Begeleiden in het MBO

Werk je als leraar of begeleider in het mbo of het voortgezet (speciaal) onderwijs en wil je leerlingen beter begeleiden bij het maken van belangrijke keuzes tijdens hun schoolloopbaan? Dan is deze module Begeleiden in het MBO een mooie opstap.

Cursus Gedrag in VO, MBO en HBO: studenten in overleg

Tijdens de module staat het loopbaanleren van leerlingen centraal. Daarbij kijk je naar de verschillende mogelijkheden om de keuzebekwaamheid van de jongeren te verhogen, zodat ze goed zijn toegerust om zelf goede keuzes te maken.

Handig om te weten

Startmoment 10 februari 2024
Lesdata Zaterdag 10.00-16.00 uur: 10 februari, 9 en 23 maart 2024
Studie-investering De totale studiebelasting is 140 uur
Kosten € 690 (vrij van btw)
Deelnemers 15 - 25
Locatie Online
Diploma Certificaat met de studie-investering (140 uur)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

Tijdens de bijeenkomsten verdiep je je in de nieuwste theoretische inzichten. Daarnaast reflecteer je op je eigen vaardigheden, overtuigingen en kernkwaliteiten. Dit doe je samen met de andere deelnemers, waarbij jullie elkaars sparringpartner zijn. Op deze manier kun je ook van andere professionals leren.

In de module formuleer je antwoorden op vragen als:

 • Hoe kunnen mentoren, studieloopbaanbegeleiders en leerlingbegeleiders loopbaanleren stimuleren en begeleiden in loopbaanreflectiegesprekken?
 • En wat zijn kansrijke vormen van collegiaal leren bij schoolloopbaanbegeleiding?
 • Hierbij houd je steeds aandacht voor de context waarbinnen het loopbaanleren plaatsvindt: de eigen school.

De module wordt blended gegeven. Blended learning is een didactisch concept dat leren in de klas, op de werkplek, in leerteams, individueel en digitaal combineert. De digitale leeromgeving is de belangrijkste tool, waar veel cursussen juist draaien om klassikale lessen. Zo kun je veel flexibeler onderwijs volgen.

Alle specialisaties binnen de Master Educational Needs richten zich voor de eindkwalificaties op drie domeinen:

 • Het werken met en voor leerlingen: aandacht voor de leer- en leefomgeving, de begeleiding van leerlingen en de leraar als persoon.
 • Het werken in en voor de organisatie: aandacht voor schoolontwikkeling, de begeleiding van collega’s, kenniscirculatie en de leraar als participant in de verandering.
 • Het professioneel handelen en beroepsontwikkeling: aandacht voor een onderzoekende houding, maatschappelijk besef, reflectie en ontwikkeling.

Toelating

De mastermodule Begeleiden in het MBO is bedoeld voor leraren en begeleiders in het mbo, voortgezet onderwijs en het speciaal voortgezet onderwijs. Je kunt deze opleiding volgen als je een bachelordiploma hebt.

Docenten

De docenten combineren specialistische theoretische kennis met praktische werkervaring. Hierdoor sluit de cursus goed aan op de dagelijkse praktijk van de deelnemers. De kennis die ze aanreiken is actueel, state-of-the-art en evidence-based.

Na deze opleiding

Heb je de cursus Begeleiden in het MBO afgerond? Dan ontvang je een certificaat van Hogeschool Utrecht met daarop de studie-investering. Wanneer je je verder wilt ontwikkelen in deze richting, kun je een van de andere mastermodules volgen. Of ga voor de mastertitel met de Master Educational Needs.

In het kader van de taak- en functiedifferentiatie binnen het onderwijs kan deze mastermodule ook een mooi opstapje zijn naar een nieuwe positie of rol binnen je eigen organisatie of bij een andere werkgever. Het certificaat van deze mastermodule wordt hoog gewaardeerd door marktpartijen.

Heb je na deze module de smaak te pakken? Studeer dan verder voor je mastertitel, bijvoorbeeld met de Master Educational Needs in deeltijd. Deze opleiding is in nauwe samenwerking met de praktijk ontwikkeld.

Door het volgen van deze module verbreed je je competenties als docent, coach, IB’er, RT’er of studie(loopbaan)begeleider, decaan of mentor.

Overige informatie

De mastermodule Begeleiden in het MBO kost € 690, vrij van btw.

De cursus is praktijkgericht. Daarom is het belangrijk als je in een setting werkt waarin je de kennis en vaardigheden die je krijgt aangereikt, meteen kunt toepassen.

Deze module maakt deel uit van een volledige masteropleiding. Bachelor- en mastermodules kun je los volgen of zelf stapelen tot een degree-opleiding. In het laatste geval tellen de studiepunten van deze module mee voor het behalen van een officieel diploma.

Je kunt de cursus afronden met een toets. Als je voor deze toets een voldoende beoordeling ontvangt van een examinator van de opleiding, ontvang je een certificaat met de studie-investering (140 uur). Als je de cursus volgt, zonder dat je deze met een (voldoende) toets afrondt, kun je een bewijs van deelname (60 uur) ontvangen.

Waarom begeleiden in het mbo bij de HU?

 • Hoge studenttevredenheid

  De Nationale Studenten Enquête toont aan dat studenten zeer tevreden zijn over de mastermodules van de Master Educational Needs.

 • Volg interactieve colleges

  Je studeert samen met andere professionals. Tijdens de colleges is er veel ruimte voor eigen inbreng.

 • Krijg les van onderwijsexperts

  We hebben jarenlang kennis en ervaring opgedaan met vraagstukken op het gebied van leren, gedrag en begeleiden in het onderwijs.

Deze opleiding is gecertificeerd door:

De mastermodule Begeleiden in het MBO is onderdeel van de door het NVAO geaccrediteerde Master Educational Needs.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Student aan het werk in de HU Bibliotheek

Interesse in de opleiding Begeleiden in het MBO?