De opleiding

Tijdens de opleiding Ad Engineering leer je hoe complexe systemen achter bepaalde automatiseringen in elkaar zitten. Je leert ze niet alleen begrijpen, maar ook bedenken en bouwen. Bijvoorbeeld een systeem dat het klimaat binnen een bedrijfspand op duurzame wijze reguleert. 

Je werkt veelal bij jouw eigen werkgever waarbij we samen kijken hoe we jouw werkzaamheden kunnen laten aansluiten op de opleiding. Daarnaast volg je 1 dag in de week workshops, masterclasses, colleges en gastlessen op school. Samen met studiegenoten vorm je een leerteam, waarin jij je eigen manier van leren ontdekt. Een studiecoach helpt je met je professionele ontwikkeling, zodat jij straks helemaal klaar bent voor een baan of vervolgstudie.

Tijdens de opleiding Ad Engineering

Inhoud van de opleiding Ad Engineering

Het eerste half jaar op onze opleiding staat in het teken van het verdiepen en verbreden van jouw (technische) kennis en analytische vaardigheden. Het leuke is dat je die kennis direct kan toepassen bij jouw werkgever. Het tweede half jaar ligt de focus op samenwerken, verbinden en  leidinggeven. 

Op school werk je in groepen samen met andere studenten aan het ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Vakken die onder andere aan bod komen, zijn: 

 • wiskunde, 
 • constructieleer,
 • energieopwekking, 
 • programmeren en 
 • technisch tekenen. 

Altijd met het oog op toepassingen in de praktijk.

In de eerste helft van het tweede jaar van onze opleiding ga jij je al je opgedane kennis toepassen, en al doende verder leren. Je ontwikkelt binnen jouw bedrijf je persoonlijke vaardigheden, en specialiseert je in de door jou gekozen uitstroomrichting (industriële automatisering of duurzame energie). Naast je werk is er ook tijd voor zelfstudie. Ontstaan er vragen bij de opdrachten die je uitvoert bij het bedrijf? Dan kan je bij ons terecht om op school ondersteunende kennis en vaardigheden op te doen.

In het laatste half jaar van de opleiding ga je volledig zelfstandig aan de slag met een afstudeerstage binnen jouw bedrijf.

Docenten

De docenten zijn gerenommeerde deskundigen op hun vakgebied met passie voor hun vak.

Overige informatie

Een Ad-opleiding is een praktijkgerichte, tweejarige hbo-opleiding. Met een Ad-diploma vergroot je je kans op een baan zonder meteen een volledige vierjarige bacheloropleiding te moeten volgen. Maar mocht de studie bevallen, dan kun je alsnog doorstromen naar een bachelor-opleiding en deze verkort doorlopen.

Bedrijven zijn vaak op zoek naar flexibele en ondernemende medewerkers die oplossingsgericht denken. Daarom zijn onze lessen altijd gericht op de praktijk  en daardoor kan jij gelijk een relevante bijdrage leveren bij jouw werkgever.  Je krijgt gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven en er worden workshops gegeven. Een studiecoach begeleidt je bij je persoonlijke ontwikkeling, zodat jij straks helemaal klaar bent om jouw meerwaarde toe te passen.

Bij deze opleiding toetsen we door middel van feedback. Jouw medestudenten, docenten en externe opdrachtgevers geven gedurende het hele jaar feedback op je leerproces. Het is aan jou om deze feedback mee te nemen in de projecten die je uitvoert. Zo kom je tot het gewenste niveau, wat we elk semester toetsen door een interview met jouw docenten. Je rondt de opleiding af met een project tijdens je afstudeerstage.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU honourstraject. Je kunt een volledig programma kiezen of zelf met een idee komen. Met het HU honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een studieadvies. Als de opleiding denkt dat je, gezien je resultaten, de studie hoogstwaarschijnlijk niet zult halen, krijg je het dringend advies om te stoppen. Dit advies mag je naast je neerleggen.

Je hebt een eigen laptop nodig tijdens deze opleiding. Hieronder vind je de aanbevolen specificaties:

 • een up-to-date besturingssysteem Windows
 • 8GB of meer intern geheugen
 • grafische kaart
 • 20GB of meer vrije ruimte
 • een 15” scherm met hoge resolutie
 • een accuduur van minimaal 6 uur

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). Ik welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 300 tot € 400 kwijt.

Interesse in de Associate degree Engineering?

Vragen over de opleiding?