De opleiding

Je volgt de opleiding Finance & Control deeltijd aan Hogeschool Utrecht in je eigen tempo. Veel werkervaring? Dan kun je sneller door de studiestof. Drukke tijden? Schuif dan een module door naar de volgende periode.

De docenten van de opleiding Finance & Control hebben een ruime ervaring in de praktijk. Het onderwijs sluit hierdoor aan op de actuele thema's die in het werkveld spelen. Elk lesblok ga je aan de slag met een probleem dat in je eigen organisatie speelt. Je bedenkt een oplossing die je meteen in de praktijk kunt doorvoeren. Om alles uit de opleiding te kunnen halen, heb je een werkplek met voldoende ruimte en begeleiding nodig.

Inhoud van de opleiding Finance & Control

Je volgt een brede propedeuse, waarbij je bij de meeste vakken samen zit met deeltijdstudenten van de opleidingen Bedrijfskunde, Commerciële economie en HRM. Daarnaast maak je kennis met het vak Finance & Control. De thema's die je dit jaar behandelt zijn bedrijfskunde, bedrijfseconomie, marketing en informatiemanagement.

Cursussen propedeuse

In de hoofdfase onderzoek je wat de gevolgen zijn van de internationalisering van het bedrijfsleven voor organisaties. Je kunt ook een keuzevak volgen. Is je beheersing van het Engels onvoldoende? Dan kun je in Engels volgen om je niveau te verbeteren. Je richt je steeds meer op bedrijfseconomische vakken. Je leert hoe de financiële administratie gevoerd moet worden met behulp van ERP-programma’s. Ook houd je je bezig met complexe financiële vraagstukken. Je sluit iedere cursus af met een concreet plan of onderzoek.

Vervolgens duik je echt de diepte in. Je leert de fijne kneepjes van externe verslaggeving en financiering. Daarnaast krijg je tools aangereikt voor het ontdekken en beheersen van organisatierisico’s en leer je hoe je een fiscaal vraagstuk kunt oplossen.

Ten slotte stuit je de studie af met twee overkoepelende vakken: Proces- & Projectmanagement en Strategie & Management Control en de afstudeeropdracht. In je afstudeeropdracht pas je de kennis en vaardigheden toe die je tijdens je studie hebt opgedaan.

Cursussen Hoofdfase

Losse modules

Volg je een andere economische deeltijdopleiding bij Hogeschool Utrecht en wil je een of meerdere modules van de bachelor Finance & Control volgen? Dat kan. Neem contact op met het PMO-bureau door een mail te sturen naar pmo@hu.nl om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.


Docenten

De docenten van de deeltijdopleiding Finance & Control zijn hoogopgeleid en hebben veel praktijkervaring. Ze zijn getraind in het optimaal begeleiden van professionals. We stellen er graag een paar aan je voor.

Jeroen Berendsen, docent finance & control, Hogeschool Utrecht

Jeroen Berendsen

Docent Finance & Control deeltijd

Jeroen Berendsen is afgestudeerd aan de HEAO bedrijfseconomie in Utrecht. “Vandaag de dag zou ik weer voor deze studie kiezen. Een aantal jaren geleden heb ik in deeltijd een master of finance gedaan. Ik weet dus wat het is om naast je drukke werkzaamheden te studeren."

Voor de McDonald’s Corporation werkte Jeroen ruim 23 jaar in diverse Europese landen, o.a. als financial director en director of operations. Daarnaast was Jeroen algemeen directeur van Domino’s Pizza in Nederland. Bij Hogeschool Utrecht heeft hij gedurende vijf jaar de economische deeltijdbachelors geleid en geprofessionaliseerd. Op dit moment is hij als interim-directeur Bedrijfsvoering betrokken bij Hogeschool Utrecht.

Eva Visser

Eva Visser

Programmaleider en docent Finance & Control deeltijd

Na mijn studie Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam heb ik dertig jaar in het bedrijfsleven gewerkt. Eerst als business controller en later als CFO. Soms in loondienst, soms als interim-manager. Ik ben begonnen als business controller bij Ahold, mijn laatste baan in het bedrijfsleven was CFO van Wessanen Benelux. Tussendoor heb ik gewerkt voor o.a. het Wereld Natuur Fonds, Philadelphia Zorg en Fair Trade Original.

Al snel heb ik mijn aandachtsveld verbreed van bedrijfseconomie naar bedrijfsvoering (ICT, kwaliteit, bedrijfsprocessen, juridische zaken, verandermanagement), omdat ik de aansluiting van financiën met de organisatiestrategie, de bedrijfsprocessen en de mensen in de organisatie essentieel vind.

Sinds 2015 werk ik bij Hogeschool Utrecht. Enerzijds als programmaleider bij de deeltijdopleiding Finance & Control, waar ik een nieuw curriculum heb mogen ontwikkelen. Anderzijds begeleid ik studenten bij financiële en bedrijfskundige vakken. Het is erg inspirerend om mijn jarenlange ervaring te kunnen delen met studenten.

Overige informatie

Een hbo-opleiding biedt je veel kennis en inzichten in de gekozen studierichting. Maar die kennis alleen maakt je nog geen hbo-professional. Juist de combinatie met professionele ontwikkeling zorgt ervoor dat jij straks het verschil kunt maken. Omdat wij weten hoe belangrijk dit is, besteden we hier gedurende de hele opleiding aandacht aan. We noemen dat professionalisering: een dynamisch proces, gericht op het uitdiepen en verbeteren van de kwaliteit van je professionele handelen. Het gaat niet alleen om het ontwikkelen van competenties maar ook om het vormen van een heldere professionele identiteit. Wie ben jij als professional en waar sta jij voor? Wat drijft jou en wat belemmert jou? Hoe zorg je dat je je steeds blijft ontwikkelen? Door onder andere workshops, intervisie, coaching en heel veel ervaring op te doen ontwikkel je je tot een "reflective practitioner" met "impact".

Tijdens de deeltijdopleiding Finance & Control leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

De gemiddelde studiebelasting bedraagt, inclusief de lessen, 15 tot 20 uur per week. Heb je veel relevante werkervaring of een vooropleiding waardoor je bepaalde competenties al hebt verworden? Dan kun je de opleiding sneller afronden. Het onderwijs is praktijkgericht. Naast lessen op de HU ga je ook op je eigen werk aan de slag met praktijkopdrachten.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle belangrijke regelingen en afspraken in de gids. Bekijk de studiegids.

Emma Jans, hbo-deeltijdopleiding finance & control, Hogeschool Utrecht

"Ik zou deze opleiding zeker weer uitkiezen met de kennis en ervaring die ik nu heb."

Emma Jans (34)
Lydia Liang, hbo-deeltijdopleiding Finance & control, Hogeschool Utrecht

"De sleutel tot een goede samenwerking is het vinden van een tempo waarin je met elkaar comfortabel kunt werken en communiceren, en elkaar kunt vertrouwen."

Lydia Liang (37)

Interesse in de bachelor Finance & Control?

Vragen over de opleiding?