Tijdens de opleiding

Bij de hbo-opleiding Integrale Veiligheidskunde (IVK) leer je om als regisseur de veiligheid te bewaken. Binnen de opleiding kun je ook voor één van de vier uitstroomprofielen kiezen, maar dat is niet verplicht. De profielen waar je uit kan kiezen zijn: Veiligheid Leefomgeving, Veiligheid Werkomgeving, Brandveiligheid & Crisismanagement of Informatieveiligheid. Zo sluit jouw studie nog beter aan op de droombaan na je studie.

Inhoud van de opleiding Integrale Veiligheidskunde

In het eerste jaar van je studie (propedeuse) ga je samen met je studiegenoten het werkveld van de veiligheidskunde verkennen. Dit doe je in vier thematische blokken: Risico, Wonen, Mobiliteit en Samenleven. Je krijgt te maken met onderwerpen als sociale veiligheid, fysieke veiligheid, regie en management en professionele vaardigheden. We bekijken een veiligheidsprobleem steeds vanuit verschillende hoeken. Je leert dat een veiligheidsprobleem een gezamenlijke aanpak vereist.
Vakken jaar 1

Vanaf het tweede jaar (de hoofdfase) ga je binnen verschillende thema's dieper in op de stof. Ook hier werken we volgens een integrale aanpak, waarmee je meer richting geeft aan je studie. Je loopt gedurende een half jaar twee dagen in de week stage. Hierin ga je aan de slag met een praktische opdracht die ook echt van belang is voor de organisatie. Voor jezelf ontdek je welke aspecten van het vak je het meeste aanspreken. Dit helpt je om je steeds verder te verdiepen en te specialiseren en vakken te kiezen die daarbij aansluiten.

Daarnaast is er de mogelijkheid om één van de volgende uitstroomprofielen te kiezen:

 • Profiel Veiligheid Leefomgeving
 • Profiel Veilligheid Werkomgeving
 • Profiel Brandveiligheid & Crisismanagement
 • Profiel Informatieveiligheid
Bekijk de profielen

In de eerste helft van het derde jaar ligt de nadruk op managementvakken, onderzoekvaardigheden en voorbereiding op het profileringstraject.

Halverwege jaar 3 start je met je profileringstraject. Hierin hou je je bezig met verschillende praktijkopdrachten rondom de kerntaken van het afstudeerprofiel. Deze kerntaken zijn: 

 1. Signaleren en agenderen van ontwikkelingen en trends die (kunnen) leiden tot veiligheidsvraagstukken;
 2. Analyseren van veiligheidsvraagstukken (bedreigingen en risico’s): het identificeren van (potentiële) oorzaken van onveiligheid;
 3. Ontwerpen van maatregelen om risico’s te reduceren en veiligheid te vergroten;
 4. Implementeren van veiligheidsmaatregelen;
 5. Evalueren van het effect van veiligheidsmaatregelen.

In het profileringstraject is er ook ruimte voor het volgen van een minor, die je zelf kunt kiezen. Deze kun je volgen bij de HU of bij een andere hogeschool of universiteit. Wil je graag internationale ervaring opdoen? Dan kun je een minor of praktijkopdracht ook in het buitenland doen.

Tijdens de opleiding Integrale Veiligheidskunde: voorbeeld van een lessituatie
 • 40%Praktijk
 • 60%Theorie

Contact

18
uur per week
 • 70%individueel werk
 • 30%Groepswerk

Zelfstudie

25
uur per week
 • 40%Keuzevakken
 • 60%Verplichte vakken
Studie in cijfers

Overige informatie

Tijdens de opleiding Integrale Veiligheidskunde (IVK) krijg je te maken met de volgende lesvormen:
 • hoorcolleges
 • werkcolleges
 • projectgroepen
 • trainingen
 • workshops
 • intervisie
 • coaching
 • simulaties
 • cases

Je sluit je vakken af met kennistoetsen, blokopdrachten, portfolio's en verslagen, assessments en presentaties.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU honourstraject. Je kunt een volledig programma kiezen of zelf met een idee komen. Met het HU honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Je krijgt tijdens de studie veel persoonlijke begeleiding, vooral van je leergroepbegeleider. Hierbij ligt de nadruk op: resultaatgericht studeren en werken, effectief samenwerken en je persoonlijke ontwikkeling. Je kunt ook met je vragen en (studie)problemen terecht bij je begeleider.

Ben je benieuwd naar de kosten voor de hbo-opleiding Integrale Veiligheidskunde? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar zo'n € 400 tot € 600 kwijt.

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar, heb je minimaal 50 studiepunten nodig. Haal je dit niet, dan kun je niet verder met de opleiding.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle belangrijke regelingen en afspraken in de studiegids. Bekijk de studiegids.

Studeren bij de HU

 • Aandacht voor internationalisering

  Wil je wat van de wereld zien? Geen probleem. Doe je minor of praktijkopdracht in het buitenland, of bezoek de jaarlijkse internationale conferentie.

 • Veel contact met bedrijfsleven

  De opleiding Integrale Veiligheidskunde aan Hogeschool Utrecht werkt veel samen met het bedrijfsleven. Zo doe je al tijdens je studie goede contacten op.

 • Actieve studievereniging

  Je medestudenten ontmoet je ook bij studievereniging Salus. Zij organiseren jaarlijks verschillende bijeenkomsten: van inhoudelijke lezingen tot borrels en feesten.

Rafik Nasiri, opleiding Integrale Veiligheidskunde, Hogeschool Utrecht

"De reden dat ik voor de HU gekozen heb is de openheid die ik heb ervaren tijdens de open dag"

Rafik Nasiri
Roelof Roo, student Integrale Veiligheidskunde IVK

"Als Integraal Veiligheidskundige ben je de spin in het web"

Roelof Roo (20) Vierdejaars student

Gerelateerde opleidingen