De opleiding

Tijdens de deeltijdopleiding hbo leraar Duits  leer je de Duitse taal en cultuur steeds beter kennen. Dat doe je door vakken te volgen, dagexcursies naar Duitsland te ondernemen en een week naar Berlijn te gaan. Je krijgt ook les in (vak)didactisch en pedagogisch handelen.

Je wordt geen leraar Duits door alleen in de klas te zitten. Je leert flexibel, in je eigen tempo en in de praktijk. Er wordt gekeken naar je huidige kennis en vaardigheden om te bepalen wat je nog moet bijleren.

Leraar Duits, tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding Leraar Duits tweedegraads

In het eerste leer je “boven de stof” te staan. Je werkt aan je taalvaardigheid, je leert literatuur en andere teksten interpreteren, je maakt je de basis van de linguïstiek en de beginselen van wat je moet weten over de DACH-landen (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) eigen.

Ook loop je vanaf februari een dag per week stage. Je observeert dan hoe leerlingen en docenten zich gedragen. Langzamerhand ga je ook zelf les geven. Dat bouw je op: je begint met enkele opdrachten en zo werk je toe naar een hele les.

Vakken jaar 1

In jaar 2 verdiep je je verder in de Duitstalige landen. Je richt je steeds meer op de vraag hoe je deze stof op een didactische wijze overbrengt. In de lente van jaar 2 ga je een aantal weken naar een stad in een DACH-land. Daar volg je op een universiteit of hogeschool verschillende cursussen.

Je gaat naar 2 dagen stage per week. Daarbij horen ook meer verantwoordelijkheden in jouw afspreken met je leerteam- en werkplekbegeleider.

In jaar 3 ligt de focus steeds meer op het lesgeven. Ook vakinhoudelijk richt je je nu vooral op hoe je de lesstof op een didactische wijze overbrengt. Daarnaast verdiep je je in onderzoeksliteratuur.

In je afstudeerjaar sta je een paar dagen per week voor de klas. De andere helft van het jaar volg je een minor of keuzevakken. Dit vul je zelf in.

Wil je een losse module volgen?

Ben je al leraar of wil je herintreden? Als je al een lerarenbevoegdheid hebt, kun je ervoor kiezen om één of meerdere bachelormodules te volgen om je kennis te verdiepen of weer op te frissen. De meeste van deze modules kunnen we ook incompany verzorgen.

Bekijk de modules

De Leraar Duits docenten

Het docententeam bestaat uit lerarenopleiders die allemaal ook zelf als leraren in het voortgezet onderwijs hebben gewerkt. De helft van het team komt oorspronkelijk uit Duitsland en is native speaker van de Duitse taal.

Meer weten over deze opleiding?

Voor een extra uitdaging kies je ervoor om een tweede lesbevoegdheid te halen voor het vak Geschiedenis. Na vier jaar sta je dan als leraar geschiedenis en Duits voor de klas.

Je neemt zelf de regie in handen over je eigen leerproces. Je eindkwalificaties geven aan welke resultaten je moet behalen, maar je bepaalt zelf de weg, het tempo en de volgorde om daar te komen. Je leerteambegeleider helpt je daarbij. Tijdens je opleiding staan vakkennis, pedagogische en didactische vaardigheden en ervaring voor de klas centraal.

Tijdens de deeltijdopleiding hbo leraar Duits tweedegraads leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze innovatieve manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in de opleiding óf om te stoppen met de opleiding.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Ben je al leraar, dan kun je ook in aanmerking komen voor een lerarenbeurs of een tegemoetkoming leraren. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 200 tot € 450 kwijt.

Leraar Duits, gebouw Padualaan 97

Interesse in de bachelor Leraar Duits tweedegraads?