De opleiding

Als je al ervaring hebt met natuurkunde val je al vanaf met eerste jaar met je neus in de boter. Je verbreedt je kennis, maar leert ook kennis overbrengen op jongeren.

Je bepaalt je eigen leerdoelen en werkt tijdens deze deeltijdopleiding in je eigen tempo. Je beginkennis bepaalt hoeveel je nog moet bijleren. Leren in de praktijk staat voorop. Je komt niet alleen te weten hoe je op een creatieve manier kennis overbrengt, maar staat vanaf het eerste jaar al voor de klas om ervaring op te doen.

Leraar Omgangskunde, tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding leraar Natuurkunde tweedegraads

In het eerste jaar ga je aan de slag met vakinhoud, didactiek en onderwijskunde, zodat je leert hoe je lesgeeft aan jongeren. Je leert bijvoorbeeld de uiteenlopende waarden, normen, gewoontes en behoeftes van verschillende leerlingen in de klas kennen en weet hoe je hiermee omgaat. Daarnaast leer je bijvoorbeeld hoe de energie- en waterhuishouding van je huis werkt en hoe je uitlegt wat het verschil is tussen spanning en stroom. Vanaf november loop je ook stage op een school voor voortgezet onderwijs of beroepsonderwijs. Om over deze onderwerpen les te geven, is het belangrijk dat je beschikt over zelfkennis. Dit betekent dat je op onderzoek uitgaat naar wie je bent als persoon en wat je drijft.

Vakken jaar 1

Je krijgt de ruimte op naar eigen inzicht en in je eigen tempo kennis en vaardigheden op te doen. Je verdiept je verder in verschillende natuurkundige begrippen en gaat steeds meer stage lopen. Je begrijpt steeds beter wat voor type leraar je bent en welke school goed bij je past. In het laatste jaar studeer je af door een opdracht voor je stageplek en een assessment te maken. Je kunt de minor eventueel gebruiken om zonder studievertraging een tweede bevoegdheid voor scheikunde te halen.


Losse modules

Ben je al leraar of wil je herintreden? Als je al een lerarenbevoegdheid hebt, kun je ervoor kiezen om één of meerdere bachelormodules te volgen om je kennis te verdiepen of weer op te frissen. De meeste van deze modules kunnen we ook incompany verzorgen.

Bekijk de modules

Docenten

De docenten zijn gerenommeerde deskundigen op hun vakgebied met passie voor hun vak.

Overige informatie

Je neemt zelf de regie in handen over je eigen leerproces. Je eindkwalificaties geven aan welke resultaten je moet behalen, maar je bepaalt zelf de weg, het tempo en de volgorde om daar te komen. Er is een begeleider om je te helpen. Tijdens je opleiding staan vakkennis, pedagogische en didactische vaardigheden en ervaring voor de klas centraal.

Tijdens de deeltijdopleiding leraar natuurkunde tweedegraads leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van je tweede studiejaar krijg je een bindend studieadvies*. Om door te kunnen stromen heb je minimaal 50 studiepunten van de propedeuse nodig (vrijgestelde studiepunten tellen niet mee). Haal je dit niet, dan moet je stoppen met de opleiding.

*Onder voorbehoud, nog geen besluit genomen over 'bindend' of 'dringend' studieadvies.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Bereken met de collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht hoe hoog jouw collegegeld uitvalt. Ben je al leraar, dan kun je ook in aanmerking komen voor een lerarenbeurs of een tegemoetkoming leraren. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 200 kwijt.

Combineer je opleiding hbo leraar natuurkunde tweedegraads bijvoorbeeld met een opleiding tot leraar scheikunde. Met een dubbele bevoegdheid mag je lesgeven in meerdere vakken en vergroot je je kans op een nieuwe baan.

Interesse in de bachelor Leraar Natuurkunde tweedegraads?