Toelating

Ben jij enthousiast geworden over de deeltijdbachelor Werktuigbouwkunde? Bekijk dan meteen of jij aan de opleiding kan beginnen.

Instroomeisen Werktuigbouwkunde

Aanmelden voor deze opleiding doe je via Studielink.

Een intakegesprek is een vast onderdeel van de toelatingsprocedure. Je kunt voor het inplannen van een intakegesprek een afspraak maken met de opleidingscoördinator via wtbdeeltijd@hu.nl.

Heb je een mbo-techniekdiploma (niveau 4)? Dan ben je zonder meer toelaatbaar tot de deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde.

Heb je een niet-technische mbo-opleiding (niveau 4)? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek met de Opleidingscoördinator via wtbdeeltijd@hu.nl. Tijdens het intakegesprek bespreken we de mogelijkheden.

Heb je je havodiploma voor 2008 behaald? Dan word je toegelaten met:

 • Natuur & Gezondheid (N&G)
 • Natuur & Techniek (N&T)

Heb je je diploma in 2008 behaald of later? Dan word je direct toegelaten met:

 • Natuur & Techniek (N&T)
 • Natuur & Gezondheid (N&G) met Natuurkunde of “Natuur, Leven en Technologie” of “Onderzoek en Ontwerpen”

Heb je je vwo-diploma voor 2009 behaald? Dan word je toegelaten met:

 • Natuur & Techniek
 • Natuur & Gezondheid
 • Economie & Maatschappij plus natuurkunde 1
 • Cultuur & Maatschappij plus natuurkunde 1 en wiskunde 12+

Heb je je diploma vanaf 2009 behaald?

 • Natuur & Techniek
 • Natuur & Gezondheid plus natuurkunde of natuur, leven & technologie
 • Economie & Maatschappij plus natuurkunde 1

Heb je een mbo-diploma en wil je nu beginnen aan de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde? Dan kun je een zomercursus wiskunde volgen bij Boswell-Bèta. Deze cursus stoomt mbo-studenten klaar voor hbo-wiskundelessen, omdat er op het mbo vaak minder aandacht aan wiskunde wordt besteed. Met een havodiploma kun je ook deelnemen.

Kijk op de website van Boswell-Bèta voor meer informatie en aanmelden.

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan mag je deze opleiding ook volgen als je het 21+ toelatingsonderzoek haalt. Schrijf je in voor de opleiding via Studielinkexterne link en meld je meteen aan voor het onderzoek.

Om de deeltijd-hbo-opleiding Werktuigbouwkunde te volgen, moet je al minimaal 1 jaar relevante werkervaring hebben opgedaan. Een relevante werkplek is niet verplicht, maar raden we wel aan. Dat heeft te maken met het praktijkgerichte karakter van de opleiding.

Ben je nu nog niet werkzaam in de bouwwereld of techniek, maar wil je graag overstappen? Hogeschool Utrecht faciliteert dit voor een aantal opleidingen via het initiatief “Be an engineer". Dit is een samenwerkingsinitiatief van hogescholen en bedrijven waarbij je naast het volgen van een deeltijdopleiding direct aan de slag gaat bij een werkgever naar keuze. Be an engineer helpt je bij het vinden van een bedrijf dat bij jou past om zo de overstap te maken. 

Interesse in de bachelor Werktuigbouwkunde?

Heb je nog vragen?