De opleiding
In deze master leer je omgaan met diversiteit in jouw organisatie en passend onderwijs geven in complexe situaties. Zo is er een link tussen wat je leert en jouw werk. De opleiding is gericht op onderwijsprofessionals po, vo, mbo, hbo, so, maar ook op bijvoorbeeld medewerkers in de jeugdzorg. Je gebruikt je dagelijkse praktijk als input voor de modules.
Tijdens de opleiding werk je op 3 verschillende niveaus:
- Werken met en voor de leerlingen: leren en leeromgeving, begeleiding van leerlingen, de leraar als persoon.
- Werken in en voor de schoolorganisatie: schoolontwikkeling, begeleiding van collega's, kenniscirculatie, de leraar als participant in de verandering.
- Professioneel handelen en beroepsontwikkeling, onderzoekende houding, maatschappelijk besef, reflectie en ontwikkeling.
Inhoud van de online master EN
De opleiding is opgebouwd uit modules met de door jou gekozen specialisatie als basis. Afhankelijk van je interesses en ambities kies je 1 specialisatie.
De eerste associatie bij gedrag op school is meestal ‘moeilijk of ongewenst gedrag’; en dan wordt bedoeld ‘van de leerling of student’. Het uitgangspunt in deze specialisatie is dat gedrag wordt gevormd in interactie en in een context. Dat proces is nooit te reduceren tot enkel het volgen van een protocol of stappenplan.
Bij de specialisatie gedrag komen kennis en vaardigheden aan de orde om jouw nieuwsgierigheid blijvend aan te wakkeren: wat werkt waarom, met juist deze groep, leerling of student, in deze situatie? Jijzelf als professional bent het beginpunt. Wie ben je en wat doe je al wanneer het goed gaat? Hoe past dat bij jouw visie en de visie van de school? Wat zijn voor jou bekende perspectieven op gedrag en welke perspectieven bieden nieuwe mogelijkheden?
In de specialisatie gedrag blijkt steeds opnieuw dat ‘goed’ gedrag geen trucje is en de basis van jouw handelen meer dan een onderbuikgevoel. Van jou wordt gevraagd inzicht te verwerven in recente theorie over gedrag op school en dat voortdurend passend te maken voor jouzelf als professional en de school als organisatie. Passend natuurlijk vooral voor de leerling/student in alle mogelijke diversiteit.
Onderwerpen die aan de orde komen zijn de sociaal emotionele ontwikkeling, groepsdynamiek, veiligheid, preventie, handelingsgericht, oplossingsgericht en traumasensitief werken. Afhankelijk van je interesse en context is er alle ruimte om zelf accenten te leggen.
Deze specialisatie is geschikt voor professionals in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, mbo of hbo. Gedragsspecialisten die deze master hebben behaald, zijn kritische doeners die in samenwerking met leerlingen/studenten, ouders en hun team collega’s, een verschil maken. Zij weten gedrag in hun school op de kaart te zetten, als docent en/of in een begeleidende of adviserende rol.
Helaas horen we al jaren berichten over de dalende prestaties wat betreft de basisvaardigheden: laaggeletterdheid (taal- en rekenvaardigheid) onder de Nederlandse bevolking neemt toe, leerlingen en studenten zijn minder gemotiveerd om te lezen… Door te kiezen voor de specialisatie leren kun je het tij keren.
Binnen de specialisatie leren gaan we samen met jou die uitdaging aan. Je vraagt je af wat je visie is ten aanzien van de basisvaardigheden en hoe je deze visie kunt vertalen naar het handelen in de klas en op school. Je verdiept je in de effectieve elementen die van cruciaal belang zijn voor een goed basisaanbod in de klas zodat alle leerlingen/studenten kunnen profiteren van het aanbod dat zij krijgen. We richten ons daarbij op de didactische elementen en op pedagogische aspecten zoals motivatie, samenwerken en taakgerichtheid zodat de leerlingen/ studenten de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. In de verschillende modules wordt gebruik gemaakt van de meest actuele publicaties en inzichten die er zijn. Je leert om deze nieuwe inzichten toe te passen in je eigen praktijk en je leert hoe jij collega’s meeneemt in de nieuwe ontwikkelingen door de kennis te verspreiden en je collega ’s te ondersteunen bij de uitvoering.
Deze specialisatie is geschikt voor professionals in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, mbo of hbo. Na het volgen van verschillende modules binnen de specialisatie leren kun je als taal-lees- of als rekenspecialist aan de slag in je eigen beroepspraktijk.
De specialisatie begeleiden is bij uitstek geschikt voor de begeleider die een bijdrage wil leveren aan een sterke ondersteuningsstructuur binnen de organisatie waarin alle leerlingen/studenten tot hun recht komen, en die mee wil ontwikkelen aan een goede onderwijskwaliteit op alle niveaus. Dit betekent dat je een duidelijke rol hebt in het coördineren en uitvoeren van een goed (bovenschools)zorg- en ondersteuningsbeleid, in de begeleiding en professionalisering van leraren/docenten en in het samen met het management vormgeven van de kwaliteitszorg.
Dit betekent ook dat je mee wilt denken met de begeleidingsuitdagingen van morgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de landelijke ontwikkelingen rondom inclusief onderwijs en de ontwikkelingen richting gespreid leiderschap. Om de rol van begeleider goed neer te kunnen zetten vraagt dit inzicht in netwerkniveau en in de organisatiestructuur en -cultuur. Communicatieve vaardigheden, op alle niveaus, zijn de sleutelvaardigheden van de begeleider. Tenslotte is een oriëntatie op het werk- en denkniveau van de begeleider, zoals vastgelegd in het beroepsprofiel van de Landelijk Beroepsgroep Begeleiders in het Onderwijs (LBBO), een must.
Deze specialisatie is geschikt voor professionals in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, mbo of hbo. Na het volgen van deze master kun je als begeleider in verschillende functies of rollen aan de slag in je eigen beroepspraktijk.
Periode A | Periode B | Periode C | Periode D | |
---|---|---|---|---|
Jaar 1 |
Diversiteit als pedagogische kracht
Cursus: OSOAL-DPK-19 |
Kenniswerker: perspectieven op gedrag
Cursus: OSOSG-PG-19 |
Werken met schooldata
Cursus: OSOAL-WMSD-22 |
Passend handelen bij complex gedrag
Cursus: OSOSG-PH-19 |
Kenniswerker: taalgericht onderwijs Cursus: OSOSL-TO-19 |
Rekenwiskunde Cursus: OSOSL-RW-19 |
|||
Kenniswerker: specialisatie begeleiden Cursus: OSOSB-BPO-19 |
Gespreksvoering en begeleiding Cursus: OSOSB-GVB-19 |
|||
Jaar 2 |
Interprofessioneel samenwerken
Cursus: OSOAL-IPS-22 |
Onderwijsverbetering op het gebied van SEL
Cursus: OSOSG-OVBET-19 |
Eindassessment
Cursus: OSOAL-EASS-24 |
|
Onderwijsverbetering: taal/rekenbeleid Cursus: OSOSL-OVBET-19 |
||||
Onderwijsverbetering: de begeleider binnen innoveren Cursus: OSOSB-OVBET-19 |
Heb je te maken met een auditieve, visuele of fysieke beperking, chronische ziekte, psychische kwetsbaarheid of neurodiversiteit zoals dyslexie, ADD, ADHD of ASS? Of ervaar je uitdagingen door (mantel)zorgtaken of familieomstandigheden? Bij de HU kun je rekenen op passende ondersteuning. Samen zorgen we ervoor dat jij je studie succesvol kunt voortzetten.
Het programma is opgebouwd uit generieke modules, specialisatiemodules, keuzemodules en een eindassessment. Je sluit alle modules af met een beroepsopdracht binnen je eigen context. Je gaat aan de slag met vragen uit je eigen werk. Zo maak je de verbinding tussen theorie en praktijk. Ook bieden we inspiratiemomenten waarin we actuele onderwerpen uitdiepen.
De generieke modules vormen het fundament van de opleiding. Thema's zijn diversiteit & inclusie, onderzoek en pedagogiek. Iedereen volgt deze generieke modules.
Generieke modules
In deze mastermodule verdiep je je in onderwerpen als diversiteit, de betekenis van diversiteit voor de pedagogiek en jouw specifiek pedagogisch handelen als professional. Het constructenonderzoek vormt hiervoor de basis. Als we over diversiteit spreken bedoelen we het brede scala aan variabelen waarop mensen van elkaar kunnen verschillen. Het gaat dan om sociaal-economische achtergrond, etnische identiteit, raciale groep, de taal die men van huis uit spreekt, de mogelijkheden en beperkingen die iemand heeft, religie, seksuele oriëntatie, geslacht en neurologische diversiteit.
Verschillende dilemma’s komen in deze module aan de orde, waaronder het individu ten opzichte van het collectief, uniciteit ten opzichte van eenvormigheid en individuele verantwoordelijkheid ten opzichte van collectieve verantwoordelijkheid. Tijdens de module werk je aan een professioneel profiel waarin je op basis van verschillende theorieën rondom pedagogiek en diversiteit jouw eigen, inclusieve, specifieke onderwijskundige visie ontwikkelt. Deze visie stel je op aan de hand van onderbouwde, samenhangende, pedagogische gedachten met betrekking tot leerlingen/studenten met specifieke onderwijsbehoeften.
In deze mastermodule verdiep je je in de onderwerpen interprofessioneel samenwerken, de positionering van de professional en interprofessionele communicatie. Interprofessioneel samenwerken is een ‘waarden gedreven’ werkwijze. Daarbij gaat het in essentie om de dialoog als fundament voor het ethisch handelen bij het bieden van ondersteuning, begeleiding en/of behandeling van lerenden met specifieke onderwijsbehoeften.
In deze mastermodule vormt het analyseren van kwantitatieve en/of kwalitatieve gegevens van jouw school het uitgangspunt. Je leert werken met gegevens die met betrouwbare en gevalideerde meetinstrumenten zijn verzameld. De situatie op je eigen school wordt vergeleken met wetenschappelijke bevindingen en conclusies uit rapporten van de onderwijsinspectie. De gekozen vraagstukken kunnen betrekking hebben op gedrag, leren en/of begeleiden.
Gedrag: Specialisatiemodules
In deze module is er, naast het (curatief) reageren op ongewenst gedrag van lerenden, aandacht voor verschillende niveaus van preventie. Gedrag ontstaat en bestaat altijd in een context. Afhankelijk van het gekozen perspectief kan gedrag op verschillende wijzen betekenis krijgen. Naast het preventiedenken en de verschillende benaderingswijzen komen de volgende onderwerpen aan de orde: de gedragsfunctieanalyse (GFA), het welzijn van leerlingen in hun ontwikkeling, het sociologisch perspectief, de groepsdynamica en het groepsplan gedrag, de executieve- en cognitieve functies en het mediërend leren.
Onderwijs is een relationeel beroep. Dat maakt professioneel handelen per definitie ingewikkeld en uitdagend. De gedragsproblemen kunnen zo complex zijn dat je als professional twijfelt aan je eigen competenties en aan de begeleidingsmogelijkheden van jouw school. Juist dan komt het er op aan vanuit gezamenlijkheid te werken. In deze mastermodule werken we aan bewustwording en uitbreiding van de eigen mogelijkheden en die van de schooI. Dat doen we door ondersteuningsbehoeften van alle betrokkenen te formuleren,kennis en good practices te delen en in dialoog te gaan over complexe situaties.
In deze module ligt de nadruk op het proces van veranderen vanuit een heldere visie op onderwijsverbetering en onderwijskwaliteit. Je gaat aan de slag met het ‘waarom’ en ‘waartoe’ van de onderwijsverbetering, ‘wat’ je gaat veranderen en ‘hoe’ je dit gaat doen als het om de interventies gaat. Je ontwerpt een onderwijsverbetering of verandering op het gebied van je specialisatie. Dit betekent dat het accent ligt op de veranderkundige basiskennis die nodig is voor veranderingen in de onderwijsorganisatie.
Deze module wordt in 3 varianten aangeboden. Je volgt de variant (a, b of c) die hoort bij je specialisatie.
a) Specialisatie gedrag: onderwijsverbetering op het gebied van sociaal-emotioneel leren.
b) Specialisatie leren: onderwijsverbetering: taalrekenbeleid.
c) Specialisatie begeleiden: onderwijsverbetering: de begeleider binnen innoveren.
