Handreiking Kracht- en Herstelgerichte Zorg

Kracht- en herstelgericht werken is een belangrijke werkwijze in de forensische zorg. De focus op hoop, herstel, krachten en eigen regie enerzijds, en risico’s en beperkingen anderzijds, is door professionals soms lastig te verenigen. Zij missen concrete handvatten om kracht- en herstelgericht te kunnen werken, met name in lastige situaties.

Doel

We willen inzicht krijgen in hoe professionals kracht- en herstelgericht werken en hoe zij omgaan met de spanning tussen kracht- en herstelgericht werken en risicogericht werken. Op basis hiervan maken we een handreiking met tips en adviezen voor de forensische zorg.

Resultaten

  • Een handreiking met concrete adviezen en tips voor kracht- en herstelgericht werken in ambulante en klinische behandelsettingen en penitentiair psychiatrische centra (PPC’s). Een onderzoeksrapport waarin we uitleggen hoe we tot deze adviezen en tips zijn gekomen.

Looptijd

01 september 2023 - 01 maart 2025

Aanpak

Het onderzoek omvat:

  • Een beknopte literatuurstudie
  • Veldverkenning a.d.h.v. diepte interviews en dossieronderzoek met professionals en cliënten
  • Ontwikkeling handreiking i.s.m. expertgroep
  • Pilotonderzoek
  • Schrijven van beknopt implementatieplan

Impact voor het onderwijs

De uitkomsten van dit project geven de beroepspraktijk en het beroepsonderwijs concrete handvatten om kracht- en herstelgericht te werken, ook in situaties waarin dat op het eerste oog niet vanzelfsprekend lijkt.

Betrokken HU-onderzoekers

Betrokken lectoraten

Samenwerking met kennispartners

Cofinanciering

Het onderzoek wordt medegefinancierd door Kwaliteit Forensische Zorg, call 2023-189.