Speeksel-amylase en het ontstaan van overgewicht
Overgewicht neemt in Nederland sterk toe en dit consequenties voor individu en samenleving. Er is behoefte aan beter inzicht in de rol van biologische factoren bij het ontstaan van overgewicht. Mogelijk is het enzym alfa-amylase in speeksel zo'n factor.
Doel
In dit onderzoek willen we inzicht krijgen in de relatie tussen lichaamssamenstelling en de activiteit van het enzym alfa-amylase in speeksel bij gezonde mensen en mensen met overgewicht.
Resultaten
Dit onderzoek loopt nog. Na afloop vind je hier de resultaten.
Looptijd
01 juni 2019 - 01 juni 2021
Aanpak
We voeren een pilotstudie uit bij 50 gezonde volwassenen tussen de 18 en 30 jaar. Daarna voeren we metingen uit in een groep van personen met overgewicht in een van de deelnemende diëtistenpraktijken.
Betrokken HU-onderzoekers
Samenwerking met kennispartners
Partners binnen dit project zijn;
- De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) te Houten.
- Focus diëtistenpraktijk te Delft.
- Diëtistenpraktijk Equilibrio te Amsterdam.
- Diëtisten van VoedingsAdviesGroep te Utrecht.