Leren: Specialisatiemodules
In deze mastermodule ligt de nadruk op de meest recente kennis die er is over taalgericht onderwijs. Taal wordt de hele dag gebruikt, zowel door leraren, docenten, leerlingen en studenten. Aan de leraren en docenten de taak om in alle vakken aandacht te besteden aan taal, zodat de taalvaardigheid van de leerlingen en studenten wordt versterkt.
Verschillende taaldomeinen komen in hun onderlinge relatie aan bod:
- taalverwerving
- taalontwikkeling en meertaligheid
- lezen: leesontwikkeling, vloeiend lezen, luisteren en begrijpend lezen
- schrijven
- spellen
De taaldomeinen worden belicht op basis van wetenschappelijke kennis over didactiek, professioneel handelen, instructie (scaffolding), differentiatie en het bevorderen van leerling betrokkenheid.
Deze mastermodule geeft inzicht in de ontwikkeling van gecijferdheid van leerlingen en in de wijze waarop het onderwijs daarop afgestemd kan worden in de diverse onderwijsvormen. De nadruk ligt op het onderwijsaanbod binnen de groep waarbij rekenprocessen voor leerlingen die zich niet vanzelfsprekend ontwikkelen een rol spelen. We behandelen differentiatiemodellen binnen het realistisch rekenen en gaan dieper in op diagnosticerend onderwijzen bij individuele leerlingen binnen de groep. De student denkt aan de hand van zijn leervragen proactief mee over de kwaliteit van het rekenwiskundeonderwijs voor alle leerlingen binnen het werkplekleren.
In deze module ligt de nadruk op het proces van veranderen vanuit een heldere visie op onderwijsverbetering en onderwijskwaliteit. Je gaat aan de slag met het het ‘waarom’ van de onderwijsverbetering, ‘wat’ je gaat doen en ‘hoe’ je dit gaat doen. Je gaat een onderwijsverbetering op het gebied van je specialisatie ontwerpen. Dit betekent dat je basiskennis krijgt over het inzetten van veranderingen in de onderwijsorganisatie.
Deze module wordt in 3 varianten aangeboden. Je volgt de variant (a, b of c) die hoort bij je specialisatie.
a) Onderwijsverbetering op het gebied van sociaal-emotioneel leren (specialisatie gedrag)
b) Onderwijsverbetering: taalrekenbeleid (specialisatie leren)
c) Onderwijsverbetering: de begeleider binnen innoveren (specialisatie begeleiden)
Begeleiden: Specialisatiemodules
In de rol van (intern) begeleider, kwaliteitscoördinator of zorgcoördinator heb je een bijzondere positie met verschillende ondersteunende rollen en taken binnen de school van de toekomst. De precieze invulling hangt af van factoren als wetgeving, onderwijsvisie, schoolbeleid, professionaliteit van collega’s en de cultuur op school. Je krijgt een goed beeld van de eisen die aan deze positie gesteld worden. Ook ontwikkel je een visie op wat voor begeleider jij wilt zijn en welke rol je kunt spelen om samen met het team passend en inclusief onderwijs te realiseren. Vanuit je positie als begeleider ga je aan de slag met een praktijkvraagstuk dat raakt aan de ontwikkelingen en het beleid binnen jouw organisatie.
In deze module leer je alles over groepsdynamiek, teamcommunicatie en teamleren. Je gaat aan de slag met het analyseren van een team binnen je organisatie. Hoe verloopt de samenwerking binnen dit team, hoe verloopt de interactie? Staan groepsleden welwillend ten opzichte van elkaar of juist niet? Door de kennis die je krijgt aangereikt kun je reflecteren op de processen en weet je waar verbeterpunten liggen.
Je verdiept je ook in verschillende aspecten van gespreksvoering. Je wordt uitgedaagd om op een bij jouw team passende wijze in gesprek te gaan met een toekomstgerichte focus en vanuit een houding van waardering en vertrouwen in elkaar. Je leert hoe je invulling geeft aan je rol als begeleider en gespreksleider en weet wat dat betekent voor jouw communicatie.
In deze module ligt de nadruk op het proces van veranderen vanuit een heldere visie op onderwijsverbetering en onderwijskwaliteit. Je gaat aan de slag met het ‘waarom’ en ‘waartoe’ van de onderwijsverbetering, ‘wat’ je gaat veranderen en ‘hoe’ je dit gaat doen als het om de interventies gaat. Je ontwerpt een onderwijsverbetering of verandering op het gebied van je specialisatie. Dit betekent dat het accent ligt op de veranderkundige basiskennis die nodig is voor veranderingen in de onderwijsorganisatie.
Deze module wordt in 3 varianten aangeboden. Je volgt de variant (a, b of c) die hoort bij je specialisatie.
a) Specialisatie gedrag: onderwijsverbetering op het gebied van sociaal-emotioneel leren.
b) Specialisatie leren: onderwijsverbetering: taalrekenbeleid.
c) Specialisatie begeleiden: onderwijsverbetering: de begeleider binnen innoveren.
Keuzemodules
Hoe zorg je ervoor dat leerlingen met ASS gezien en begrepen worden en de begeleiding krijgen die echt bij hen past? In deze mastermodule verdiep je je in de complexe en diverse ontwikkelbehoeften van deze leerlingen. ASS laat zich niet vangen in 1 vaststaand beeld, en effectieve ondersteuning begint bij het begrijpen van de leerling zelf. Structuur kan essentieel zijn, maar welke vorm daarvan werkt, verschilt per individu. Door écht te luisteren en in gesprek te gaan, ontdek je hoe je kunt aansluiten bij wat een leerling nodig heeft.
Communicatie vormt de sleutel in deze begeleiding. Een goed gesprek opent deuren, helpt signalen beter te interpreteren en biedt handvatten om gedrag niet alleen te herkennen, maar ook te begrijpen. Je leert verschillende verklaringsmodellen toepassen om inzicht te krijgen in de manier waarop ASS zich uit en wat dit betekent voor de dagelijkse onderwijspraktijk. Daarbij staat maatwerk centraal: geen standaardoplossingen maar een aanpak die past bij het kind.
Naast theoretische verdieping werk je met praktijkgerichte opdrachten waarin beeldmateriaal een essentiële rol speelt. Door te analyseren en een communicatieplan te ontwikkelen, leer je hoe je individuele leerlingen beter begeleidt en hoe je collega’s kunt ondersteunen in het creëren van een inclusieve leeromgeving.
Deze module biedt een inspirerende mix van kennis, inzicht en praktijkervaring, waarmee je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan het onderwijs voor leerlingen met ASS.
Inclusief onderwijs is geen toekomstvisie; het is een gedeelde verantwoordelijkheid die nu al in de praktijk wordt gebracht. Sinds Nederland in 2016 het VN-verdrag inzake de rechten van mensen met een handicap heeft geratificeerd, is het waarborgen van een inclusief onderwijssysteem op alle niveaus een verplichting. Maar hoe zorg je ervoor dat écht alle leerlingen en studenten kunnen deelnemen en zich optimaal kunnen ontwikkelen, ongeacht hun achtergrond, behoeften of mogelijkheden?
In deze inspirerende mastermodule staat de begeleiding van kinderen en jongeren binnen inclusief onderwijs centraal. Inclusie gaat hier verder dan alleen toegang tot onderwijs; het draait om gelijke participatie waarbij verschillen worden erkend en gerespecteerd. Je onderzoekt hoe je een omgeving creëert waarin elke leerling zich welkom voelt en de ondersteuning krijgt die nodig is. Dit doe je door je te verdiepen in concepten als kruispuntdenken, het sociale model en het Quality of Life-model. Ook leer je hoe inclusieve pedagogiek, denken van casus naar context, Universal Design for Learning (UDL), het ICF-model, Person Driven Planning en People First Language bijdragen aan een onderwijspraktijk waarin iedereen telt. Inclusief onderwijs gaat ook over jou, je collega’s en iedereen die betrokken is: wat hebben jullie nodig en hoe zorgen we er met elkaar voor dat iedereen kan meedoen. Binnen de module onderzoek je 3 essentiële vragen:
- Wie is de leerling of student?
- Wat heeft deze persoon nodig?
- Hoe kan hij of zij daadwerkelijk meedoen?
Door kritisch te kijken naar de verschillende ondersteuningsbehoeften ontwikkel je vaardigheden om effectief in gesprek te gaan met leerlingen en studenten. Je leert hoe je inclusie niet alleen als ideaal kunt beschouwen, maar ook concreet vormgeeft in de dagelijkse praktijk. Deze module biedt een diepgaande en praktijkgerichte leerervaring waarmee je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan een onderwijssysteem waarin niemand buitengesloten wordt.
Het middelbaar beroepsonderwijs is volop in beweging. Flexibele leertrajecten, hybride leeromgevingen en een sterke verbinding met het werkveld zijn essentieel om studenten klaar te stomen voor een snel veranderende maatschappij. Tegelijkertijd spelen uitdagingen zoals voortijdig schoolverlaten, doorstroom naar vervolgonderwijs en het bevorderen van motivatie een grote rol. Hoe kunnen onderwijsprofessionals hierop inspelen en studenten begeleiden naar een succesvolle toekomst?
Deze inspirerende mastermodule richt zich vooral op onderwijsprofessionals die in het voortgezet (speciaal) onderwijs, mbo en hbo werken. Je verdiept je in de nieuwste ontwikkelingen binnen het mbo en de invloed daarvan op jouw rol als begeleider. Je onderzoekt hoe beleid en praktijk samenkomen, met aandacht voor publiek-private samenwerking en een leven lang ontwikkelen. Daarnaast kijk je kritisch naar jouw eigen rol als docent en mentor: hoe kun je studenten op de best mogelijke manier ondersteunen in hun leer- en loopbaanontwikkeling?
Om een breder perspectief te bieden, bekijken we het mbo door de bril van invloedrijke denkers zoals Pierre Bourdieu, Ilias el Hadioui en Ronald Hünneman. Hun inzichten helpen om de dynamiek binnen het mbo-onderwijs beter te begrijpen en nieuwe strategieën te ontwikkelen die aansluiten bij de diversiteit van studenten. Deze module biedt theoretische verdieping en vooral praktische handvatten die je direct in kan zetten in de onderwijspraktijk.
Lezen en schrijven zijn de fundamenten van onderwijs, maar wat als deze basis niet vanzelfsprekend is? Hoe ondersteun je leerlingen met ernstige lees- en spellingsproblemen of dyslexie het best zodat ze vaardigheden en zelfvertrouwen ontwikkelen en niet vastlopen?
In deze mastermodule verdiep je je in de nieuwste wetenschappelijke inzichten en leer je hoe je deze toepast in de onderwijspraktijk. Met een kritische en onderzoekende houding ontdek je hoe je onderbouwde keuzes maakt die bijdragen aan effectief en inclusief onderwijs. Je ontwikkelt expertise in het begeleiden van individuele leerlingen en krijgt de tools in handen om het onderwijs op schoolniveau te verbeteren.
Vanuit een handelingsgericht perspectief leer je hoe je planmatig en doelgericht onderzoek uitvoert, realistische onderwijsdoelen formuleert en onderwijsbehoeften van leerlingen met dyslexie in kaart brengt. Daarbij ontwikkel je de vaardigheden om de begeleiding in de klas te versterken en het bredere onderwijsbeleid rondom lees- en spellingsproblematiek te verbeteren. De nadruk bij de signalering ligt bij leerlingen in het badisonderdwijs. Voor het voortgezet en beroepsonderwijs ligt de nadruk meer op begeleiding en ondersteuning.
Met deze module verdiep je je kennis en maak je daadwerkelijk impact. Door je expertise in te zetten, help je leerlingen hun leerpotentieel te benutten en vergroot je hun kansen op school en daarna.
Reken- en wiskundeproblemen kunnen het leerproces van een leerling aanzienlijk belemmeren en het zelfvertrouwen ondermijnen. Hoe achterhaal je waar de knelpunten liggen en welke ondersteuning helpt? In deze mastermodule verdiep je je in de diagnostiek en begeleiding van leerlingen met ernstige rekenproblemen of dyscalculie. Je krijgt inzicht in effectieve interventies en handelingsgericht werken.
