Tijdens de opleiding

Je zit niet alleen in de klas. Want aardrijkskunde leer je vooral in de praktijk. Tijdens je opleiding neem je deel aan excursies in Nederland en naar het buitenland. En je staat vanaf het eerste jaar voor de klas.

Inhoud van de opleiding Leraar Aardrijkskunde tweedegraads

Vanaf het eerste jaar sta je meteen voor de klas. Je gaat vanaf november één dag in de week lesgeven. Daarnaast leer je meer over aardrijkskunde, vooral over ontwikkelingen in de stad en het Nederlandse landschap. Voor deze twee onderwerpen ga je ook meerdere dagen op excursie om onderzoek te doen.

De vakken van jaar 1

Je ontwikkelt je als leraar en ontdekt welk soort school het beste bij jou past. Aan het einde van het jaar kies je of je docent aardrijkskunde op de middelbare school of in het beroepsonderwijs wilt worden. Je krijgt les in verschillende aardrijkskundige thema's en gaat op excursie naar het buitenland.

Vanaf het derde jaar sta je twee dagen per week voor de klas. Je weet inmiddels veel over verschillende gebieden van aardrijkskunde en weet dit over te brengen op je leerlingen. Je gaat ook op excursie naar Marokko voor een aardrijkskundig onderzoek.

In je afstudeerjaar bepaal je samen met de school waar je stage loopt aan welk afstudeerproject je werkt. De andere helft van het jaar heb je vrije keuzeruimte. Je kunt bijvoorbeeld een minor volgen of losse cursussen.

Tijdens de opleiding Leraar Aardrijkskunde tweedegraads: voorbeeld van een lessituatie
 • 50%Praktijk
 • 50%Theorie

Contact

16
uur per week
 • 60%individueel werk
 • 40%Groepswerk

Zelfstudie

20
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  Tijdens de opleiding Leraar Aardrijkskunde tweedegraads krijg je te maken met de volgende lesvormen:

  • Hoorcollege
  • Werkcolleges
  • Projectgroepen
  • Stage
  • Veldwerk

  Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens, opdrachten en portfolio’s. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. Met het HU-honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

  Aan het begin van je opleiding leer je je studieloopbaanbegeleider kennen. Met deze begeleider bespreek je voortgang en eventuele studieproblemen.

  Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina collegegeld. Voor boeken, andere lesmaterialen en excursies ben je elk jaar ongeveer € 350 tot € 1100 kwijt.

  Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar heb je minimaal 50 van de 60 studiepunten nodig, een voldoende beoordeling voor je stage en de Wiscat rekentoets voor de pabo hebben behaald. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

  In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

  Waarom Leraar Aardrijkskunde studeren bij de HU?

  • Erop uit

   Je leert het vak aardrijkskunde niet alleen in de klas, maar maakt ook mooie buitenlandse excursies.

  • Lesgeven in twee vakken

   Je behaalt een dubbele onderwijsbevoegdheid. Je mag dan lesgeven in twee vakken.

  • Vernieuwende lessen

   Je zit niet alleen maar in de klas, maar krijgt bijvoorbeeld ook digitaal les.

  Vragen over de opleiding?