Tijdens de opleiding

Alles wat je in de klas leert, kun jij meteen gebruiken tijdens je werk. Want je gaat vanaf het eerste jaar meteen stage lopen en wordt een ster in omgaan met patiënten en hun familie.

Tijdens de opleiding Verpleegkunde: voorbeeld van een lessituatie

Inhoud van de opleiding Verpleegkunde

Je eerste verpleegkundige handelingen uitvoeren, zoals wonden verzorgen en bloeddruk meten, met patiënten omgaan en werken in een zorginstelling: in het eerste jaar leer je dit allemaal. Je krijgt hoor- en werkcolleges, maar gaat ook stage lopen, waardoor je meteen leert hoe je in de praktijk voor mensen kunt zorgen.

De vakken van jaar 1

Je leert steeds meer over het menselijk lichaam en hoe jij dit kunt verzorgen en verplegen. Daarnaast leer je veel meer over omgaan met patiënten en hun familie, maar ook met de medische wereld en collega's in de zorg. Je loopt een half jaar stage en komt te weten hoe instellingen omgaan met verpleging.

Je loopt een halfjaar stage en geeft zelf al sturing aan je leerproces. Het andere halfjaar mag je vrij invullen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit één van de vier minors of je vrije ruimte indelen met verschillende losse cursussen.

Wil je een minor kiezen? Dan sluiten deze minors goed bij de opleiding Verpleegkunde aan:

 • Kind in Zorg
 • Palliatieve Zorg
 • Managementvaardigheden
 • International Health Studies

Leren en werken

Als je werk vindt bij een van de instellingen waarmee de HU samenwerkt, dan kun je in het derde en vierde jaar van je studie een duaal traject volgen. Je gaat dan (betaald) werken en leren tegelijk. Je werkt voor je werkgever en volgt onderwijs aan Hogeschool Utrecht.

In het laatste jaar van je opleiding loop je stage en ga je aan de slag met je afstudeeropdracht. Deze opdracht heeft te maken met een vraag uit de praktijk, die jij met al jouw opgedane kennis kunt helpen oplossen.

Tijdens de opleiding Verpleegkunde: voorbeeld van een lessituatie
 • 50%Praktijk
 • 50%Theorie

Contact

24
uur per week
 • 70%individueel werk
 • 30%Groepswerk

Zelfstudie

23
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  Je krijgt tijdens de hbo-opleiding Verpleegkunde niet alleen les in de klas. Je gaat ook aan de slag met projectgroepen waarin je samen met je studiegenoten werkt, je leert in een digitale werkomgeving en krijgt praktijklessen. Daarnaast leer je veel in de praktijk tijdens je stages.

  Tijdens je opleiding krijg je na elk blok een tentamen, opdracht of praktijktoets. Soms zijn toetsen en tentamens in meerdere onderdelen verveeld.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. 

  Tijdens je hele opleiding heb je een persoonlijke begeleider. Met je begeleider bespreek je je voortgang en eventuele problemen tijdens je studie.

  Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Bekijk alles over collegegeld. De rest van je opleiding ben je in totaal nog zo'n € 1300 kwijt aan boeken en andere lesmaterialen.

  Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

  In de studiegidsexterne link vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

  Waarom Verpleegkunde studeren bij de HU?

  • Veel stageplekken

   We hebben goede contacten met heel veel zorginstellingen. Je hebt dus keuze uit meer dan genoeg leuke stageplekken.

  • Deskundige docenten

   De docenten aan de HU hebben ervaring in de verpleegkunde en hebben een sterke band met de praktijk.

  • Leuke projecten

   Je werkt aan bijzondere projecten. Zo breng je in je eerste jaar de gezondheid van een hele wijk in kaart.

  Student Michelle Bosch

  "In mijn functie van student ambassadeur internationalisering, wil ik zoveel mogelijk studenten motiveren en stimuleren om ook een buitenland ervaring op te doen. "

  Michelle Bosch (22 jaar) Derdejaars student
  Student Linda de Valk

  "Als wijkverpleegkundige vind ik de afwisseling heel prettig: in de ochtend kom je bij de mensen langs en in de middag zit je op kantoor om te werken aan taken als het opstellen van zorgplannen."

  Linda de Valk (24) alumnus
  Anouk Brands,student verpleegkunde voltijd

  "De minor ruimte geeft je een kans om een half jaar te studeren aan een buitenlandse universiteit of het lopen van een buitenlandse stage voor de minor International Health Studies (IHS)."

  Anouk Brands (21 jaar) Vierdejaars student

  Heb je nog vragen?