Je leert hoe je een diepgaand diagnostisch onderzoek uitvoert bij een individuele leerling waarbij je de stappen van handelingsgericht werken doorloopt. Je voert diagnostische gesprekken en zet verschillende methoden in. Zo krijg je inzicht in specifieke onderwijsbehoeften. Dit vormt de basis voor effectieve begeleiding waarbij je interventies toepast die aansluiten bij de leerling en bijdragen aan het versterken van rekenvaardigheden.
Deze module biedt theoretische verdieping en praktische tools om rekenproblemen in het onderwijs effectief te signaleren en aan te pakken. Je leert een onderbouwde en op maat gemaakte aanpak te ontwikkelen. Daarbij staat zowel de individuele leerling als de bredere onderwijscontext centraal. Ook versterk je je diagnostische en didactische vaardigheden. Zo lever je een waardevolle bijdrage aan beter rekenonderwijs. Met de kennis en inzichten uit deze module help je leerlingen met meer vertrouwen en succes om te gaan met rekenen en wiskunde.
Hoe zorg je ervoor dat leerlingen met kenmerken van hoogbegaafdheid de ondersteuning en uitdaging krijgen die zij nodig hebben om hun talenten volledig tot bloei te laten komen? In deze mastermodule verdiep je je in de complexe wereld van cognitieve begaafdheid en onderzoek je hoe je onderwijs en begeleiding zo kunt vormgeven dat deze leerlingen tot hun recht komen én gemotiveerd en betrokken blijven.
Je maakt kennis met uiteenlopende wetenschappelijke opvattingen over hoogbegaafdheid en hoe deze zich door de tijd heen hebben ontwikkeld. Door verschillende signaleringsinstrumenten te bestuderen en toe te passen, leer je hoe je (hoog)begaafdheid herkent. Theorie wordt direct gekoppeld aan de praktijk, zodat je met vernieuwende en doeltreffende strategieën kunt bijdragen aan een leeromgeving waarin deze leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen.
Vertrekkend vanuit een individuele leerling of een groep leerlingen onderzoek je hun specifieke ondersteunings- en begeleidingsbehoeften. Daarbij kijk je naar wat nodig is om hun talenten verder te stimuleren en naar mogelijke belemmeringen in hun ontwikkeling. Je formuleert concrete oplossingen en werkt aan vernieuwingen die direct toepasbaar zijn in de onderwijspraktijk. Waar mogelijk zet je deze inzichten om in actie, zodat je theoretisch onderlegd bent en verandering teweegbrengt.
Deze module biedt een inspirerende en uitdagende leerervaring voor onderwijsprofessionals die een verschil willen maken voor (hoog)begaafde leerlingen. Door je kennis te verdiepen en je begrip te versterken, draag je bij aan een onderwijssysteem waarin talent wordt opgemerkt en de ruimte krijgt om zich volledig te ontplooien.
De ontwikkeling van jonge kinderen is een dynamisch en fascinerend proces. Nieuwsgierigheid drijft hen om de wereld om zich heen te verkennen en betekenis te geven aan nieuwe ervaringen. Hoe kun je als professional deze natuurlijke drang tot ontdekken optimaal ondersteunen en verrijken? In deze mastermodule verdiep je je in de brede ontwikkeling van het jonge kind en leer je hoe je deze op een betekenisvolle en effectieve manier kunt begeleiden.
Ontwikkeling verloopt sprongsgewijs en ieder kind volgt hierin zijn eigen tempo. Betrokkenheid is een essentiële indicator voor leren en vraagt om een stimulerende leeromgeving waarin zowel input leren als ontdekkend leren een plek krijgen. Een transactionele aanpak biedt handvatten om in te spelen op de specifieke onderwijsbehoeften van jonge kinderen, waarbij interactie met de omgeving een cruciale rol speelt. Door kritisch te kijken naar bestaande visies op leren en ontwikkelen ontstaan nieuwe perspectieven op wat goed onderwijs voor de komende generatie inhoudt. Wat werkt écht? Hoe stimuleren we subjectvorming en socialisering op een manier die past bij de behoeften van het kind én de maatschappij van de toekomst?
Deze module biedt diepgaand inzicht in de brede ontwikkeling van het jonge kind en geeft ook concrete handvatten om het onderwijs aan deze doelgroep te versterken. Je leert hoe je theoretisch en praktijkgericht onderwijs vormgeeft. Daarbij maak je bewuste keuzes in hoe je jonge kinderen begeleidt en uitdaagt. Met nieuwe kennis en een frisse blik op pedagogiek en didactiek vergroot je jouw impact als onderwijsprofessional en draag je bij aan de ontwikkeling van de volgende generatie.
Onderwijs staat nooit stil. Nieuwe onderwijskundige inzichten, beleidsontwikkelingen en technologische vooruitgang zorgen ervoor dat zowel leidinggevenden als leraren voortdurend in een proces van verandering en innovatie zitten. Maar wat maakt een onderwijsorganisatie écht innovatief en lerend? Hoe zorg je ervoor dat vernieuwen een krachtig en duurzaam proces is dat gedragen wordt door het hele team en niet slechts een reactie op veranderingen?
In deze mastermodule onderzoek je wat een innovatieve en lerende cultuur kenmerkt en breng je deze binnen je eigen organisatie in kaart. Je verdiept je in de dynamiek van onderwijsinnovaties en ontdekt hoe je deze effectief ontwerpt, begeleidt en implementeert. Het inspireren en betrekken van teamleden staat hierbij centraal. Je leert hoe je weerstand tegen verandering herkent en ombuigt naar betrokkenheid en eigenaarschap. Wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen geven je concrete handvatten om te begrijpen wat werkt en, vooral, hoe je innovatie succesvol in gang zet.
Met deze module versterk je jouw leiderschap in onderwijsvernieuwing. Onderbouwd door relevante verandertheorieën ontwerp je een eigen innovatie. Je krijgt ook de ruimte om deze (deels) uit te voeren. Het betreft een innovatieontwerp met een korte doorlooptijd – een zogenaamde sprint – waarin je snel en doelgericht tot actie komt en bijstuurt waar nodig. Innoveren en leren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met de inzichten uit deze module leer je hoe je deze wisselwerking optimaal benut. Zo ontwikkel je je tot een inspirerende leider die verandering mogelijk maakt en blijvend verankert binnen de onderwijspraktijk.
Hoe zorg je ervoor dat jouw school zich stevig positioneert in een snel veranderende samenleving en onderwijs aanbiedt dat toekomstbestendig is? Onderwijsinstellingen staan voortdurend voor de uitdaging om in te spelen op maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Deze mastermodule biedt inzicht hoe je als leidinggevende trends signaleert en vertaalt naar een strategische koers die past bij de identiteit en ambities van je school.
Je analyseert de dynamiek tussen interne en externe factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van je organisatie. Met behulp van een krachtenveldanalyse breng je in kaart welke veranderingen druk uitoefenen en waar ruimte is voor invloed. Je ontwikkelt verschillende scenario’s en betrekt stakeholders binnen én buiten de school actief. Zo leer je hoe je het onderwijs duurzaam kunt positioneren en vernieuwen.
Deze module biedt theoretische inzichten en daagt je uit ze direct toe te passen in de praktijk. Je onderzoekt hoe strategische keuzes de schoolorganisatie versterkenen jouw rol als leidinggevende beïnvloeden. Door inzicht te krijgen in de dynamiek van ‘druk’ en ‘invloed’ ontwikkel je een doordachte, daadkrachtige benadering waarmee je een strategische koers uitzet voor een concreet veranderkundig vraagstuk binnen jouw organisatie. Zo versterk je jouw leiderschap en draag je bij aan een toekomstgericht onderwijslandschap.
Hoe creëer je een krachtige onderwijsomgeving waarin nieuwkomers de taal leren, zich thuis voelen en de kans krijgen om zich optimaal te ontwikkelen? Onderwijs voor nieuwkomers vraagt om een toekomstgerichte visie waarin internationale ontwikkelingen en lokale uitdagingen samenkomen. In deze mastermodule onderzoek je hoe jouw school zich kan positioneren om deze leerlingen de beste kansen te bieden.
Je analyseert hoe het onderwijs kan anticiperen op maatschappelijke veranderingen en hoe interne en externe factoren de onderwijspraktijk beïnvloeden. Met een krachtenveldanalyse breng je in kaart welke elementen ‘druk’ uitoefenen en waar ruimte is voor invloed. Dit helpt bij het ontwikkelen van scenario’s die bijdragen aan een inclusieve en effectieve leeromgeving. Stakeholders binnen en buiten de school betrekken, speelt hierbij een essentiële rol. Zo wordt nieuwkomersonderwijs ook door de bredere gemeenschap gedragen.
Deze module biedt theoretische inzichten én praktische handvatten om nieuwkomersonderwijs duurzaam en strategisch te versterken. Je ontwikkelt een visie die past bij de behoeften van jouw school en onderzoekt hoe je als leidinggevende effectief kunt inspelen op de dynamiek van verandering. Je investeert in sterke relaties met de omgeving. Zo bouw je aan een onderwijspraktijk waarin elke nieuwkomer zich gezien, gehoord en gesteund voelt.
Een veilige schoolomgeving is essentieel voor de ontwikkeling en het welzijn van leerlingen en professionals. Maar wat maakt een onderwijsomgeving sociaal veilig? Hoe zorg je ervoor dat alle betrokkenen zich gezien, gehoord en beschermd voelen? In deze mastermodule onderzoek je de kern van sociale veiligheid. Ook leer je hoe je hier als professional actief aan bijdraagt.
Op basis van theoretische inzichten en het wettelijk kader breng je de sociale veiligheid binnen jouw beroepspraktijk in kaart. Je onderzoekt het algemene veiligheidsklimaat. Ook zoom je in op thema’s als agressie, pesten en polarisatie. Je maakt een analyse en koppelt deze aan een persoonlijke, onderbouwde visie. Zo leer je hoe je sociale veiligheid duurzaam versterkt.
Sociale veiligheid vraagt om een gezamenlijke inspanning. Daarom onderzoek je welke rollen en verantwoordelijkheden verschillende betrokkenen binnen jouw organisatie hebben en hoe zij bijdragen aan een veilige schoolcultuur. Je onderzoekt hoe je teamleden kunt meenemen in dit proces en hoe je proactief handelt om risico’s te verminderen en een positief klimaat te bevorderen.
Deze module biedt inzicht in de theorie achter sociale veiligheid en concrete handvatten om beleid en praktijk te verbinden. Met deze kennis kun je gericht werken aan een leeromgeving waarin iedereen zich veilig voelt en tot bloei kan komen.
Jonge kinderen ontwikkelen zich spelenderwijs. Spel is een bron van plezier en een krachtige motor voor cognitieve, sociale, emotionele en motorische groei. Wat gebeurt er als deze natuurlijke ontwikkeling stagneert? Hoe kun je als leraar of begeleider spelgericht inspelen op de onderwijsbehoeften van kinderen die afhankelijk zijn van rijk spel om verder te groeien?
In deze module verdiep je je in spelontwikkeling en diagnostiek bij kinderen van 2 tot 7 jaar. Je leert hoe je spelobservaties en spelanalyses uitvoert om stagnaties te herkennen en passende interventies in te zetten. Als medespeler ondersteun je in de zone van de naaste ontwikkeling. Zo help je kinderen hun spel weer op gang te brengen en hun stimuleer je hun ontwikkeling.
Deze module biedt een stevige theoretische basis, maar ook sterk praktijkgericht. Je werkt met eigen beeldmateriaal om spelgedrag te analyseren en begeleidingsstrategieën te ontwikkelen die direct toepasbaar zijn in jouw onderwijspraktijk. Deze module wordt alleen fysiek aangeboden omdat spel het best begrepen en begeleid wordt door het te ervaren. Dit biedt een unieke kans om spelinterventies in een interactieve setting te oefenen en verfijnen. Zo ondersteun je de ontwikkeling van jonge kinderen met vertrouwen.
Het opleidingstraject van elke specialisatie bestaat uit:
- Analyseren van complexe problematieken;
- Doorbreken van patronen, verwerven van diepgaande, gedetailleerde kennis en een kritisch begrip van specifieke theorieën en actuele ontwikkelingen;
- Visiegestuurd werken;
- Werken met betrouwbare en gevalideerde meetinstrumenten;
- Reflectie en uitvoeren en monitoren van onderbouwde interventies op de werkvloer.
