Toelating

Ben jij enthousiast over de deeltijdbachelor HBO-Rechten? Bekijk hieronder de toelatingseisen om te zien of je met de opleiding kunt beginnen.

Instroomeisen HBO-Rechten

Met een mbo-diploma (niveau 4) ben je toelaatbaar voor de deeltijdopleiding HBO-Rechten.

Wil je meer weten? Kijk dan op de pagina over doorstuderen na mbo.

Heb je een havo-diploma? Dan ben je toelaatbaar voor de deeltijdopleiding HBO-Rechten. Voor deze opleiding maakt het niet uit welk profiel je gekozen hebt.

Heb je een vwo-diploma? Dan ben je toelaatbaar voor de deeltijdopleiding HBO-Rechten. Voor deze opleiding maakt het niet uit welk profiel je gekozen hebt.

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan mag je deze opleiding ook volgen als je het 21+ toelatingsonderzoek haalt. Schrijf je in voor de opleiding via Studielink en meld je meteen aan voor het onderzoek.

Instromen in februari is alleen zinvol als je al ervaring hebt in het juridisch werkveld en je bekend bent met de basisbegrippen uit het recht. In alle gevallen is het noodzakelijk dat je dit eerst bespreekt met een docent uit het team Leven Lang Leren.

Het is raadzaam om in september met de studie te beginnen. Je start in februari namelijk niet met het begin van de studie, maar valt halverwege het jaar in. Modules die in september plaatsvinden, zoals Oriëntatie op het beroep, zal je dan zelfstandig (zonder lessen en begeleiding) moeten doen of in het jaar erna. In de praktijk blijkt dit vaak niet efficiënt. Wij adviseren daarom om de studie en het studeren bij de HU vanaf september te leren kennen.

Voordat je aan de opleiding begint, heb je een intakegesprek met de studieadviseur. Samen bespreken jullie hoe je de opleiding het beste kunt vormgeven, rekening houdend met je werk- en privésituatie en je kennisniveau. Ook kijkt hij of je werkplek geschikt is om de opleidingscompetenties te ontwikkelen. Dit mag ook een juridische stage of vrijwilligerswerk zijn.

Hoewel werk geen vereiste is, heb je voor deze studie wel relevant werk nodig om de opdrachten uit te voeren. Dat kan een betaalde functie zijn, maar ook een juridische stage of vrijwilligerswerk.

Heb je nog vragen?