De opleiding

Als je al ervaring hebt met natuurkunde val je al vanaf met eerste jaar met je neus in de boter. Je verbreedt je kennis, maar leert ook kennis overbrengen op jongeren.

Je bepaalt je eigen leerdoelen en werkt tijdens deze deeltijdopleiding in je eigen tempo. Je beginkennis bepaalt hoeveel je nog moet bijleren. Leren in de praktijk staat voorop. Je komt niet alleen te weten hoe je op een creatieve manier kennis overbrengt, maar staat vanaf het eerste jaar al voor de klas om ervaring op te doen.

Leraar Omgangskunde, tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding leraar Natuurkunde tweedegraads

In het eerste jaar van je opleiding zet je je eerste stappen als docent. Je krijgt les in hoe je leraar moet zijn en vanaf november sta je één dag in de week voor de klas. Daarnaast krijg je les in elektriciteit, kracht en beweging, duurzaam energie- en watergebruik en wiskunde. Met medestudenten ontwerp je een project voor leerlingen van een middelbare school.
Vakken jaar 1

Je weet al steeds beter wat voor leraar je wilt zijn. En je weet welk soort school goed bij je past. Eén dag in de week geef je les. Je kunt natuurkundige verschijnselen steeds beter uitleggen en in de praktijk toepassen. Aan het einde van het jaar beslis je of je les wil geven in de onderbouw van havo en vwo of in het beroepsonderwijs.

Vakken jaar 2

In het derde jaar sta je twee dagen per week voor de klas. Samen met de school bepaal je projecten waarmee je aan de slag gaat. Op het gebied van natuurkunde ga je steeds meer de diepte in en leer je meer over bijvoorbeeld fysica en atomen. Je krijgt steeds meer handigheid in het werken als leraar. Aan het einde van het jaar kun je zelfstandig voor de klas staan.
Vakken jaar 3

In het laatste jaar van je studie studeer je af. Je staat inmiddels drie dagen per week voor de klas. In overleg met de school waar je werkt, werk je aan je afstudeerproject. Je verbreedt je kennis door een minor te volgen bij andere opleidingen of je gebruikt je minor om een tweede bevoegdheid te halen voor scheikunde. De rest van de tijd ben je bezig met de voorbereiding op je eindassessment.

Vakdidactisch Handelen D: profileren
Aan het einde van het jaar studeer je af en ben je klaar om als leraar natuurkunde tweede-graads volledig voor de klas te staan. Wat heb je daarvoor nodig en wat moet je nog bijleren? Samen met je leerwerkplek en aan de hand van door de HU opgestelde leeruitkomsten bepaal je waarmee je aan de slag gaat. Je onderzoekt je onderwerp op basis basis van literatuur, doet (nog meer) praktijkervaring op door colleges te volgen en te praten met (ervarings)deskun-digen en gebruikt je eigen ervaring voor de klas.

Kennistoets en Assessment startbekwaam
Ben je klaar om als leraar natuurkunde tweedegraads voor de klas te staat? Je maakt een kennistoets en een afstudeeropdracht om je studie af te ronden.

HU Lerarenopleidingen biedt een brede variant aan voor natuur- en scheikunde of voor natuurkunde en techniek. In een aangepast programma haal je een extra bevoegdheid voor scheikunde of techniek.

Wil je een losse module volgen?

Ben je al leraar of wil je herintreden? Als je al een lerarenbevoegdheid hebt, kun je ervoor kiezen om één of meerdere bachelormodules te volgen om je kennis te verdiepen of weer op te frissen. De meeste van deze modules kunnen we ook incompany verzorgen.

Bekijk de modules

De Leraar Natuurkunde docenten

De docenten zijn gerenommeerde deskundigen op hun vakgebied met passie voor hun vak.

Meer weten over deze opleiding?

Je neemt zelf de regie in handen over je eigen leerproces. Je eindkwalificaties geven aan welke resultaten je moet behalen, maar je bepaalt zelf de weg, het tempo en de volgorde om daar te komen. Er is een begeleider om je te helpen. Tijdens je opleiding staan vakkennis, pedagogische en didactische vaardigheden en ervaring voor de klas centraal.

Tijdens de deeltijdopleiding leraar natuurkunde tweedegraads leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in de opleiding óf om te stoppen met de opleiding.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Ben je al leraar, dan kun je ook in aanmerking komen voor een lerarenbeurs of een tegemoetkoming leraren. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 200 kwijt.

Combineer je opleiding hbo leraar natuurkunde tweedegraads bijvoorbeeld met een opleiding tot leraar scheikunde. Met een dubbele bevoegdheid mag je lesgeven in meerdere vakken en vergroot je je kans op een nieuwe baan.

Leraar Natuurkunde, gebouw Padualaan 97

Interesse in de bachelor Leraar Natuurkunde tweedegraads?