Bekijk welke modules er onder de verschillende domeinen vallen.
Generieke modules
In deze mastermodule verdiep je je in onderwerpen als diversiteit, de betekenis van diversiteit voor de pedagogiek en jouw specifiek pedagogisch handelen als professional. Het constructenonderzoek vormt hiervoor de basis. Als we over diversiteit spreken bedoelen we het brede scala aan variabelen waarop mensen van elkaar kunnen verschillen. Het gaat dan om sociaal-economische achtergrond, etnische identiteit, raciale groep, de taal die men van huis uit spreekt, de mogelijkheden en beperkingen die iemand heeft, religie, seksuele oriëntatie, geslacht en neurologische diversiteit.
Verschillende dilemma’s komen in deze module aan de orde, waaronder het individu ten opzichte van het collectief, uniciteit ten opzichte van eenvormigheid en individuele verantwoordelijkheid ten opzichte van collectieve verantwoordelijkheid. Tijdens de module werk je aan een professioneel profiel waarin je op basis van verschillende theorieën rondom pedagogiek en diversiteit jouw eigen, inclusieve, specifieke onderwijskundige visie ontwikkelt. Deze visie stel je op aan de hand van onderbouwde, samenhangende, pedagogische gedachten met betrekking tot leerlingen/studenten met specifieke onderwijsbehoeften.
In deze mastermodule verdiep je je in de onderwerpen interprofessioneel samenwerken, de positionering van de professional en interprofessionele communicatie. Interprofessioneel samenwerken is een ‘waarden gedreven’ werkwijze. Daarbij gaat het in essentie om de dialoog als fundament voor het ethisch handelen bij het bieden van ondersteuning, begeleiding en/of behandeling van lerenden met specifieke onderwijsbehoeften.
In deze mastermodule vormt het analyseren van kwantitatieve en/of kwalitatieve gegevens van jouw school het uitgangspunt. Je leert werken met gegevens die met betrouwbare en gevalideerde meetinstrumenten zijn verzameld. De situatie op je eigen school wordt vergeleken met wetenschappelijke bevindingen en conclusies uit rapporten van de onderwijsinspectie. De gekozen vraagstukken kunnen betrekking hebben op gedrag, leren en/of begeleiden.
Gedrag: Specialisatiemodules
In deze module is er, naast het (curatief) reageren op ongewenst gedrag van lerenden, aandacht voor verschillende niveaus van preventie. Gedrag ontstaat en bestaat altijd in een context. Afhankelijk van het gekozen perspectief kan gedrag op verschillende wijzen betekenis krijgen. Naast het preventiedenken en de verschillende benaderingswijzen komen de volgende onderwerpen aan de orde: de gedragsfunctieanalyse (GFA), het welzijn van leerlingen in hun ontwikkeling, het sociologisch perspectief, de groepsdynamica en het groepsplan gedrag, de executieve- en cognitieve functies en het mediërend leren.
Onderwijs is een relationeel beroep. Dat maakt professioneel handelen per definitie ingewikkeld en uitdagend. De gedragsproblemen kunnen zo complex zijn dat je als professional twijfelt aan je eigen competenties en aan de begeleidingsmogelijkheden van jouw school. Juist dan komt het er op aan vanuit gezamenlijkheid te werken. In deze mastermodule werken we aan bewustwording en uitbreiding van de eigen mogelijkheden en die van de schooI. Dat doen we door ondersteuningsbehoeften van alle betrokkenen te formuleren,kennis en good practices te delen en in dialoog te gaan over complexe situaties.
In deze module ligt de nadruk op het proces van veranderen vanuit een heldere visie op onderwijsverbetering en onderwijskwaliteit. Je gaat aan de slag met het ‘waarom’ en ‘waartoe’ van de onderwijsverbetering, ‘wat’ je gaat veranderen en ‘hoe’ je dit gaat doen als het om de interventies gaat. Je ontwerpt een onderwijsverbetering of verandering op het gebied van je specialisatie. Dit betekent dat het accent ligt op de veranderkundige basiskennis die nodig is voor veranderingen in de onderwijsorganisatie.
Deze module wordt in 3 varianten aangeboden. Je volgt de variant (a, b of c) die hoort bij je specialisatie.
a) Specialisatie gedrag: onderwijsverbetering op het gebied van sociaal-emotioneel leren.
b) Specialisatie leren: onderwijsverbetering: taalrekenbeleid.
c) Specialisatie begeleiden: onderwijsverbetering: de begeleider binnen innoveren.
Leren: Specialisatiemodules
In deze mastermodule ligt de nadruk op de meest recente kennis die er is over taalgericht onderwijs. Taal wordt de hele dag gebruikt, zowel door leraren, docenten, leerlingen en studenten. Aan de leraren en docenten de taak om in alle vakken aandacht te besteden aan taal, zodat de taalvaardigheid van de leerlingen en studenten wordt versterkt.
Verschillende taaldomeinen komen in hun onderlinge relatie aan bod:
- taalverwerving
- taalontwikkeling en meertaligheid
- lezen: leesontwikkeling, vloeiend lezen, luisteren en begrijpend lezen
- schrijven
- spellen
De taaldomeinen worden belicht op basis van wetenschappelijke kennis over didactiek, professioneel handelen, instructie (scaffolding), differentiatie en het bevorderen van leerling betrokkenheid.
Deze mastermodule geeft inzicht in de ontwikkeling van gecijferdheid van leerlingen en in de wijze waarop het onderwijs daarop afgestemd kan worden in de diverse onderwijsvormen. De nadruk ligt op het onderwijsaanbod binnen de groep waarbij rekenprocessen voor leerlingen die zich niet vanzelfsprekend ontwikkelen een rol spelen. We behandelen differentiatiemodellen binnen het realistisch rekenen en gaan dieper in op diagnosticerend onderwijzen bij individuele leerlingen binnen de groep. De student denkt aan de hand van zijn leervragen proactief mee over de kwaliteit van het rekenwiskundeonderwijs voor alle leerlingen binnen het werkplekleren.
In deze module ligt de nadruk op het proces van veranderen vanuit een heldere visie op onderwijsverbetering en onderwijskwaliteit. Je gaat aan de slag met het het ‘waarom’ van de onderwijsverbetering, ‘wat’ je gaat doen en ‘hoe’ je dit gaat doen. Je gaat een onderwijsverbetering op het gebied van je specialisatie ontwerpen. Dit betekent dat je basiskennis krijgt over het inzetten van veranderingen in de onderwijsorganisatie.
Deze module wordt in 3 varianten aangeboden. Je volgt de variant (a, b of c) die hoort bij je specialisatie.
a) Onderwijsverbetering op het gebied van sociaal-emotioneel leren (specialisatie gedrag)
b) Onderwijsverbetering: taalrekenbeleid (specialisatie leren)
c) Onderwijsverbetering: de begeleider binnen innoveren (specialisatie begeleiden)
Begeleiden: Specialisatiemodules
In de rol van (intern) begeleider, kwaliteitscoördinator of zorgcoördinator heb je een bijzondere positie met verschillende ondersteunende rollen en taken binnen de school van de toekomst. De precieze invulling hangt af van factoren als wetgeving, onderwijsvisie, schoolbeleid, professionaliteit van collega’s en de cultuur op school. Je krijgt een goed beeld van de eisen die aan deze positie gesteld worden. Ook ontwikkel je een visie op wat voor begeleider jij wilt zijn en welke rol je kunt spelen om samen met het team passend en inclusief onderwijs te realiseren. Vanuit je positie als begeleider ga je aan de slag met een praktijkvraagstuk dat raakt aan de ontwikkelingen en het beleid binnen jouw organisatie.
In deze module leer je alles over groepsdynamiek, teamcommunicatie en teamleren. Je gaat aan de slag met het analyseren van een team binnen je organisatie. Hoe verloopt de samenwerking binnen dit team, hoe verloopt de interactie? Staan groepsleden welwillend ten opzichte van elkaar of juist niet? Door de kennis die je krijgt aangereikt kun je reflecteren op de processen en weet je waar verbeterpunten liggen.
Je verdiept je ook in verschillende aspecten van gespreksvoering. Je wordt uitgedaagd om op een bij jouw team passende wijze in gesprek te gaan met een toekomstgerichte focus en vanuit een houding van waardering en vertrouwen in elkaar. Je leert hoe je invulling geeft aan je rol als begeleider en gespreksleider en weet wat dat betekent voor jouw communicatie.
In deze module ligt de nadruk op het proces van veranderen vanuit een heldere visie op onderwijsverbetering en onderwijskwaliteit. Je gaat aan de slag met het ‘waarom’ en ‘waartoe’ van de onderwijsverbetering, ‘wat’ je gaat veranderen en ‘hoe’ je dit gaat doen als het om de interventies gaat. Je ontwerpt een onderwijsverbetering of verandering op het gebied van je specialisatie. Dit betekent dat het accent ligt op de veranderkundige basiskennis die nodig is voor veranderingen in de onderwijsorganisatie.
Deze module wordt in 3 varianten aangeboden. Je volgt de variant (a, b of c) die hoort bij je specialisatie.
a) Specialisatie gedrag: onderwijsverbetering op het gebied van sociaal-emotioneel leren.
b) Specialisatie leren: onderwijsverbetering: taalrekenbeleid.
c) Specialisatie begeleiden: onderwijsverbetering: de begeleider binnen innoveren.
Keuzemodules
Hoe zorg je ervoor dat leerlingen met ASS gezien en begrepen worden en de begeleiding krijgen die echt bij hen past? In deze mastermodule verdiep je je in de complexe en diverse ontwikkelbehoeften van deze leerlingen. ASS laat zich niet vangen in 1 vaststaand beeld, en effectieve ondersteuning begint bij het begrijpen van de leerling zelf. Structuur kan essentieel zijn, maar welke vorm daarvan werkt, verschilt per individu. Door écht te luisteren en in gesprek te gaan, ontdek je hoe je kunt aansluiten bij wat een leerling nodig heeft.
Communicatie vormt de sleutel in deze begeleiding. Een goed gesprek opent deuren, helpt signalen beter te interpreteren en biedt handvatten om gedrag niet alleen te herkennen, maar ook te begrijpen. Je leert verschillende verklaringsmodellen toepassen om inzicht te krijgen in de manier waarop ASS zich uit en wat dit betekent voor de dagelijkse onderwijspraktijk. Daarbij staat maatwerk centraal: geen standaardoplossingen maar een aanpak die past bij het kind.
Naast theoretische verdieping werk je met praktijkgerichte opdrachten waarin beeldmateriaal een essentiële rol speelt. Door te analyseren en een communicatieplan te ontwikkelen, leer je hoe je individuele leerlingen beter begeleidt en hoe je collega’s kunt ondersteunen in het creëren van een inclusieve leeromgeving.
Deze module biedt een inspirerende mix van kennis, inzicht en praktijkervaring, waarmee je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan het onderwijs voor leerlingen met ASS.
Inclusief onderwijs is geen toekomstvisie; het is een gedeelde verantwoordelijkheid die nu al in de praktijk wordt gebracht. Sinds Nederland in 2016 het VN-verdrag inzake de rechten van mensen met een handicap heeft geratificeerd, is het waarborgen van een inclusief onderwijssysteem op alle niveaus een verplichting. Maar hoe zorg je ervoor dat écht alle leerlingen en studenten kunnen deelnemen en zich optimaal kunnen ontwikkelen, ongeacht hun achtergrond, behoeften of mogelijkheden?
In deze inspirerende mastermodule staat de begeleiding van kinderen en jongeren binnen inclusief onderwijs centraal. Inclusie gaat hier verder dan alleen toegang tot onderwijs; het draait om gelijke participatie waarbij verschillen worden erkend en gerespecteerd. Je onderzoekt hoe je een omgeving creëert waarin elke leerling zich welkom voelt en de ondersteuning krijgt die nodig is. Dit doe je door je te verdiepen in concepten als kruispuntdenken, het sociale model en het Quality of Life-model. Ook leer je hoe inclusieve pedagogiek, denken van casus naar context, Universal Design for Learning (UDL), het ICF-model, Person Driven Planning en People First Language bijdragen aan een onderwijspraktijk waarin iedereen telt. Inclusief onderwijs gaat ook over jou, je collega’s en iedereen die betrokken is: wat hebben jullie nodig en hoe zorgen we er met elkaar voor dat iedereen kan meedoen. Binnen de module onderzoek je 3 essentiële vragen:
- Wie is de leerling of student?
