De opleiding

Tijdens de deeltijdopleiding hbo leraar Duits tweedegraads krijg je steeds betere kennis van de Duitse taal en cultuur, door ver- schillende vakken en bijvoorbeeld dagexcursies in Duitsland en een week naar Berlijn. Je krijgt ook les in (vak)didactisch en pedago- gisch handelen.

Je wordt geen leraar Duits door alleen in de klas te zitten. Je leert flexibel, in je eigen tempo en in de praktijk. Er wordt gekeken naar je huidige kennis en vaardigheden om te bepalen wat je nog moet bijleren.

Leraar Duits, tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding Leraar Duits tweedegraads

Je duikt meteen in de Duitse taal en cultuur. Je leert alles over Duitse literatuur, cultuur en (moderne) geschiedenis. Daarnaast spijker je je taalvaardigheid, uitspraak, woordenschat en grammatica bij. Maar je leert ook wat het is om leraar te zijn. Vanaf februari loop je al één dag per week stage.

Vakken jaar 1

Je krijgt ruimte om op eigen tempo te studeren en je eigen leerdoelen te bepalen. Je blijft werken aan je taalvaardigheid en leert ook alles over de Duitse kunst en literatuur. Je maakt een aantal excursies naar Duitse steden waar je andere studenten rondleidt. Je loopt steeds meer dagen stage. In het laatste jaar maak je voor je stageschool een afstudeeropdracht en word je voorbereid op je assessment.

Wil je een losse module volgen?

Ben je al leraar of wil je herintreden? Als je al een lerarenbevoegdheid hebt, kun je ervoor kiezen om één of meerdere bachelormodules te volgen om je kennis te verdiepen of weer op te frissen. De meeste van deze modules kunnen we ook incompany verzorgen.

Bekijk de modules

De Leraar Duits docenten

Het docententeam bestaat uit lerarenopleiders die allemaal ook zelf als leraren in het voortgezet onderwijs hebben gewerkt. De helft van het team komt oorspronkelijk uit Duitsland en is native speaker van de Duitse taal.

Meer weten over deze opleiding?

Je neemt zelf de regie in handen over je eigen leerproces. Je eindkwalificaties geven aan welke resultaten je moet behalen, maar je bepaalt zelf de weg, het tempo en de volgorde om daar te komen. Je leerteambegeleider helpt je daarbij. Tijdens je opleiding staan vakkennis, pedagogische en didactische vaardigheden en ervaring voor de klas centraal.

Tijdens de deeltijdopleiding hbo leraar Duits tweedegraads leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze innovatieve manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in de opleiding óf om te stoppen met de opleiding.

Je kunt een dubbele lesbevoegdheid halen. Je mag dan lesgeven in twee vakken. Daarmee vergroot je de kans op het vinden van een nieuwe baan.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Ben je al leraar, dan kun je ook in aanmerking komen voor een lerarenbeurs of een tegemoetkoming leraren. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 200 tot € 450 kwijt.

Leraar Duits, gebouw Padualaan 97

Interesse in de bachelor Leraar Duits tweedegraads?