Wist je dat bijna 2 miljoen mensen een huidaandoening hebben? En dat de huid je grootste orgaan is? Als huidtherapeut doe je er alles aan om klachten door huidaandoeningen te verminderen, op te lossen of te voorkomen. Denk aan pijn en jeuk, maar ook aan psychische problemen. Door een juiste behandeling en psychologische begeleiding zorg je ervoor dat mensen zich weer zekerder voelen over hun huid.

Ben jij gedreven, ondernemend en zelfstandig en heb je een grote passie voor de huidzorg? Kies dan voor de deeltijdopleiding Huidtherapie bij Hogeschool Utrecht en volg een leerroute die bij jouw situatie en ervaring past.

Handig om te weten

Aanmelddeadline t/m 15 januari
Startmoment 2 september
Lesdata Eens in de week op maandag
Studie-investering Circa 24 uur per week
Collegegeld € 2601 (vrij van btw)

Dit is het minimale collegegeldtarief per jaar. Bereken welk tarief voor jou geldt.

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Locatie Bolognalaan 101 Utrecht
Diploma Bachelor of Science (BSc)
Croho-naam B Huidtherapie
Croho-code 34091
Vier personen rondom een tafel. Een vrouw kijkt alleen op haar laptop. Twee andere vrouwen kijken met een man mee op zijn laptop.
De opleiding

Verdiep je in huidproblemen

In deze studie leer je huidproblemen signaleren, onderzoeken en behandelen. Denk aan pigment, huidtumoren, acné, littekens, wonden en oedeem.

Drie huidtherapeuten behandelen een patiënt met een medisch apparaat op het gezicht
Carrièreperspectief

Help mensen met huidproblemen

Als afgestudeerd huidtherapeut kun je straks op vele plekken aan het werk. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis of (para)medisch centrum. Of begin jij straks je eigen praktijk?

Je persoonlijke leerroute

Bij Hogeschool Utrecht studeer je elke maandag samen. Samen met je docent bepaal je wat daarin mogelijk is. Zo kun je je studie zoveel mogelijk afstemmen op je werk- en privésituatie en kennisniveau.

Aangemeld, en nu?

Bekijk wat de volgende stappen zijn nadat je je hebt aangemeld.

Wat kost een hbo-opleiding?

Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding Huidtherapie? Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je ongeveer € 1000 kwijt.

Waarom Huidtherapie studeren bij de HU?

  • Midden in het land

    Utrecht is centraal gelegen. Je kunt de locaties van de HU goed bereiken per openbaar vervoer en de auto.

  • Combineer studie, werk en privé

    Door de grote mate van zelfstandig leren, kun je je studie goed inpassen in je drukke leven.

  • Volg praktijkgericht onderwijs

    Jouw ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. En wat je leert, pas je meteen toe in je werk.

Veelgestelde vragen

Nee, je hoeft niet verplicht werkzaam te zijn in het werkveld. Wel is het belangrijk dat je enkele jaren werkervaring hebt opgedaan. Dit mag in de gezondheidszorg zijn, maar ook in een andere branche.

Vrijstellingen worden alleen in uitzonderlijke gevallen toegekend via een verzoek aan de examencommissie. Heb je eerder een minor gevolgd met een waarde van 30 studiepunten? Dan kan dit mogelijk leiden tot een vrijstelling.
In principe volg je al het onderwijs en sluit je dit af met een toets. Als je slaagt, ontvang je de bijbehorende studiepunten. Heb je al veel ervaring met bepaalde onderwerpen, dan kan dit ertoe leiden dat je minder voorbereidingstijd nodig hebt.

In de eerste twee studiejaren is versnellen niet mogelijk. Vanaf jaar 3 en 4 kun je wel versnellen door onderwijsonderdelen te combineren. Let op: dit kan betekenen dat je meerdere dagen per week naar school of stage moet.

Ga naar Toelatingseisen Bachelor Huidtherapie - Deeltijd | Hogeschool Utrecht
Twijfel je over de waarde van je diploma? Dan kun je dit navragen bij DUO.

In het derde en vierde jaar loop je stage. Tijdens deze jaren volg je geen reguliere lessen aan de HU, met uitzondering van enkele terugkomdagen en intervisiebijeenkomsten.
De stagedag in de deeltijdopleiding is op maandag.

Je hebt één vaste lesdag per week. Tot nu toe is dat altijd op maandag, van 09:00 tot 18:00 uur.

Dat verschilt per periode, maar reken op een gemiddelde studiebelasting van 24 uur per week, inclusief de lesdag. Dit kan toenemen in toetsweken of stageperiodes.

Veel studenten combineren de deeltijdopleiding met een baan of gezin. Dit vraagt wel om goede planning en motivatie. We adviseren om vooraf te bespreken met je werkgever of omgeving welke tijdsinvestering nodig is.

De inhoud en eindkwalificaties zijn hetzelfde. In de deeltijdopleiding leer je zelfstandiger en werkplekgericht. Je volgt minder contacturen, maar verwacht wordt dat je zelf actief aan de slag gaat met de lesstof en opdrachten.

De kosten voor de deeltijdopleiding zijn gelijk aan het wettelijk collegegeldtarief, mits je aan de voorwaarden voldoet (bijvoorbeeld geen tweede studie). De actuele tarieven vind je op de website van de Hogeschool Utrecht. Eventuele bijkomende kosten (zoals boeken of materialen) komen hier nog bovenop. Met de handige collegegeldmeter van de HU kan je zelf het collegegeld berekenen. 

Heb je nog vragen?