Leergang Gemengd Wonen
Gemengd wonen biedt een goede oplossing voor diverse huisvestingsvraagstukken en voor een ‘zachte landing’ in een wijk voor bewoners die (tijdelijk) ondersteuning nodig hebben. Het zijn woonprojecten waar verschillende groepen doelbewust samenwonen binnen een georganiseerd verband. Ze onderhouden contact met elkaar en ondernemen vaak ook gezamenlijk activiteiten. Het gaat in de kern om mensen die een ‘goede buur’ voor elkaar willen zijn.
Doel
Wat werkt wel en wat juist niet rond Gemengd Wonen? Voor degenen die zich nader willen verdiepen in wat van belang is bij het voorbereiden, starten en continueren van gemengde woonprojecten bestaat sinds 2018 de Leergang Gemengd Wonen. De deelnemers zijn onder andere werkzaam bij gemeenten, woningcorporaties, zorg- en opvangaanbieders of welzijnsorganisaties. Ze hebben of krijgen een leidinggevende, beleidsmatige of juist uitvoerende rol in de woonprojecten. Ook nemen soms sociaal ondernemers of bewoners met plannen voor woonprojecten deel.
Resultaten
De leergang leidt tot een brede en praktijkgerichte visie op gemengd wonen. De leergang biedt een combinatie van theoretische inzichten, praktijkvoorbeelden van gemengde woonprojecten en persoonlijke ontwikkeling aan. Er is gelegenheid samen te werken aan nieuwe gemengd wonen-projecten of aan verbetering van reeds bestaande projecten.
Looptijd
01 september 2018 - 31 december 2030
Aanpak
De leergang bestaat uit vijf dagen op of in de nabijheid van gemengd wonen locaties. De inhoud van het programma is thematisch. De deelnemers maken steeds nader kennis met een gemengd wonen-project via een rondleiding, gesprekken met initiatiefnemers en medewerkers en soms via verhalen van bewoners. Er zijn gastbijdragen van deskundigen. Tijdens de bijeenkomsten is er gelegenheid in werkgroepen van elkaar te leren en om aan persoonlijke leerdoelen te werken.
"Heel inhoudelijk en heel tastbaar"
Leidinggevende zorgorganisatie
Betrokken HU-onderzoekers
Impact voor de beroepspraktijk
In de Leergang werken de deelnemers samen aan beleid en praktijk van gemengde woonprojecten. Inmiddels hebben zo’n 170 professionals uit verschillende domeinen de leergang gevolgd. Veel van hen hebben de opgedane kennis kunnen inzetten in de ontwikkeling van eigen gemengd wonen-projecten of in hun betrokkenheid bij hun werk als bijvoorbeeld (individueel) begeleider, community builder, sociaal beheerder of woonconsulent.
"Interactief, compleet en inspirerend"
Stafmedewerker woningcorporatie