De opleiding

Wil je als werktuigbouwkundig engineer aan de slag in de energiesector, de installatiesector, de industrie of in de gezondheidszorg? Zoek je nu een deeltijdopleiding die je de essentiële kennis en vaardigheden bijbrengt? Dan is de deeltijd Werktuigbouwkunde dé opleiding voor jou.

De deeltijdbachelor Werktuigbouwkunde is goed te combineren met een baan en bereidt je voor op de volgende stap in je carrière. Er wordt goed gekeken naar jouw werksituatie: de theorieën en modellen die je leert, kun je meteen naar eigen inzicht toepassen.

Werktuigbouwkunde, tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding Werktuigbouwkunde

De deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde bestaat uit leereenheden van 15 of 30 studiepunten. In zo’n leereenheid staat en beroepstaak of beroepsthema centraal. De eerste 2 jaar kent een algemeen programma. Vanaf jaar 3 kun jij een eigen accent geven aan je opleiding en zijn er diverse keuzeprogramma’s.

Algemene leereenheden:

  • Introductie Engineering
  • Energietechniek
  • Productietechniek
  • Constructietechniek
  • Ontwerpen
  • Besturen en Mechatronica
  • Modelleren en Processen
  • Construeren en materialiseren
  • Professionele competentie ontwikkeling

Leereenheden voor je keuzeprogramma:

  • Inspectie en Keuringstechnieken level 3
  • Asset Management / Onderhoud & Management
  • Reliability Management / Onderhoudstechnologie
  • Duurzame Productontwikkeling
  • Duurzame Energiesystemen

Enkele keuzeprogramma’s die de opleiding hierbij aanbiedt, sluiten aan op de door het werkveld geformuleerde certificeringstrajecten.

Voldoe je al aan de gevraagde kennis en vaardigheden? Dan kun je jouw studieduur verkorten door bijvoorbeeld colleges over te slaan en meteen een toets te maken. Zo stel je effectief jouw eigen studieplan samen.

De Werktuigbouwkunde docenten

De deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde wordt gegeven door docenten uit de praktijk of docenten die bij het kenniscentrum Techniek & Innovatie werken. Zo krijg je inzichten die aansluiten op je baan.

Meer weten over deze opleiding?

Aan de deeltijdbachelor Werktuigbouwkunde ben je normaal gesproken zo’n 20 uur kwijt. De opleiding mixt groepsonderwijs met persoonlijke coaching en collegiaal leren. Je werkt individueel en in projectgroepen aan opdrachten. Naast de lessen op school krijg je ondersteuning via ons digitale platform met opdrachten, verdiepend materiaal en instructiefilmpjes.

Tijdens de deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

 

Bij Hogeschool Utrecht studeer je flexibel. Samen met je studieadviseur bepaal je jouw studietempo, de volgorde van modules en je toetsmomenten. Zodat de opleiding past bij jouw kennisniveau, werk en privésituatie.

Om de deeltijd-hbo-opleiding Werktuigbouwkunde te volgen, raden we je aan dat je een relevante werkplek hebt. Dat heeft te maken met het praktijkgerichte karakter van de studie; tijdens de opleiding bespreek je gezamenlijk namelijk veel kennis uit de praktijk. Minimaal 1 jaar relevante werkervaring is daarom wel een vereiste.

Ben je nu nog niet werkzaam in de bouwwereld of techniek, maar wil je graag overstappen? Hogeschool Utrecht faciliteert dit voor een aantal opleidingen via het initiatief “Be an engineer". Dit is een samenwerkingsinitiatief van hogescholen en bedrijven waarbij je naast het volgen van een deeltijdopleiding direct aan de slag gaat bij een werkgever naar keuze. Be an engineer helpt je bij het vinden van een bedrijf dat bij jou past om zo de overstap te maken. 

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Een indicatie voor de kosten van het lesmateriaal is te vinden op Indexbooks.

Aan het einde van je tweede studiejaar ontvang je een zogenaamd dringend studieadvies. Dat advies kan inhouden dat je geschikt wordt geacht voor de opleiding, een verwijzingsadvies ontvangt als een andere opleiding beter bij je lijkt te passen, of het advies krijgt om met de studieloopbaanbegeleider een studieplanning op te stellen.

Het betreft hier geen bindend advies: je hoeft het advies niet op te volgen. Uiteraard gaan we ervan uit dat je het advies zorgvuldig weegt.

Mathew Cloin

"In mijn werk kom ik dingen tegen waarvan ik dacht ‘wat zou ik nodig hebben om deze dingen te tackelen?’. De oplossing bleek het volgen van deze opleiding."

Mathew Cloin (34) tweedejaars student
Foodcourt Padualaan 101

Interesse in de bachelor Werktuigbouwkunde?

Vragen over de opleiding?