Tijdens de opleiding

In de opleiding Management in de Zorg leer je over thema's als preventie, innovatie en kwaliteitszorg. Zo krijg je praktijkgericht onderwijs dat perfect aansluit op je toekomstige baan.

Tijdens de opleiding Management in de Zorg: voorbeeld van een lessituatie

Inhoud van de opleiding Management in de ZOrg

In het eerste jaar krijg je de basiskennis waarop je verder bouwt. Zoals bijvoorbeeld: communicatie en voorlichting, innovatie en veranderkunde en projectmanagement. Naast de theorie is er veel aandacht voor de praktijk. Zo ga je aan de slag met je eigen gezondheidsprojecten en train je vaardigheden die nodig zijn voor je toekomstige werk.

De vakken van jaar 1

In het tweede jaar voer je vier grote projecten uit rond de thema's: gezond leven, bedrijfsprocessen en innovatief ondernemen. Tijdens de projecten heeft elke deelnemer een andere functie, zoals projectleider, coördinator, innovator of adviseur/coach. Zo ontwikkel je de vaardigheden waar jij aan wilt werken. Een van de projecten voer je zelfstandig uit tijdens je stage van tien weken.

De vakken van jaar 2

Het derde jaar loop je twintig weken stage. Je kiest zelf waar je dit wilt doen, afhankelijk van je interesse. Dit kan een zorginstelling zijn, een zorgverzekeraar, een arbodienst of gemeentelijke overheid. Daarnaast volg je een half jaar keuzeonderwijs: je minor. Dit kun je doen bij Hogeschool Utrecht, maar ook bij een andere hogeschool of universiteit.

De vakken van jaar 3

Het laatste studiejaar ga je afstuderen. Daar werk je geleidelijk naartoe. Om te laten zien dat je het juiste niveau beheerst, schrijf je samen met je studiegenoten een advies voor een managementvraagstuk. Dit presenteer je. Ook schrijf je een essay waarin je jouw kijk op leidinggeven uiteen zet.

De vakken van jaar 4
Tijdens de opleiding Management in de Zorg: voorbeeld van een lessituatie
 • 50%Praktijk
 • 50%Theorie

Zelfstudie

20
uur per week
 • 50%individueel werk
 • 50%Groepswerk
Studie in cijfers

Overige informatie

Je krijgt hoor- en werkcolleges en volgt trainingen. Ook werk je veel samen met je studiegenoten in projectgroepen.

Een studievak rond je af met een tentamen of een toets. De opleiding sluit je af met een artikel en een mondeling examen.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU honourstraject. Je kunt een volledig programma kiezen of zelf met een idee komen. Met het HU honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Je werkt tijdens de opleiding veel in de vorm van projecten, waarbij je verschillende rollen aanneemt, zoals die van projectleider of voorzitter.

Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding Management in de Zorg? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Voor boeken en andere lesmaterialen kun je uitgaan van ongeveer € 450 tot 700 per jaar.

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar, heb je minimaal 50 studiepunten nodig. Haal je dit niet, dan kun je niet verder met de opleiding.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle belangrijke regelingen en afspraken in de studiegids. Bekijk de studiegids.

Studeren bij de HU

 • Praktijkgericht onderwijs

  Het onderwijs binnen de opleiding Management in de Zorg past bij de wensen uit het werkveld.

 • Je vindt snel werk

  Er is veel vraag naar afgestudeerde studenten Management in de Zorg van Hogeschool Utrecht.

 • Zeer actueel en praktijkgericht

  Inspirerende gastdocenten en praktijkbezoeken maken een belangrijk onderdeel uit van de opleiding en bieden een uniek kijkje in de actualiteit.

Foto van Furkan Karapinar

"Nadat ik deze opleiding heb afgerond kan ik werken in een ziekenhuis, de arbodienst, de GGD, een zorgverzekeraar of adviesbureau. "

Furkan Karapinar (21 jaar) Vierdejaars student
Foto van Floor Blankstein

"In het VUmc heb ik een onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de medewerkers tegenover de veranderde arbeidsmarkt."

Floor Blankstein (23 jaar) Vierderjaars student

Gerelateerde opleidingen