De opleiding

Wil je als werktuigbouwkundig engineer aan de slag in de energiesector, de installatiesector, de industrie of in de gezondheidszorg? Zoek je nu een deeltijdopleiding die je de essentiële kennis en vaardigheden bijbrengt? Dan is de deeltijd hbo Werktuigbouwkunde de opleiding voor jou.

De deeltijdbachelor Werktuigbouwkunde is goed te combineren met een baan en bereidt je voor op de volgende stap in je carrière. Er wordt goed gekeken naar jouw werksituatie: de theorieën en modellen die je leert, kun je meteen naar eigen inzicht toepassen.

Werktuigbouwkunde, tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding Werktuigbouwkunde

De deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde bestaat uit leereenheden van 15 of 30 studiepunten. In zo’n leereenheid staat en beroepstaak of beroepsthema centraal. De eerste 2 jaar kent een algemeen programma. Vanaf jaar 3 kun jij een eigen accent geven aan je opleiding en zijn er diverse keuzeprogramma’s.

Algemene leereenheden:

 • Energietechniek
 • Productietechniek
 • Constructietechniek
 • Ontwerpen
 • Besturen en Mechatronica
 • Modelleren en Processen
 • Construeren en materialiseren
 • Professionele competentie ontwikkeling

Leereenheden voor je keuzeprogramma:

 • Inspectie en Keuringstechnieken level 3
 • Asset Management / Onderhoud & Management
 • Reliability Management / Onderhoudstechnologie
 • Duurzame Productontwikkeling
 • Duurzame Energiesystemen

Enkele keuzeprogramma’s die de opleiding hierbij aanbiedt, sluiten aan op de door het werkveld geformuleerde certificeringstrajecten.

Voldoe je al aan de gevraagde kennis en vaardigheden? Dan kun je jouw studieduur verkorten door bijvoorbeeld colleges over te slaan en meteen een toets te maken. Zo stel je effectief jouw eigen studieplan samen.

Docenten

De deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde wordt gegeven door docenten uit de praktijk of docenten die bij het kenniscentrum Techniek & Innovatie werken. Zo krijg je inzichten die aansluiten op je baan.

Overige informatie

Aan de deeltijdbachelor Werktuigbouwkunde ben je normaal gesproken zo’n 20 uur kwijt. De opleiding mixt groepsonderwijs met persoonlijke coaching en collegiaal leren. Je werkt individueel en in projectgroepen aan opdrachten. Naast de lessen op school krijg je ondersteuning via ons digitale platform met opdrachten, verdiepend materiaal en instructiefilmpjes.

Tijdens de deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

 

Bij Hogeschool Utrecht studeer je flexibel. Samen met je studieadviseur bepaal je jouw studietempo, de volgorde van modules en je toetsmomenten. Zodat de opleiding past bij jouw kennisniveau, werk en privésituatie.

Om de deeltijd-hbo-opleiding Werktuigbouwkunde te volgen, raden we je aan dat je een relevante werkplek hebt. Dat heeft te maken met het praktijkgerichte karakter van de studie; tijdens de opleiding bespreek je gezamenlijk namelijk veel kennis uit de praktijk. Minimaal 1 jaar relevante werkervaring is daarom wel een vereiste.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Een indicatie voor de kosten van het lesmateriaal vind je op Studystore.

Zelfs als er sprake is van een persoonlijke leerroute, moet Hogeschool Utrecht een student voorzien van een studieadvies op basis van de studieresultaten. Daarom krijg je bij de deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde aan het einde van je tweede jaar een bindend studieadvies. Als je dan je Propedeuse hebt behaald, mag je doorgaan met studie. Als je minder dan 60 EC hebt, moet je stoppen.

Interesse in de bachelor Werktuigbouwkunde?

Vragen over de opleiding?