- Wat heeft deze persoon nodig?
- Hoe kan hij of zij daadwerkelijk meedoen?
Door kritisch te kijken naar de verschillende ondersteuningsbehoeften ontwikkel je vaardigheden om effectief in gesprek te gaan met leerlingen en studenten. Je leert hoe je inclusie niet alleen als ideaal kunt beschouwen, maar ook concreet vormgeeft in de dagelijkse praktijk. Deze module biedt een diepgaande en praktijkgerichte leerervaring waarmee je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan een onderwijssysteem waarin niemand buitengesloten wordt.
Het middelbaar beroepsonderwijs is volop in beweging. Flexibele leertrajecten, hybride leeromgevingen en een sterke verbinding met het werkveld zijn essentieel om studenten klaar te stomen voor een snel veranderende maatschappij. Tegelijkertijd spelen uitdagingen zoals voortijdig schoolverlaten, doorstroom naar vervolgonderwijs en het bevorderen van motivatie een grote rol. Hoe kunnen onderwijsprofessionals hierop inspelen en studenten begeleiden naar een succesvolle toekomst?
Deze inspirerende mastermodule richt zich vooral op onderwijsprofessionals die in het voortgezet (speciaal) onderwijs, mbo en hbo werken. Je verdiept je in de nieuwste ontwikkelingen binnen het mbo en de invloed daarvan op jouw rol als begeleider. Je onderzoekt hoe beleid en praktijk samenkomen, met aandacht voor publiek-private samenwerking en een leven lang ontwikkelen. Daarnaast kijk je kritisch naar jouw eigen rol als docent en mentor: hoe kun je studenten op de best mogelijke manier ondersteunen in hun leer- en loopbaanontwikkeling?
Om een breder perspectief te bieden, bekijken we het mbo door de bril van invloedrijke denkers zoals Pierre Bourdieu, Ilias el Hadioui en Ronald Hünneman. Hun inzichten helpen om de dynamiek binnen het mbo-onderwijs beter te begrijpen en nieuwe strategieën te ontwikkelen die aansluiten bij de diversiteit van studenten. Deze module biedt theoretische verdieping en vooral praktische handvatten die je direct in kan zetten in de onderwijspraktijk.
Lezen en schrijven zijn de fundamenten van onderwijs, maar wat als deze basis niet vanzelfsprekend is? Hoe ondersteun je leerlingen met ernstige lees- en spellingsproblemen of dyslexie het best zodat ze vaardigheden en zelfvertrouwen ontwikkelen en niet vastlopen?
In deze mastermodule verdiep je je in de nieuwste wetenschappelijke inzichten en leer je hoe je deze toepast in de onderwijspraktijk. Met een kritische en onderzoekende houding ontdek je hoe je onderbouwde keuzes maakt die bijdragen aan effectief en inclusief onderwijs. Je ontwikkelt expertise in het begeleiden van individuele leerlingen en krijgt de tools in handen om het onderwijs op schoolniveau te verbeteren.
Vanuit een handelingsgericht perspectief leer je hoe je planmatig en doelgericht onderzoek uitvoert, realistische onderwijsdoelen formuleert en onderwijsbehoeften van leerlingen met dyslexie in kaart brengt. Daarbij ontwikkel je de vaardigheden om de begeleiding in de klas te versterken en het bredere onderwijsbeleid rondom lees- en spellingsproblematiek te verbeteren. De nadruk bij de signalering ligt bij leerlingen in het badisonderdwijs. Voor het voortgezet en beroepsonderwijs ligt de nadruk meer op begeleiding en ondersteuning.
Met deze module verdiep je je kennis en maak je daadwerkelijk impact. Door je expertise in te zetten, help je leerlingen hun leerpotentieel te benutten en vergroot je hun kansen op school en daarna.
Reken- en wiskundeproblemen kunnen het leerproces van een leerling aanzienlijk belemmeren en het zelfvertrouwen ondermijnen. Hoe achterhaal je waar de knelpunten liggen en welke ondersteuning helpt? In deze mastermodule verdiep je je in de diagnostiek en begeleiding van leerlingen met ernstige rekenproblemen of dyscalculie. Je krijgt inzicht in effectieve interventies en handelingsgericht werken.
Je leert hoe je een diepgaand diagnostisch onderzoek uitvoert bij een individuele leerling waarbij je de stappen van handelingsgericht werken doorloopt. Je voert diagnostische gesprekken en zet verschillende methoden in. Zo krijg je inzicht in specifieke onderwijsbehoeften. Dit vormt de basis voor effectieve begeleiding waarbij je interventies toepast die aansluiten bij de leerling en bijdragen aan het versterken van rekenvaardigheden.
Deze module biedt theoretische verdieping en praktische tools om rekenproblemen in het onderwijs effectief te signaleren en aan te pakken. Je leert een onderbouwde en op maat gemaakte aanpak te ontwikkelen. Daarbij staat zowel de individuele leerling als de bredere onderwijscontext centraal. Ook versterk je je diagnostische en didactische vaardigheden. Zo lever je een waardevolle bijdrage aan beter rekenonderwijs. Met de kennis en inzichten uit deze module help je leerlingen met meer vertrouwen en succes om te gaan met rekenen en wiskunde.
Hoe zorg je ervoor dat leerlingen met kenmerken van hoogbegaafdheid de ondersteuning en uitdaging krijgen die zij nodig hebben om hun talenten volledig tot bloei te laten komen? In deze mastermodule verdiep je je in de complexe wereld van cognitieve begaafdheid en onderzoek je hoe je onderwijs en begeleiding zo kunt vormgeven dat deze leerlingen tot hun recht komen én gemotiveerd en betrokken blijven.
Je maakt kennis met uiteenlopende wetenschappelijke opvattingen over hoogbegaafdheid en hoe deze zich door de tijd heen hebben ontwikkeld. Door verschillende signaleringsinstrumenten te bestuderen en toe te passen, leer je hoe je (hoog)begaafdheid herkent. Theorie wordt direct gekoppeld aan de praktijk, zodat je met vernieuwende en doeltreffende strategieën kunt bijdragen aan een leeromgeving waarin deze leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen.
Vertrekkend vanuit een individuele leerling of een groep leerlingen onderzoek je hun specifieke ondersteunings- en begeleidingsbehoeften. Daarbij kijk je naar wat nodig is om hun talenten verder te stimuleren en naar mogelijke belemmeringen in hun ontwikkeling. Je formuleert concrete oplossingen en werkt aan vernieuwingen die direct toepasbaar zijn in de onderwijspraktijk. Waar mogelijk zet je deze inzichten om in actie, zodat je theoretisch onderlegd bent en verandering teweegbrengt.
Deze module biedt een inspirerende en uitdagende leerervaring voor onderwijsprofessionals die een verschil willen maken voor (hoog)begaafde leerlingen. Door je kennis te verdiepen en je begrip te versterken, draag je bij aan een onderwijssysteem waarin talent wordt opgemerkt en de ruimte krijgt om zich volledig te ontplooien.
De ontwikkeling van jonge kinderen is een dynamisch en fascinerend proces. Nieuwsgierigheid drijft hen om de wereld om zich heen te verkennen en betekenis te geven aan nieuwe ervaringen. Hoe kun je als professional deze natuurlijke drang tot ontdekken optimaal ondersteunen en verrijken? In deze mastermodule verdiep je je in de brede ontwikkeling van het jonge kind en leer je hoe je deze op een betekenisvolle en effectieve manier kunt begeleiden.
Ontwikkeling verloopt sprongsgewijs en ieder kind volgt hierin zijn eigen tempo. Betrokkenheid is een essentiële indicator voor leren en vraagt om een stimulerende leeromgeving waarin zowel input leren als ontdekkend leren een plek krijgen. Een transactionele aanpak biedt handvatten om in te spelen op de specifieke onderwijsbehoeften van jonge kinderen, waarbij interactie met de omgeving een cruciale rol speelt. Door kritisch te kijken naar bestaande visies op leren en ontwikkelen ontstaan nieuwe perspectieven op wat goed onderwijs voor de komende generatie inhoudt. Wat werkt écht? Hoe stimuleren we subjectvorming en socialisering op een manier die past bij de behoeften van het kind én de maatschappij van de toekomst?
Deze module biedt diepgaand inzicht in de brede ontwikkeling van het jonge kind en geeft ook concrete handvatten om het onderwijs aan deze doelgroep te versterken. Je leert hoe je theoretisch en praktijkgericht onderwijs vormgeeft. Daarbij maak je bewuste keuzes in hoe je jonge kinderen begeleidt en uitdaagt. Met nieuwe kennis en een frisse blik op pedagogiek en didactiek vergroot je jouw impact als onderwijsprofessional en draag je bij aan de ontwikkeling van de volgende generatie.
Onderwijs staat nooit stil. Nieuwe onderwijskundige inzichten, beleidsontwikkelingen en technologische vooruitgang zorgen ervoor dat zowel leidinggevenden als leraren voortdurend in een proces van verandering en innovatie zitten. Maar wat maakt een onderwijsorganisatie écht innovatief en lerend? Hoe zorg je ervoor dat vernieuwen een krachtig en duurzaam proces is dat gedragen wordt door het hele team en niet slechts een reactie op veranderingen?
In deze mastermodule onderzoek je wat een innovatieve en lerende cultuur kenmerkt en breng je deze binnen je eigen organisatie in kaart. Je verdiept je in de dynamiek van onderwijsinnovaties en ontdekt hoe je deze effectief ontwerpt, begeleidt en implementeert. Het inspireren en betrekken van teamleden staat hierbij centraal. Je leert hoe je weerstand tegen verandering herkent en ombuigt naar betrokkenheid en eigenaarschap. Wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen geven je concrete handvatten om te begrijpen wat werkt en, vooral, hoe je innovatie succesvol in gang zet.
Met deze module versterk je jouw leiderschap in onderwijsvernieuwing. Onderbouwd door relevante verandertheorieën ontwerp je een eigen innovatie. Je krijgt ook de ruimte om deze (deels) uit te voeren. Het betreft een innovatieontwerp met een korte doorlooptijd – een zogenaamde sprint – waarin je snel en doelgericht tot actie komt en bijstuurt waar nodig. Innoveren en leren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met de inzichten uit deze module leer je hoe je deze wisselwerking optimaal benut. Zo ontwikkel je je tot een inspirerende leider die verandering mogelijk maakt en blijvend verankert binnen de onderwijspraktijk.
Hoe zorg je ervoor dat jouw school zich stevig positioneert in een snel veranderende samenleving en onderwijs aanbiedt dat toekomstbestendig is? Onderwijsinstellingen staan voortdurend voor de uitdaging om in te spelen op maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Deze mastermodule biedt inzicht hoe je als leidinggevende trends signaleert en vertaalt naar een strategische koers die past bij de identiteit en ambities van je school.
Je analyseert de dynamiek tussen interne en externe factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van je organisatie. Met behulp van een krachtenveldanalyse breng je in kaart welke veranderingen druk uitoefenen en waar ruimte is voor invloed. Je ontwikkelt verschillende scenario’s en betrekt stakeholders binnen én buiten de school actief. Zo leer je hoe je het onderwijs duurzaam kunt positioneren en vernieuwen.
Deze module biedt theoretische inzichten en daagt je uit ze direct toe te passen in de praktijk. Je onderzoekt hoe strategische keuzes de schoolorganisatie versterkenen jouw rol als leidinggevende beïnvloeden. Door inzicht te krijgen in de dynamiek van ‘druk’ en ‘invloed’ ontwikkel je een doordachte, daadkrachtige benadering waarmee je een strategische koers uitzet voor een concreet veranderkundig vraagstuk binnen jouw organisatie. Zo versterk je jouw leiderschap en draag je bij aan een toekomstgericht onderwijslandschap.
