De opleiding
Leer wetenschappelijk-kritisch te kijken naar onderzoek en behandeling van patiënten met hart-, vaat- en longziekten.
Inhoud van de master Cardiovasculaire en Respiratoire Fysiotherapie
Het onderwijs van de master is opgebouwd rondom actuele thema’s uit het werkveld. Je past de opgedane kennis en vaardigheden direct toe in de praktijk.
In de masteropleiding Cardiovasculaire en Respiratoire Fysiotherapie leer je de complexe samenhang tussen orgaanfalen en beweeggerelateerde problemen te duiden, passende fysiotherapeutische diagnostiek en behandeling in te zetten, je praktisch handelen te onderbouwen, en nieuwe ontwikkelingen te integreren in het werkveld.
Thema’s
- Verdiepende biomedische vakken, snijzaalpracticum.
- Fysieke capaciteit en activiteit, inspanningstraining.
- Acute zorg, (post) IC, duiding en handelen acuut event.
- Chronische zorg, leefstijl, coaching en gedragsverandering.
- Interactie medicatie en bewegen, invloed comorbiditeit.
- Innovatie, technologie, netwerk, waarde gedreven zorg.
De gehele opleiding bestaat uit 90 studiepunten. Je volgt 6 cursussen van elk een half jaar.
Cursussen
Deze cursus richt zich op het doorlopen en onderbouwen van het fysiotherapeutisch proces bij een cliënt met een aan cardiovasculaire en respiratoire fysiotherapie gerelateerd bestaand gezondheidsvraagstuk.
Aan de hand van casuïstiek komen de volgende onderwerpen aan bod:
- fysiotherapeutische diagnostiek en behandeling bij veelvoorkomende hart-, vaat- en longaandoeningen met een focus op fysieke capaciteit en fysieke activiteit.
- fysiotherapeutisch handelen van eerstelijnszorg tot revalidatie en ziekenhuisafdeling.
Deze cursus richt zich op het doorlopen en onderbouwen van het fysiotherapeutisch proces bij een cliënt met een aan cardiovasculaire en respiratoire fysiotherapie gerelateerd bestaand en/of dreigend gezondheidsvraagstuk met een focus op samenwerken met het netwerk rondom de cliënt.
Aan de hand van casuïstiek komen de volgende onderwerpen aan bod:
- fysiotherapeutische diagnostiek en behandeling bij veel voorkomende hart-, vaat- en longaandoeningen met een chronisch karakter
- comorbiditeit en polyfarmacie
- bevorderen zelfmanagement
- leefstijl coaching
- zorgkwaliteit verbeteren. Denk aan interprofessioneel samenwerken, innovatie en palliatieve zorg
Je kiest uit 2 cursussen over vernieuwingen in beroepspraktijk: Ontwerpende of Verbindende zorgprofessional:
- in Ontwerpende zorgprofessionalzet je een verandering in de beroepspraktijk in gang door het procesmatig ontwikkelen van een haalbare innovatieve oplossing ter bevordering van het functioneren van cliënten.
- in Verbindende zorgprofessional zet je een verandering in de beroepspraktijk in gang door het procesmatig (her)ontwerpen van een interprofessioneel netwerk met maatschappelijke doorwerking.
Deze cursus richt zich op het doorlopen en onderbouwen van het fysiotherapeutisch proces bij een cliënt met een aan cardiovasculaire en respiratoire fysiotherapie gerelateerd gezondheidsvraagstuk. Ook ga je aan de slag met het bijdragen aan kwaliteitszorg in je eigen werk en jezelf en het specialisme profileren.
Aan de hand van casuïstiek komen de volgende onderwerpen aan bod:
- fysiotherapeutisch handelen van eerstelijnszorg tot aan IC-unit met focus op verdiepende kennis en vaardigheden in diagnostiek en behandeling
- signaleren, duiden en weten te handelen bij decompensatie en acuut orgaanfalen.
In dit deel van de afstudeerfase richt je je op het innoveren van de beroepspraktijk op een verantwoorde manier. Daarbij toon je aan dat je daarvoor de professionele identiteit en het onderzoekend vermogen hebt ontwikkeld en doorwerking realiseert buiten je eigen werk- of onderzoekomgeving.
In dit deel van de afstudeerfase richt je je op het leveren van passende en waardegedreven zorg voor de cliënt vanuit een beredeneerde visie. Ook positioneer je jezelf als specialist om de zorgverlening te verbeteren op jouw werkplek, in de regio en/of het specialisme.
Meer weten over deze opleiding?
In Cardiovasculaire- en Respiratoire Fysiotherapie gebruiken we een uitdagende mix van werkvormen. Deze kunnen per cursus verschillen. Voorbeelden van werkvormen zijn:
- Peer reviewsessies
- Werkcolleges
- Debat
- Meet the expert
- Co-creatiesessie
- Innovatielab
- Loketuren
- Research meetings
We werken met het concept blended learning. Dat houdt in dat je in de klas en individueel leert én in de praktijk, in ontwikkelteams met medestudenten en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten. We verwachten veel zelfstandigheid van de studenten. Ontwikkelteams vormen een afzonderlijk onderdeel van het onderwijs. Daarin werk je in een kleine groep toe naar je eigen professionele identiteit.
De gemiddelde studielast is 20 uur per week, inclusief je aanwezigheid bij colleges en andere studie-activiteiten.
Over het algemeen kun je naast je studie prima 3 dagen per week werken.
Er is geen werkplekeis voor toelating. We adviseren je wel nadrukkelijk om te zorgen voor een relevante (en betrokken) parttime werkplek tijdens de studie. Het is wel belangrijk dat je toegang hebt tot patiëntenzorg en hart-, vaat- en longcasuïstiek.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Het masterdiploma geeft bij het Chronisch ZorgNet recht op de specialisaties Perifeer arterieel vaatlijden, Hartrevalidatie, Longaandoeningen.
Neem voor meer informatie contact op via: jan.custers@hu.nl.