bereidt instructies voor, oefent dit op onze locatie in Amersfoort én je oefent onder begeleiding met echte leerlingen in de opleidingsschool. Deze opleidingsschool wisselt elke 20 weken, zodat je meerdere scholen ervaart. 

Inhoud van de Ad-opleiding Didactisch Educatief Professional

In de leerteambijeenkomsten oefen je studievaardigheden met klasgenoten en de docent. Daarnaast loop je twee dagen per week stage, zodat je de nieuwe kennis meteen kunt toepassen in de praktijk. De lessen richten zich telkens op een andere doelgroep: we starten met de onderbouw en werken door naar de midden- en bovenbouw. Je kiest zelf in welke bouw je afstudeert.

Je leert de ontwikkeling van leerlingen te observeren en stimuleren, bijvoorbeeld door het voeren van onderwijsleergesprekken. Ook leer je lesgeven met het Directe Instructiemodel en het digibord. Je ontwerpt en geeft instructies voor taal en rekenen die passen bij de groep leerlingen. In het eerste jaar zijn dat leerlingen uit groep 1 t/m 6.

Vakken jaar 1

In het tweede jaar leer je meer over de onderwijsbehoeften van een leerling, en hoe je onderwijs ontwerpt dat aansluit bij die behoeften. Dit jaar werk je met leerlingen uit groep 5 t/m 8.

Tijdens je afstudeerstage ontwerp je een serie lessen of activiteiten die bijdraagt aan het ontwikkelen van basisvaardigheden van de leerlingen op de school waar je stage loopt. 

 

Vakken jaar 2
  • 40%Praktijk
  • 60%Theorie

Contact

16
uur per week
  • 80%individueel werk
  • 20%Groepswerk

Zelfstudie

4-8
uur per week

    Meer weten over deze opleiding?

    Een Associate degree is een praktijkgerichte, tweejarige hbo-opleiding. Met een Ad-diploma vergroot je je kans op een baan, zonder meteen een volledige vierjarige bacheloropleiding te moeten volgen. Na een Ad-opleiding kun je alsnog doorstromen naar een bacheloropleiding en deze verkort doorlopen.

    Je leert op verschillende manieren:

    • stages
    • theoriesessies
    • leerteams
    • feedback en ontwikkelgesprekken
    • begeleiding
     

    Bij de opleiding Didactisch Educatief Professional werken we met programmatisch toetsen. Dat betekent dat je wordt beoordeeld op basis van opdrachten en gesprekken gedurende het hele jaar, in plaats van met een schriftelijk tentamen aan het eind van een blok. Zo krijg je regelmatig feedback en kun je jezelf stap voor stap verbeteren. Aan het einde wordt het hele traject beoordeeld. Veel minder examenstress dus.

    Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter.

    Meer weten? Kijk op de pagina over Collegegeld en betalen.

     

    Aan het einde van je eerste studiejaar ontvang je een studieadvies. Dat advies kan inhouden dat je geschikt wordt geacht voor de opleiding, een verwijzingsadvies als een andere opleiding beter bij je lijkt te passen, of het advies om met de studieloopbaanbegeleider een studieplanning op te stellen.

    Het betreft hier geen bindend advies: je hoeft het advies niet op te volgen. Uiteraard gaan we ervan uit dat je het advies zorgvuldig weegt.

    Waarom ad Didactisch Educatief Professional studeren bij de HU?

    • Leren door te doen

      Tijdens deze praktijkgerichte Associate degree-opleiding leer je de werkzaamheden van de leraarondersteuner uitvoeren. Je zit dus niet continu met je neus in de boeken, maar gaat juist meteen met leerlingen aan de slag.

    • Beoordeling zonder examenstress

      De opleiding zorgt voor een gespreide werkdruk. Je laat wekelijks op verschillende manieren zien wat je geleerd hebt. Daarom is er geen tentamen nodig aan het einde van een periode, wat een piek in studiebelasting voorkomt.

    • Professionele begeleiding

      De docenten staan niet alleen voor de klas te vertellen hoe het moet; ze zitten naast je. Ze coachen je in de zoektocht naar de juiste kennis en toepassing daarvan. Ook andere professionals uit het werkveld sluiten aan om je optimaal te begeleiden.

    Het regenboogfietspad en busbaan aan de Heidelberglaan op het Utrecht Science Park

    Interesse in de Ad Didactisch Educatief Professional?

    Heb je nog vragen?