Hoe creëer je een krachtige onderwijsomgeving waarin nieuwkomers de taal leren, zich thuis voelen en de kans krijgen om zich optimaal te ontwikkelen? Onderwijs voor nieuwkomers vraagt om een toekomstgerichte visie waarin internationale ontwikkelingen en lokale uitdagingen samenkomen. In deze mastermodule onderzoek je hoe jouw school zich kan positioneren om deze leerlingen de beste kansen te bieden.
Je analyseert hoe het onderwijs kan anticiperen op maatschappelijke veranderingen en hoe interne en externe factoren de onderwijspraktijk beïnvloeden. Met een krachtenveldanalyse breng je in kaart welke elementen ‘druk’ uitoefenen en waar ruimte is voor invloed. Dit helpt bij het ontwikkelen van scenario’s die bijdragen aan een inclusieve en effectieve leeromgeving. Stakeholders binnen en buiten de school betrekken, speelt hierbij een essentiële rol. Zo wordt nieuwkomersonderwijs ook door de bredere gemeenschap gedragen.
Deze module biedt theoretische inzichten én praktische handvatten om nieuwkomersonderwijs duurzaam en strategisch te versterken. Je ontwikkelt een visie die past bij de behoeften van jouw school en onderzoekt hoe je als leidinggevende effectief kunt inspelen op de dynamiek van verandering. Je investeert in sterke relaties met de omgeving. Zo bouw je aan een onderwijspraktijk waarin elke nieuwkomer zich gezien, gehoord en gesteund voelt.
Een veilige schoolomgeving is essentieel voor de ontwikkeling en het welzijn van leerlingen en professionals. Maar wat maakt een onderwijsomgeving sociaal veilig? Hoe zorg je ervoor dat alle betrokkenen zich gezien, gehoord en beschermd voelen? In deze mastermodule onderzoek je de kern van sociale veiligheid. Ook leer je hoe je hier als professional actief aan bijdraagt.
Op basis van theoretische inzichten en het wettelijk kader breng je de sociale veiligheid binnen jouw beroepspraktijk in kaart. Je onderzoekt het algemene veiligheidsklimaat. Ook zoom je in op thema’s als agressie, pesten en polarisatie. Je maakt een analyse en koppelt deze aan een persoonlijke, onderbouwde visie. Zo leer je hoe je sociale veiligheid duurzaam versterkt.
Sociale veiligheid vraagt om een gezamenlijke inspanning. Daarom onderzoek je welke rollen en verantwoordelijkheden verschillende betrokkenen binnen jouw organisatie hebben en hoe zij bijdragen aan een veilige schoolcultuur. Je onderzoekt hoe je teamleden kunt meenemen in dit proces en hoe je proactief handelt om risico’s te verminderen en een positief klimaat te bevorderen.
Deze module biedt inzicht in de theorie achter sociale veiligheid en concrete handvatten om beleid en praktijk te verbinden. Met deze kennis kun je gericht werken aan een leeromgeving waarin iedereen zich veilig voelt en tot bloei kan komen.
Jonge kinderen ontwikkelen zich spelenderwijs. Spel is een bron van plezier en een krachtige motor voor cognitieve, sociale, emotionele en motorische groei. Wat gebeurt er als deze natuurlijke ontwikkeling stagneert? Hoe kun je als leraar of begeleider spelgericht inspelen op de onderwijsbehoeften van kinderen die afhankelijk zijn van rijk spel om verder te groeien?
In deze module verdiep je je in spelontwikkeling en diagnostiek bij kinderen van 2 tot 7 jaar. Je leert hoe je spelobservaties en spelanalyses uitvoert om stagnaties te herkennen en passende interventies in te zetten. Als medespeler ondersteun je in de zone van de naaste ontwikkeling. Zo help je kinderen hun spel weer op gang te brengen en hun stimuleer je hun ontwikkeling.
Deze module biedt een stevige theoretische basis, maar ook sterk praktijkgericht. Je werkt met eigen beeldmateriaal om spelgedrag te analyseren en begeleidingsstrategieën te ontwikkelen die direct toepasbaar zijn in jouw onderwijspraktijk. Deze module wordt alleen fysiek aangeboden omdat spel het best begrepen en begeleid wordt door het te ervaren. Dit biedt een unieke kans om spelinterventies in een interactieve setting te oefenen en verfijnen. Zo ondersteun je de ontwikkeling van jonge kinderen met vertrouwen.
In de keuzemodules wordt gedifferentieerd naar jouw doelgroep. Denk aan het jonge kind, werken in het mbo, autisme, hoogbegaafdheid en dyscalculie. Gedurende de master kies je twee keuzemodules. Deze zijn onderdeel van je examenprogramma. Je kunt de keuzemodules online of fysiek volgen ongeacht je opleidingsvariant.
Generieke modules
In deze mastermodule verdiep je je in onderwerpen als diversiteit, de betekenis van diversiteit voor de pedagogiek en jouw specifiek pedagogisch handelen als professional. Het constructenonderzoek vormt hiervoor de basis. Als we over diversiteit spreken bedoelen we het brede scala aan variabelen waarop mensen van elkaar kunnen verschillen. Het gaat dan om sociaal-economische achtergrond, etnische identiteit, raciale groep, de taal die men van huis uit spreekt, de mogelijkheden en beperkingen die iemand heeft, religie, seksuele oriëntatie, geslacht en neurologische diversiteit.
Verschillende dilemma’s komen in deze module aan de orde, waaronder het individu ten opzichte van het collectief, uniciteit ten opzichte van eenvormigheid en individuele verantwoordelijkheid ten opzichte van collectieve verantwoordelijkheid. Tijdens de module werk je aan een professioneel profiel waarin je op basis van verschillende theorieën rondom pedagogiek en diversiteit jouw eigen, inclusieve, specifieke onderwijskundige visie ontwikkelt. Deze visie stel je op aan de hand van onderbouwde, samenhangende, pedagogische gedachten met betrekking tot leerlingen/studenten met specifieke onderwijsbehoeften.
In deze mastermodule verdiep je je in de onderwerpen interprofessioneel samenwerken, de positionering van de professional en interprofessionele communicatie. Interprofessioneel samenwerken is een ‘waarden gedreven’ werkwijze. Daarbij gaat het in essentie om de dialoog als fundament voor het ethisch handelen bij het bieden van ondersteuning, begeleiding en/of behandeling van lerenden met specifieke onderwijsbehoeften.
In deze mastermodule vormt het analyseren van kwantitatieve en/of kwalitatieve gegevens van jouw school het uitgangspunt. Je leert werken met gegevens die met betrouwbare en gevalideerde meetinstrumenten zijn verzameld. De situatie op je eigen school wordt vergeleken met wetenschappelijke bevindingen en conclusies uit rapporten van de onderwijsinspectie. De gekozen vraagstukken kunnen betrekking hebben op gedrag, leren en/of begeleiden.
Gedrag: Specialisatiemodules
In deze module is er, naast het (curatief) reageren op ongewenst gedrag van lerenden, aandacht voor verschillende niveaus van preventie. Gedrag ontstaat en bestaat altijd in een context. Afhankelijk van het gekozen perspectief kan gedrag op verschillende wijzen betekenis krijgen. Naast het preventiedenken en de verschillende benaderingswijzen komen de volgende onderwerpen aan de orde: de gedragsfunctieanalyse (GFA), het welzijn van leerlingen in hun ontwikkeling, het sociologisch perspectief, de groepsdynamica en het groepsplan gedrag, de executieve- en cognitieve functies en het mediërend leren.
Onderwijs is een relationeel beroep. Dat maakt professioneel handelen per definitie ingewikkeld en uitdagend. De gedragsproblemen kunnen zo complex zijn dat je als professional twijfelt aan je eigen competenties en aan de begeleidingsmogelijkheden van jouw school. Juist dan komt het er op aan vanuit gezamenlijkheid te werken. In deze mastermodule werken we aan bewustwording en uitbreiding van de eigen mogelijkheden en die van de schooI. Dat doen we door ondersteuningsbehoeften van alle betrokkenen te formuleren,kennis en good practices te delen en in dialoog te gaan over complexe situaties.
In deze module ligt de nadruk op het proces van veranderen vanuit een heldere visie op onderwijsverbetering en onderwijskwaliteit. Je gaat aan de slag met het ‘waarom’ en ‘waartoe’ van de onderwijsverbetering, ‘wat’ je gaat veranderen en ‘hoe’ je dit gaat doen als het om de interventies gaat. Je ontwerpt een onderwijsverbetering of verandering op het gebied van je specialisatie. Dit betekent dat het accent ligt op de veranderkundige basiskennis die nodig is voor veranderingen in de onderwijsorganisatie.
Deze module wordt in 3 varianten aangeboden. Je volgt de variant (a, b of c) die hoort bij je specialisatie.
a) Specialisatie gedrag: onderwijsverbetering op het gebied van sociaal-emotioneel leren.
b) Specialisatie leren: onderwijsverbetering: taalrekenbeleid.
c) Specialisatie begeleiden: onderwijsverbetering: de begeleider binnen innoveren.
Leren: Specialisatiemodules
In deze mastermodule ligt de nadruk op de meest recente kennis die er is over taalgericht onderwijs. Taal wordt de hele dag gebruikt, zowel door leraren, docenten, leerlingen en studenten. Aan de leraren en docenten de taak om in alle vakken aandacht te besteden aan taal, zodat de taalvaardigheid van de leerlingen en studenten wordt versterkt.
Verschillende taaldomeinen komen in hun onderlinge relatie aan bod:
- taalverwerving
- taalontwikkeling en meertaligheid
- lezen: leesontwikkeling, vloeiend lezen, luisteren en begrijpend lezen
- schrijven
- spellen
De taaldomeinen worden belicht op basis van wetenschappelijke kennis over didactiek, professioneel handelen, instructie (scaffolding), differentiatie en het bevorderen van leerling betrokkenheid.
Deze mastermodule geeft inzicht in de ontwikkeling van gecijferdheid van leerlingen en in de wijze waarop het onderwijs daarop afgestemd kan worden in de diverse onderwijsvormen. De nadruk ligt op het onderwijsaanbod binnen de groep waarbij rekenprocessen voor leerlingen die zich niet vanzelfsprekend ontwikkelen een rol spelen. We behandelen differentiatiemodellen binnen het realistisch rekenen en gaan dieper in op diagnosticerend onderwijzen bij individuele leerlingen binnen de groep. De student denkt aan de hand van zijn leervragen proactief mee over de kwaliteit van het rekenwiskundeonderwijs voor alle leerlingen binnen het werkplekleren.
In deze module ligt de nadruk op het proces van veranderen vanuit een heldere visie op onderwijsverbetering en onderwijskwaliteit. Je gaat aan de slag met het het ‘waarom’ van de onderwijsverbetering, ‘wat’ je gaat doen en ‘hoe’ je dit gaat doen. Je gaat een onderwijsverbetering op het gebied van je specialisatie ontwerpen. Dit betekent dat je basiskennis krijgt over het inzetten van veranderingen in de onderwijsorganisatie.
Deze module wordt in 3 varianten aangeboden. Je volgt de variant (a, b of c) die hoort bij je specialisatie.
a) Onderwijsverbetering op het gebied van sociaal-emotioneel leren (specialisatie gedrag)
b) Onderwijsverbetering: taalrekenbeleid (specialisatie leren)
c) Onderwijsverbetering: de begeleider binnen innoveren (specialisatie begeleiden)
Begeleiden: Specialisatiemodules
In de rol van (intern) begeleider, kwaliteitscoördinator of zorgcoördinator heb je een bijzondere positie met verschillende ondersteunende rollen en taken binnen de school van de toekomst. De precieze invulling hangt af van factoren als wetgeving, onderwijsvisie, schoolbeleid, professionaliteit van collega’s en de cultuur op school. Je krijgt een goed beeld van de eisen die aan deze positie gesteld worden. Ook ontwikkel je een visie op wat voor begeleider jij wilt zijn en welke rol je kunt spelen om samen met het team passend en inclusief onderwijs te realiseren. Vanuit je positie als begeleider ga je aan de slag met een praktijkvraagstuk dat raakt aan de ontwikkelingen en het beleid binnen jouw organisatie.
In deze module leer je alles over groepsdynamiek, teamcommunicatie en teamleren. Je gaat aan de slag met het analyseren van een team binnen je organisatie. Hoe verloopt de samenwerking binnen dit team, hoe verloopt de interactie? Staan groepsleden welwillend ten opzichte van elkaar of juist niet? Door de kennis die je krijgt aangereikt kun je reflecteren op de processen en weet je waar verbeterpunten liggen.
