De opleiding

Tijdens de hbo-deeltijdopleiding Associate degree Engineering leer je complexe systemen begrijpen, bedenken en bouwen. Bijvoorbeeld duurzame klimaatsystemen in bedrijfspanden of de techniek achter robots die een auto in elkaar lassen.

Je werkt minimaal 3 dagen in de praktijk. Bij voorkeur bij je eigen werkgever. Samen bekijken we hoe we jouw werkzaamheden kunnen laten aansluiten op de opleiding. Daarnaast volg je 1 dag in de week workshops, masterclasses, werkcolleges en gastlessen op de HU. 

Tijdens de opleiding Ad Engineering

Inhoud van de Ad-opleiding Engineering

Het eerste half jaar staat in het teken van het verdiepen en verbreden van jouw (technische) kennis en analytische vaardigheden. Die kennis kun je direct toepassen in de praktijk bij jouw werkgever. In het tweede half jaar ligt de focus op samenwerken, verbinden en leidinggeven. 

Samen met je studiegenoten vorm je een leerteam en ontwikkel je kennis en vaardigheden. Vakken die aan bod komen, zijn onder andere: 

 • Wiskunde 
 • Constructieleer
 • Energieopwekking 
 • Programmeren 
 • Technisch tekenen 

Altijd met het oog op toepassingen in de praktijk.

In de eerste helft van het tweede jaar ga je al je opgedane kennis toepassen en al doende verder leren. Bij je eigen werkgever ontwikkel je jouw persoonlijke vaardigheden en specialiseer je je in industriële automatisering of duurzame energiesystemen. Naast je werk besteed je tijd aan zelfstudie. Heb je vragen over de opdrachten die je uitvoert bij je werkgever? Dan kun je bij je docenten en studiegenoten terecht om ondersteunende kennis en vaardigheden op te doen.

De Engineering docenten

De docenten zijn gerenommeerde deskundigen op hun vakgebied met passie voor hun vak.

Meer weten over deze opleiding?

Een Associate degree is een praktijkgerichte, tweejarige hbo-opleiding. Met een Ad-diploma vergroot je je kans op een baan, zonder meteen een volledige vierjarige bacheloropleiding te moeten volgen. Na een Ad-opleiding kun je alsnog doorstromen naar een bacheloropleiding en deze verkort doorlopen.

Bedrijven zijn vaak op zoek naar flexibele en ondernemende werknemers die oplossingsgericht denken. Daarom zijn onze lessen altijd gericht op de praktijk. Je krijgt gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven en je volgt interessante workshops. Een studiecoach begeleidt je bij je persoonlijke ontwikkeling. 

Jouw studiegenoten, docenten en externe opdrachtgevers geven gedurende het jaar feedback op je leerproces. Het is aan jou om deze feedback toe te passen in de projecten die je uitvoert. Elk semester toetsen jouw docenten je aan de hand van een interview. Je hoeft geen tentamens te maken. Je rondt de opleiding af met een afstudeerstage bij jouw werkgever.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU honourstraject. Je kunt een volledig programma kiezen of zelf met een idee komen. Met het HU honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een studieadvies. Als de opleiding denkt dat je, gezien je resultaten, de studie hoogstwaarschijnlijk niet zult halen, krijg je het dringend advies om te stoppen. Dit advies mag je naast je neerleggen.

Je hebt een eigen laptop nodig tijdens deze opleiding. Hieronder vind je de aanbevolen specificaties:

 • Een up-to-date besturingssysteem Windows
 • 8GB of meer intern geheugen
 • Grafische kaart
 • 20GB of meer vrije ruimte
 • Een 15” scherm met hoge resolutie
 • Een accuduur van minimaal 6 uur

Voor deze deeltijdopleiding moet je opdrachten doen op en over je eigen werkplek. Daarom heb je een werkplek nodig die aansluit bij deze opleiding. Twijfel je of je werkplek, functie of werkervaring goed aansluiten bij de opleiding? Neem dan contact op met onze docenten via adeng@hu.nl.

Ben je nu nog niet werkzaam in de bouwwereld of techniek, maar wil je graag overstappen? Hogeschool Utrecht faciliteert dit voor een aantal opleidingen via het initiatief “Be an engineer". Dit is een samenwerkingsinitiatief van hogescholen en bedrijven waarbij je naast het volgen van een deeltijdopleiding direct aan de slag gaat bij een werkgever naar keuze. Be an engineer helpt je bij het vinden van een bedrijf dat bij jou past om zo de overstap te maken. 

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). Ik welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 300 tot € 400 kwijt.

Interesse in de Associate degree Engineering?

Heb je nog vragen?