Tijdens de opleiding

Je komt tijdens je opleiding Leraar Scheikunde tweedegraads alles te weten over scheikunde. En je leert hoe je dit het beste aan leerlingen kunt presenteren.

Inhoud van de opleiding Leraar Scheikunde tweedegraads

Tijdens je eerste jaar ga je aan de slag met verschillende scheikundige vakken en wiskunde, maar leer je ook meteen meer over lesgeven. Vanaf november ga je op zoek naar een leerwerkplek en werk je één dag in de week op een school.

Tijdens je eerste jaar ga je aan de slag met verschillende scheikundige vakken en wiskunde, maar leer je ook meteen meer over lesgeven. Vanaf januari ga je op zoek naar een leerwerkplek en werk je één dag in de week op een school.

De vakken van jaar 1

Je weet al steeds beter wat voor leraar je wilt zijn en je weet welk soort school goed bij je past. Je breidt je scheikundekennis verder uit. Je geeft één dag in de week les. Aan het einde van het jaar beslis je of je les wil geven in de onderbouw van havo en vwo of in het beroepsonderwijs.

In het derde jaar sta je twee dagen per week voor de klas. Samen met de school bepaal je projecten waarmee je aan de slag gaat. Je doet nog meer scheikundekennis op en maakt de Landelijke Kennis Toets.

In het laatste jaar van je studie studeer je af. Je staat inmiddels drie dagen per week voor de klas. In overleg met de school waar je werkt, werk je aan je afstudeerproject. Je verbreedt je kennis door een minor te volgen bij andere opleidingen, of je gebruikt je minor om een tweede bevoegdheid te halen voor natuurkunde. De rest van de tijd ben je bezig met de voorbereiding op je eindassessment.

Tijdens de opleiding Leraar Scheikunde tweedegraads: voorbeeld van een lessituatie
 • 30%Praktijk
 • 70%Theorie

Contact

14
uur per week
 • 60%Individueel werk
 • 40%Groepswerk

Zelfstudie

18
uur per week
Studie in cijfers

Overige informatie

Tijdens de hbo opleiding Leraar Scheikunde tweedegraads krijg je te maken met de volgende lesvormen:

 • Bijeenkomsten
 • Practica
 • Projectgroepen
 • Stage
 • Simulatie
 • Vaardigheidstrainingen
 • Overleggen en gesprekken

Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens, opdrachten en portfolio’s. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU honourstraject. Je kunt een volledig programma kiezen of zelf met een idee komen. Met het HU honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Tijdens de hbo opleiding Leraar Scheikunde tweedegraads werk je met andere studenten in een leerteam. Een leerteambegeleider begeleid je team tijdens je studie. Met deze begeleider bespreek je voortgang en eventuele studieproblemen.

Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 200 tot € 400 kwijt.

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een studieadvies. Als de opleiding denkt dat je, gezien je resultaten, de studie hoogstwaarschijnlijk niet zult halen, krijg je het dringend advies om te stoppen. Dit advies mag je naast je neerleggen.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle belangrijke regelingen en afspraken in de studiegids. Bekijk de studiegids.

Studeren bij de HU

 • Lesgeven in 2 vakken

  Je kunt een dubbele bevoegdheid halen. Je mag dan in twee vakken lesgeven. Veel studenten kiezen voor een combinatie van scheikunde en natuurkunde (nask-docent). Dat kan in vier jaar tijd. Interesse? Mail naar Henk Tober (natuurkunde), via henk.tober@hu.nl of Sven de Jong (scheikunde), via sven.dejong@hu.nl.

 • Flexibel studeren

  Je zit tijdens deze opleiding niet alleen in de schoolbanken. Veel cursussen zijn ook onafhankelijk van klassikale bijeenkomsten te volgen dankzij de uitgebreide online leeromgevingen.

 • Stageplek die bij je past

  Wij hebben contact met veel scholen en stageplaatsen. Je vindt dus snel een stageplek die echt bij je past.

Utrecht Science Park met uitzicht op Padualaan 97

Interesse in de bachelor Leraar Scheikunde tweedegraads?