Je verdiept je ook in verschillende aspecten van gespreksvoering. Je wordt uitgedaagd om op een bij jouw team passende wijze in gesprek te gaan met een toekomstgerichte focus en vanuit een houding van waardering en vertrouwen in elkaar. Je leert hoe je invulling geeft aan je rol als begeleider en gespreksleider en weet wat dat betekent voor jouw communicatie.
In deze module ligt de nadruk op het proces van veranderen vanuit een heldere visie op onderwijsverbetering en onderwijskwaliteit. Je gaat aan de slag met het ‘waarom’ en ‘waartoe’ van de onderwijsverbetering, ‘wat’ je gaat veranderen en ‘hoe’ je dit gaat doen als het om de interventies gaat. Je ontwerpt een onderwijsverbetering of verandering op het gebied van je specialisatie. Dit betekent dat het accent ligt op de veranderkundige basiskennis die nodig is voor veranderingen in de onderwijsorganisatie.
Deze module wordt in 3 varianten aangeboden. Je volgt de variant (a, b of c) die hoort bij je specialisatie.
a) Specialisatie gedrag: onderwijsverbetering op het gebied van sociaal-emotioneel leren.
b) Specialisatie leren: onderwijsverbetering: taalrekenbeleid.
c) Specialisatie begeleiden: onderwijsverbetering: de begeleider binnen innoveren.
Keuzemodules
Hoe zorg je ervoor dat leerlingen met ASS gezien en begrepen worden en de begeleiding krijgen die echt bij hen past? In deze mastermodule verdiep je je in de complexe en diverse ontwikkelbehoeften van deze leerlingen. ASS laat zich niet vangen in 1 vaststaand beeld, en effectieve ondersteuning begint bij het begrijpen van de leerling zelf. Structuur kan essentieel zijn, maar welke vorm daarvan werkt, verschilt per individu. Door écht te luisteren en in gesprek te gaan, ontdek je hoe je kunt aansluiten bij wat een leerling nodig heeft.
Communicatie vormt de sleutel in deze begeleiding. Een goed gesprek opent deuren, helpt signalen beter te interpreteren en biedt handvatten om gedrag niet alleen te herkennen, maar ook te begrijpen. Je leert verschillende verklaringsmodellen toepassen om inzicht te krijgen in de manier waarop ASS zich uit en wat dit betekent voor de dagelijkse onderwijspraktijk. Daarbij staat maatwerk centraal: geen standaardoplossingen maar een aanpak die past bij het kind.
Naast theoretische verdieping werk je met praktijkgerichte opdrachten waarin beeldmateriaal een essentiële rol speelt. Door te analyseren en een communicatieplan te ontwikkelen, leer je hoe je individuele leerlingen beter begeleidt en hoe je collega’s kunt ondersteunen in het creëren van een inclusieve leeromgeving.
Deze module biedt een inspirerende mix van kennis, inzicht en praktijkervaring, waarmee je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan het onderwijs voor leerlingen met ASS.
Inclusief onderwijs is geen toekomstvisie; het is een gedeelde verantwoordelijkheid die nu al in de praktijk wordt gebracht. Sinds Nederland in 2016 het VN-verdrag inzake de rechten van mensen met een handicap heeft geratificeerd, is het waarborgen van een inclusief onderwijssysteem op alle niveaus een verplichting. Maar hoe zorg je ervoor dat écht alle leerlingen en studenten kunnen deelnemen en zich optimaal kunnen ontwikkelen, ongeacht hun achtergrond, behoeften of mogelijkheden?
In deze inspirerende mastermodule staat de begeleiding van kinderen en jongeren binnen inclusief onderwijs centraal. Inclusie gaat hier verder dan alleen toegang tot onderwijs; het draait om gelijke participatie waarbij verschillen worden erkend en gerespecteerd. Je onderzoekt hoe je een omgeving creëert waarin elke leerling zich welkom voelt en de ondersteuning krijgt die nodig is. Dit doe je door je te verdiepen in concepten als kruispuntdenken, het sociale model en het Quality of Life-model. Ook leer je hoe inclusieve pedagogiek, denken van casus naar context, Universal Design for Learning (UDL), het ICF-model, Person Driven Planning en People First Language bijdragen aan een onderwijspraktijk waarin iedereen telt. Inclusief onderwijs gaat ook over jou, je collega’s en iedereen die betrokken is: wat hebben jullie nodig en hoe zorgen we er met elkaar voor dat iedereen kan meedoen. Binnen de module onderzoek je 3 essentiële vragen:
- Wie is de leerling of student?
- Wat heeft deze persoon nodig?
- Hoe kan hij of zij daadwerkelijk meedoen?
Door kritisch te kijken naar de verschillende ondersteuningsbehoeften ontwikkel je vaardigheden om effectief in gesprek te gaan met leerlingen en studenten. Je leert hoe je inclusie niet alleen als ideaal kunt beschouwen, maar ook concreet vormgeeft in de dagelijkse praktijk. Deze module biedt een diepgaande en praktijkgerichte leerervaring waarmee je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan een onderwijssysteem waarin niemand buitengesloten wordt.
Het middelbaar beroepsonderwijs is volop in beweging. Flexibele leertrajecten, hybride leeromgevingen en een sterke verbinding met het werkveld zijn essentieel om studenten klaar te stomen voor een snel veranderende maatschappij. Tegelijkertijd spelen uitdagingen zoals voortijdig schoolverlaten, doorstroom naar vervolgonderwijs en het bevorderen van motivatie een grote rol. Hoe kunnen onderwijsprofessionals hierop inspelen en studenten begeleiden naar een succesvolle toekomst?
Deze inspirerende mastermodule richt zich vooral op onderwijsprofessionals die in het voortgezet (speciaal) onderwijs, mbo en hbo werken. Je verdiept je in de nieuwste ontwikkelingen binnen het mbo en de invloed daarvan op jouw rol als begeleider. Je onderzoekt hoe beleid en praktijk samenkomen, met aandacht voor publiek-private samenwerking en een leven lang ontwikkelen. Daarnaast kijk je kritisch naar jouw eigen rol als docent en mentor: hoe kun je studenten op de best mogelijke manier ondersteunen in hun leer- en loopbaanontwikkeling?
Om een breder perspectief te bieden, bekijken we het mbo door de bril van invloedrijke denkers zoals Pierre Bourdieu, Ilias el Hadioui en Ronald Hünneman. Hun inzichten helpen om de dynamiek binnen het mbo-onderwijs beter te begrijpen en nieuwe strategieën te ontwikkelen die aansluiten bij de diversiteit van studenten. Deze module biedt theoretische verdieping en vooral praktische handvatten die je direct in kan zetten in de onderwijspraktijk.
Lezen en schrijven zijn de fundamenten van onderwijs, maar wat als deze basis niet vanzelfsprekend is? Hoe ondersteun je leerlingen met ernstige lees- en spellingsproblemen of dyslexie het best zodat ze vaardigheden en zelfvertrouwen ontwikkelen en niet vastlopen?
In deze mastermodule verdiep je je in de nieuwste wetenschappelijke inzichten en leer je hoe je deze toepast in de onderwijspraktijk. Met een kritische en onderzoekende houding ontdek je hoe je onderbouwde keuzes maakt die bijdragen aan effectief en inclusief onderwijs. Je ontwikkelt expertise in het begeleiden van individuele leerlingen en krijgt de tools in handen om het onderwijs op schoolniveau te verbeteren.
Vanuit een handelingsgericht perspectief leer je hoe je planmatig en doelgericht onderzoek uitvoert, realistische onderwijsdoelen formuleert en onderwijsbehoeften van leerlingen met dyslexie in kaart brengt. Daarbij ontwikkel je de vaardigheden om de begeleiding in de klas te versterken en het bredere onderwijsbeleid rondom lees- en spellingsproblematiek te verbeteren. De nadruk bij de signalering ligt bij leerlingen in het badisonderdwijs. Voor het voortgezet en beroepsonderwijs ligt de nadruk meer op begeleiding en ondersteuning.
Met deze module verdiep je je kennis en maak je daadwerkelijk impact. Door je expertise in te zetten, help je leerlingen hun leerpotentieel te benutten en vergroot je hun kansen op school en daarna.
Reken- en wiskundeproblemen kunnen het leerproces van een leerling aanzienlijk belemmeren en het zelfvertrouwen ondermijnen. Hoe achterhaal je waar de knelpunten liggen en welke ondersteuning helpt? In deze mastermodule verdiep je je in de diagnostiek en begeleiding van leerlingen met ernstige rekenproblemen of dyscalculie. Je krijgt inzicht in effectieve interventies en handelingsgericht werken.
Je leert hoe je een diepgaand diagnostisch onderzoek uitvoert bij een individuele leerling waarbij je de stappen van handelingsgericht werken doorloopt. Je voert diagnostische gesprekken en zet verschillende methoden in. Zo krijg je inzicht in specifieke onderwijsbehoeften. Dit vormt de basis voor effectieve begeleiding waarbij je interventies toepast die aansluiten bij de leerling en bijdragen aan het versterken van rekenvaardigheden.
Deze module biedt theoretische verdieping en praktische tools om rekenproblemen in het onderwijs effectief te signaleren en aan te pakken. Je leert een onderbouwde en op maat gemaakte aanpak te ontwikkelen. Daarbij staat zowel de individuele leerling als de bredere onderwijscontext centraal. Ook versterk je je diagnostische en didactische vaardigheden. Zo lever je een waardevolle bijdrage aan beter rekenonderwijs. Met de kennis en inzichten uit deze module help je leerlingen met meer vertrouwen en succes om te gaan met rekenen en wiskunde.
Hoe zorg je ervoor dat leerlingen met kenmerken van hoogbegaafdheid de ondersteuning en uitdaging krijgen die zij nodig hebben om hun talenten volledig tot bloei te laten komen? In deze mastermodule verdiep je je in de complexe wereld van cognitieve begaafdheid en onderzoek je hoe je onderwijs en begeleiding zo kunt vormgeven dat deze leerlingen tot hun recht komen én gemotiveerd en betrokken blijven.
Je maakt kennis met uiteenlopende wetenschappelijke opvattingen over hoogbegaafdheid en hoe deze zich door de tijd heen hebben ontwikkeld. Door verschillende signaleringsinstrumenten te bestuderen en toe te passen, leer je hoe je (hoog)begaafdheid herkent. Theorie wordt direct gekoppeld aan de praktijk, zodat je met vernieuwende en doeltreffende strategieën kunt bijdragen aan een leeromgeving waarin deze leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen.
Vertrekkend vanuit een individuele leerling of een groep leerlingen onderzoek je hun specifieke ondersteunings- en begeleidingsbehoeften. Daarbij kijk je naar wat nodig is om hun talenten verder te stimuleren en naar mogelijke belemmeringen in hun ontwikkeling. Je formuleert concrete oplossingen en werkt aan vernieuwingen die direct toepasbaar zijn in de onderwijspraktijk. Waar mogelijk zet je deze inzichten om in actie, zodat je theoretisch onderlegd bent en verandering teweegbrengt.
Deze module biedt een inspirerende en uitdagende leerervaring voor onderwijsprofessionals die een verschil willen maken voor (hoog)begaafde leerlingen. Door je kennis te verdiepen en je begrip te versterken, draag je bij aan een onderwijssysteem waarin talent wordt opgemerkt en de ruimte krijgt om zich volledig te ontplooien.
De ontwikkeling van jonge kinderen is een dynamisch en fascinerend proces. Nieuwsgierigheid drijft hen om de wereld om zich heen te verkennen en betekenis te geven aan nieuwe ervaringen. Hoe kun je als professional deze natuurlijke drang tot ontdekken optimaal ondersteunen en verrijken? In deze mastermodule verdiep je je in de brede ontwikkeling van het jonge kind en leer je hoe je deze op een betekenisvolle en effectieve manier kunt begeleiden.
Ontwikkeling verloopt sprongsgewijs en ieder kind volgt hierin zijn eigen tempo. Betrokkenheid is een essentiële indicator voor leren en vraagt om een stimulerende leeromgeving waarin zowel input leren als ontdekkend leren een plek krijgen. Een transactionele aanpak biedt handvatten om in te spelen op de specifieke onderwijsbehoeften van jonge kinderen, waarbij interactie met de omgeving een cruciale rol speelt. Door kritisch te kijken naar bestaande visies op leren en ontwikkelen ontstaan nieuwe perspectieven op wat goed onderwijs voor de komende generatie inhoudt. Wat werkt écht? Hoe stimuleren we subjectvorming en socialisering op een manier die past bij de behoeften van het kind én de maatschappij van de toekomst?
Deze module biedt diepgaand inzicht in de brede ontwikkeling van het jonge kind en geeft ook concrete handvatten om het onderwijs aan deze doelgroep te versterken. Je leert hoe je theoretisch en praktijkgericht onderwijs vormgeeft. Daarbij maak je bewuste keuzes in hoe je jonge kinderen begeleidt en uitdaagt. Met nieuwe kennis en een frisse blik op pedagogiek en didactiek vergroot je jouw impact als onderwijsprofessional en draag je bij aan de ontwikkeling van de volgende generatie.
Onderwijs staat nooit stil. Nieuwe onderwijskundige inzichten, beleidsontwikkelingen en technologische vooruitgang zorgen ervoor dat zowel leidinggevenden als leraren voortdurend in een proces van verandering en innovatie zitten. Maar wat maakt een onderwijsorganisatie écht innovatief en lerend? Hoe zorg je ervoor dat vernieuwen een krachtig en duurzaam proces is dat gedragen wordt door het hele team en niet slechts een reactie op veranderingen?
In deze mastermodule onderzoek je wat een innovatieve en lerende cultuur kenmerkt en breng je deze binnen je eigen organisatie in kaart. Je verdiept je in de dynamiek van onderwijsinnovaties en ontdekt hoe je deze effectief ontwerpt, begeleidt en implementeert. Het inspireren en betrekken van teamleden staat hierbij centraal. Je leert hoe je weerstand tegen verandering herkent en ombuigt naar betrokkenheid en eigenaarschap. Wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen geven je concrete handvatten om te begrijpen wat werkt en, vooral, hoe je innovatie succesvol in gang zet.
Met deze module versterk je jouw leiderschap in onderwijsvernieuwing. Onderbouwd door relevante verandertheorieën ontwerp je een eigen innovatie. Je krijgt ook de ruimte om deze (deels) uit te voeren. Het betreft een innovatieontwerp met een korte doorlooptijd – een zogenaamde sprint – waarin je snel en doelgericht tot actie komt en bijstuurt waar nodig. Innoveren en leren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met de inzichten uit deze module leer je hoe je deze wisselwerking optimaal benut. Zo ontwikkel je je tot een inspirerende leider die verandering mogelijk maakt en blijvend verankert binnen de onderwijspraktijk.
Hoe zorg je ervoor dat jouw school zich stevig positioneert in een snel veranderende samenleving en onderwijs aanbiedt dat toekomstbestendig is? Onderwijsinstellingen staan voortdurend voor de uitdaging om in te spelen op maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Deze mastermodule biedt inzicht hoe je als leidinggevende trends signaleert en vertaalt naar een strategische koers die past bij de identiteit en ambities van je school.
Je analyseert de dynamiek tussen interne en externe factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van je organisatie. Met behulp van een krachtenveldanalyse breng je in kaart welke veranderingen druk uitoefenen en waar ruimte is voor invloed. Je ontwikkelt verschillende scenario’s en betrekt stakeholders binnen én buiten de school actief. Zo leer je hoe je het onderwijs duurzaam kunt positioneren en vernieuwen.
Deze module biedt theoretische inzichten en daagt je uit ze direct toe te passen in de praktijk. Je onderzoekt hoe strategische keuzes de schoolorganisatie versterkenen jouw rol als leidinggevende beïnvloeden. Door inzicht te krijgen in de dynamiek van ‘druk’ en ‘invloed’ ontwikkel je een doordachte, daadkrachtige benadering waarmee je een strategische koers uitzet voor een concreet veranderkundig vraagstuk binnen jouw organisatie. Zo versterk je jouw leiderschap en draag je bij aan een toekomstgericht onderwijslandschap.
Hoe creëer je een krachtige onderwijsomgeving waarin nieuwkomers de taal leren, zich thuis voelen en de kans krijgen om zich optimaal te ontwikkelen? Onderwijs voor nieuwkomers vraagt om een toekomstgerichte visie waarin internationale ontwikkelingen en lokale uitdagingen samenkomen. In deze mastermodule onderzoek je hoe jouw school zich kan positioneren om deze leerlingen de beste kansen te bieden.
Je analyseert hoe het onderwijs kan anticiperen op maatschappelijke veranderingen en hoe interne en externe factoren de onderwijspraktijk beïnvloeden. Met een krachtenveldanalyse breng je in kaart welke elementen ‘druk’ uitoefenen en waar ruimte is voor invloed. Dit helpt bij het ontwikkelen van scenario’s die bijdragen aan een inclusieve en effectieve leeromgeving. Stakeholders binnen en buiten de school betrekken, speelt hierbij een essentiële rol. Zo wordt nieuwkomersonderwijs ook door de bredere gemeenschap gedragen.
Deze module biedt theoretische inzichten én praktische handvatten om nieuwkomersonderwijs duurzaam en strategisch te versterken. Je ontwikkelt een visie die past bij de behoeften van jouw school en onderzoekt hoe je als leidinggevende effectief kunt inspelen op de dynamiek van verandering. Je investeert in sterke relaties met de omgeving. Zo bouw je aan een onderwijspraktijk waarin elke nieuwkomer zich gezien, gehoord en gesteund voelt.
Een veilige schoolomgeving is essentieel voor de ontwikkeling en het welzijn van leerlingen en professionals. Maar wat maakt een onderwijsomgeving sociaal veilig? Hoe zorg je ervoor dat alle betrokkenen zich gezien, gehoord en beschermd voelen? In deze mastermodule onderzoek je de kern van sociale veiligheid. Ook leer je hoe je hier als professional actief aan bijdraagt.
Op basis van theoretische inzichten en het wettelijk kader breng je de sociale veiligheid binnen jouw beroepspraktijk in kaart. Je onderzoekt het algemene veiligheidsklimaat. Ook zoom je in op thema’s als agressie, pesten en polarisatie. Je maakt een analyse en koppelt deze aan een persoonlijke, onderbouwde visie. Zo leer je hoe je sociale veiligheid duurzaam versterkt.
Sociale veiligheid vraagt om een gezamenlijke inspanning. Daarom onderzoek je welke rollen en verantwoordelijkheden verschillende betrokkenen binnen jouw organisatie hebben en hoe zij bijdragen aan een veilige schoolcultuur. Je onderzoekt hoe je teamleden kunt meenemen in dit proces en hoe je proactief handelt om risico’s te verminderen en een positief klimaat te bevorderen.
Deze module biedt inzicht in de theorie achter sociale veiligheid en concrete handvatten om beleid en praktijk te verbinden. Met deze kennis kun je gericht werken aan een leeromgeving waarin iedereen zich veilig voelt en tot bloei kan komen.
Jonge kinderen ontwikkelen zich spelenderwijs. Spel is een bron van plezier en een krachtige motor voor cognitieve, sociale, emotionele en motorische groei. Wat gebeurt er als deze natuurlijke ontwikkeling stagneert? Hoe kun je als leraar of begeleider spelgericht inspelen op de onderwijsbehoeften van kinderen die afhankelijk zijn van rijk spel om verder te groeien?
In deze module verdiep je je in spelontwikkeling en diagnostiek bij kinderen van 2 tot 7 jaar. Je leert hoe je spelobservaties en spelanalyses uitvoert om stagnaties te herkennen en passende interventies in te zetten. Als medespeler ondersteun je in de zone van de naaste ontwikkeling. Zo help je kinderen hun spel weer op gang te brengen en hun stimuleer je hun ontwikkeling.
Deze module biedt een stevige theoretische basis, maar ook sterk praktijkgericht. Je werkt met eigen beeldmateriaal om spelgedrag te analyseren en begeleidingsstrategieën te ontwikkelen die direct toepasbaar zijn in jouw onderwijspraktijk. Deze module wordt alleen fysiek aangeboden omdat spel het best begrepen en begeleid wordt door het te ervaren. Dit biedt een unieke kans om spelinterventies in een interactieve setting te oefenen en verfijnen. Zo ondersteun je de ontwikkeling van jonge kinderen met vertrouwen.
In de laatste fase van je opleiding volg je de module eindassessment. Hierin werk je toe naar het afstuderen. Tijdens deze module word je begeleid in de stappen die je moet zetten om uiteindelijk je masterdiploma te halen. Je krijgt uitleg over de module eindassessment, werkt aan portfolio-opdrachten waarmee je de 6 leeruitkomsten visie, kennis, creatief vraagstuk oplossend vermogen, onderzoekend vermogen, communicatie en reflectie op het niveau van de professionele masterstandaard (Vereniging Hogescholen, 2019) aantoont.
De module eindassessment bestaat uit 2 onderdelen: het schriftelijke portfolio-assessment en het mondelinge assessment. Tijdens het mondelinge assessment hou je een pitch en verantwoord je de keuzes die je hebt gemaakt. Zowel het portfolio- als het mondelinge assessment wordt afgenomen door twee assessoren.
Je sluit elke module af met een beroepsproduct. Deze beroepsproducten zijn breed omschreven zodat ieder er in eigen context mee aan de slag kan. Je stelt aan het begin van de module leervragen op die passend zijn bij je leerwerkplek, aansluiten op de doelen van de module en toewerken naar de leeruitkomsten van de opleiding. Vaak kiezen studenten voor het uitwerken van een verslag als beroepsproduct. Je kunt bij een aantal modules echter ook kiezen voor een creatievere vorm. Denk aan een vlog, film, poster of artikel gecombineerd met een reflectieverslag. Bij één module, namelijk werken met schooldata, heb je naast het uitwerken van een beroepsproduct ook een tentamen.
Werken in leerteams
Bij de online Master EN werk je samen met andere studenten in een leerteam. Je gaat met deze ervaren professionals tijdens zogenaamde ‘leeractiviteiten’ aan de slag met de complexiteit van de beroepspraktijk. De focus ligt daarbij op het proces van leren en samenwerken en op het uitwisselen van vakinhoudelijke informatie. Voorbeelden van leeractiviteiten zijn rollenspellen, videoanalyses en brainstorm- of klankbordsessies. Je wisselt kennis uit en oefent vaardigheden zoals gespreks- en reflectietechnieken en onderzoeksvaardigheden. Ook geef je elkaar feedback.
Lesdagen en -tijden 2025-2026
Bij aanvang van de opleiding kies je voor woensdag óf donderdag. Dit blijft gedurende twee jaar je vaste lesdag. Geef dit aan tijdens je inschrijving in Studielink.
LET OP: Elke specialisatie kan alleen worden aangeboden bij voldoende aanmeldingen voor de betreffende lesdag.
Lesdag online | Lestijden | Specialisaties |
Woensdag | 19.00 - 21.00 | Begeleiden, Gedrag, Leren |
Donderdag | 19.00 - 21.00 | Begeleiden, Gedrag, Leren |
LET OP: Elke specialisatie kan alleen worden aangeboden bij voldoende aanmeldingen.
Lesdag online | Lestijden | Specialisaties |
Woensdag | Avond | Alle specialisaties |
Wat | Waar | Wanneer |
Keuzemodules* | Online/Utrecht | Drie zaterdagen 10.00 - 16.00 uur |
Inspiratiedagen** | Utrecht | Drie zaterdagen 10.00 - 16.00 uur |
* Veel keuzemodules worden zowel online als op locatie in Utrecht aangeboden.
** Niet verplicht, wel inspirerend.
De Educational Needs docenten
De docenten van de Master Educational Needs hebben praktijkervaring en minimaal een hbo-master. Enkele docenten stellen zich kort voor.
Marijke is werkzaam als ontwikkelaar en docent bij de specialisatie Gedrag. Met haar vlotte manier van lesgeven en haar passie voor de risicojeugd, wil zij zich bij de master Educational Needs met name hardmaken voor de Mbo doelgroep. Je kunt haar dan ook treffen bij de module Coachen en Begeleiden in het Mbo, die zij ontwikkeld heeft.